Колко често да се мием с шампоан?

За къдрава или гъста коса се препоръчва един път на всеки три дни.
Колко често да се мием с шампоан?

Последна актуализация: 20 февруари, 2019

Има много разногласия относно това, колко често трябва да си миете косата с шампоан, дори и сред експертите в грижите за косата и скалпа. В идеалния случай трябва да го използвате толкова често, колкото е необходимо за специфичните нужди на косата и скалпа.

Косата и кожата ни са естествено хидратирани от себум. Без него нашата кожа ще се увреди и ще стане суха и уязвима за неблагоприятните елементи в околната среда. От друга страна, как да се преборим с мазната коса?

Нашите хигиенни навици трябва да са съобразени с естествената регенерация на кожата и растежа на косата. Освен това, че организмът ни отделя мастни секрети, които често се допълват с употребата на шампоани и балсами.

Ежедневната употреба на шампоан се свързва с няколко причини:

  • приети западни практики
  • неприятни мастни секрети
  • определени хигиенни стандарти

И така, отново стигаме до въпроса: Колко често трябва да се мием с шампоан?

Ако пропуснем шампоана?

Използването на шампоан ежедневно е сравнително нова практика. През петдесетте години на миналия век жените са измивали и сресвали косата само веднъж седмично и това обикновено се е случвало във фризьорски салон. Тази практика обаче бързо се премести в домашни условия с по-широкото разпространение и масов достъп до измиващото средство. Но трябва ли да мием косата с шампоан всеки ден, или дамите от 50-те са били на прав път?

Трябва ли да мием косата с шампоан всеки ден,

Отговорът обикновено е: според личните предпочитания.

Експертите все още спорят по въпроса, дали е полезно и здравословно да се мият косата и скалпа често. Някои съветват да се ограничи използването на шампоан за измиване, защото предизвиква свръхпроизводство на себум като реакция на честото миене.

Други смятат, че редовното премахване на себум може да ви помогне да си прочистите порите. Космените фоликули се почистват от отпадни елементи, които предизвикват чести кожни заболявания като акне.

През 2007 г. стартира мащабна анкета, след като австралийска радиоводеща призна публично, че не си е мила косата повече от десетилетие. Над 500 слушатели са взели доброволно участие в шестседмично изследване след това шоу. Около 86% съобщават, че не е имало нито положителна, нито отрицателна промяна в косата им, след като са пропуснали шампоана.

Все още остава въпросът:

Колко често трябва да се мием с шампоан?

Няма лесен или очевиден отговор. Най-добрият възможен отговор е, че трябва да се направи това, което е подходящо за косата и скалпа ви.

Ако имате тънък косъм, вероятно се налага да се миете често, дори всеки ден. За къдрава или гъста коса едно измиване на всеки три дни е относително най-добрият избор. Някои хора откриват, че косата им изглежда по-добре и е по-лесна за обработка в деня след прилагането на шампоана, отколкото в самия ден, когато са се мили.

Трябва да се мием с шампоан когато чувстваме, че косата има нужда.

Прочетете и това: Четири начина за изправяне на косата по естествен начин без преса

Повечето експерти се обединяват около мнението, че трябва да се мием с шампоан най-много два пъти седмично, или когато чувстваме, че косата ни има нужда. Ако имате гъста, дълга или къдрава коса и прекарвате доста време в грижи за нея, като измиване, изсушаване и стайлинг, то тогава би било добре да я миете само веднъж седмично, но измиването трябва да бъде ефективно. Така може да стане по-лесно “управляема”. Въпреки това все още има хора, които настояват, че е най-добре да се мием с шампоан всеки ден.

Трябва да наблюдавате как реагира косата ви, особено скалпа, за да прецените най-добре колко често да използвате шампоан и да коригирате нещо, ако се налага.

Ако забележите, че става мазна, когато разредите употребата на шампоан, можете пак да започнете да се миете всеки ден. В такъв случай трябва да се избере по-натурален и лек шампоан, защото честото третиране с тежки химикали може да увреди косата.

Ако имате суха коса, можете да се миете по-рядко. Вместо шампоан с много химикали, опитайте с нежен балсам или друг продукт, който доказано хидратира косата.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.