7 ранни симптоми на рака на дебелото черво

Добре е да познавате ранните симптоми на рака на дебелото черво.
7 ранни симптоми на рака на дебелото черво

Последна актуализация: 23 октомври, 2018

Знаете ли кои са едни от най-ранните симптоми на рака на дебелото черво?

Ракът на дебелото черво е една от най-опасните и смъртоносни форми на тази болест според Световната здравна организация (СЗО), която засяга 10-15% от населението по света.

Този вид рак се появява при неконтролируем растеж на клетките на дебелото черво, образуващи бучки по лигавицата му.

Както и другите видове рак, този може да атакува бързо организма и да доведе до редица усложнения.

Болестта е изключително тежка, а вие сте изложени на висок риск от поява на този вид рак, ако имате полипи по дебелото черво, семейна предразположеност към тази болест или страдате от язвен колит.

Навременното откриване и правилното медикаментозно лечение увеличават продължителността на живота на заболелите от този вид рак.

Ето защо е изключително важно да наблюдавате организма си за появата на ранни симптоми на рака на дебелото черво и разбира се да посетите специалист, ако имате някакви притеснения.

Нека да видим за кои 7 симптома трябва да внимаваме.

1.Промени във функционирането на дебелото черво

Един от ранните симптоми на рака на дебелото черво може да се окаже запекът.

Запекът и диарията могат да бъдат свързани с болестни промени в клетките на дебелото черво.

Забавеното функциониране на дебелото черво, изпускането и тънките изпражнения са достатъчна причина да се консултирате с лекар.

Въпреки че в повечето случаи тези симптоми се появяват в резултат на вредни навици или други заболявания, е важно да ги свържете и с възможен риск от появата на този вид рак.

2.Кръв в изпражненията

Наличието на кръв в изпражненията е един от най-важните признаци на рака на дебелото черво.

Въпреки че редица храносмилателни проблеми могат да доведат до този симптом, появата му може да е свързана с наличието на тумори в дебелото черво.

Този симптом е често срещан и при хората предразположени към болести като:

3.Анемията – един от ранните симптоми на рака на дебелото черво

Анемията може да се окаже друг от ранните симптоми на рака на деболот черво.

Анемията е болест, причинена от намаляването на червените кръвни телца, отговорни за преноса на кислород в клетките на организма.

Хората, засегнати от тази болест често преминават през етапи на интензивна умора и слабост. Те се оплакват от описаните симптоми дори след като са спали добре през нощта и са се хранили пълноценно.

Въпреки че тази болест може да се дължи на генетични или свързани с храненето причини, както и обилна кръвозагуба, ракът на дебелото черво не бива да бъде изключван като възможна причина за това състояние.

4.Болки в корема

Изключително трудно е да преценим дали болката в корема е признак на рак на дебелото черво, тъй като обикновено разстройствата и другите често срещани стомашни проблеми са причината за тези страдания.

Но когато тези болки се появяват периодично и без видима причина, е важно да посетите специалист, който да определи причината за тях.

Фактът, че тази болка се появява внезапно може да е признак за промени в обичайното функциониране на червата.

Може да бъде свързана и с промяна в бактериалната флора или да е признак, че клетките в тази област се развиват интензивно.

5.Необяснимо, внезапно отслабване

Рязкото отслабване може да е свързано с рака на дебелото черво.

Всички искаме да отслабнем. Но обикновено постигаме този резултат спазвайки здравословна диета и с редовно спортуване.

Ако отслабнем внезапно и без усилия, това почти винаги е признак на определена болест.

Ако страдате от рак на дебелото черво, апетитът ви може да намалее и да доведе да недостиг на хранителни вещества в организма ви.

6.Повръщане

Повръщането причинено от стомашно разстройство или храносмилателни проблеми е нормално явление и обикновено отминава след ден – два.

Когато повръщането се появява периодично и без видима причина, е тревожно.

Въпреки че този тип повръщане може да се дължи на редица болести, причина за неговата поява може да се окаже и рака на дебелото черво. Тъй като клетките на червото не функционират нормално.

А това от своя страна води до дехидратиране, умора и киселини.

7.Обилно количество газове

Наличието на много газове в и болките в корема може да са един от ранните симптоми на рака на дебелото черво.

Обилното количество газове в дебелото черво се дължи на промени в бактериалната флора, резултат на развитието на този вид рак.

Разбира се, това е симптом, който обикновено се дължи на други причини и промени в организма. Като консумацията на определени храни, заболяване от някоя често срещана болест или пък вредните ни навици.

Разпознаването на тези ранни симптоми на рака на дебелото черво и преценката за честотата им е жизненоважно за навременното откриване на тази болест.

Наличието на два или повече симптома едновременно е достатъчна причина да потърсите медицинска помощ и да направите необходимите изследвания.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.