8 изключителни ползи на сока от куркума
Знаете ли кои са изключително ценните за здравето качества на сока от куркума?
Куркумата или Curcuma Longa е лечебно растение. Принадлежи към семейство Джинджифилови (zingiberaceae), от което е и джинджифилът.
Използва се от хилядолетия заради естественото си лечебно действие. Съдържа много хранителни вещества и е полезна за здравето ви.
Освен това често присъства в кухнята под формата на подправка, като придава лека пикантност на ястията и лесно разпознаваем жълт цвят.
Използва се в много домашни лекарства като съставка с болкоуспокояващо, противовъзпалително и антибактериално действие.
Поради високото си съдържание на антиоксиданти, витамини и минерали се вярва, че помага за предпазване и лечение на различни видове рак.
А най-хубавото нещо е, че куркумата е изключително многофункционална и може да се добавя към ястията по различен начин, за да се възползвате от действието й.
Например можете да си направите лечебен сок, който подобрява физическото и умственото ви здраве при редовна консумация.
В следващите редове ще ви разкажем как тази напитка помага на организма ви и как да си приготвите сока от куркума лесно у дома.
Невероятните качества и ползи за здравето на сока от куркума
1.Бори се срещу артрита
Хората с артрит могат да се радват на подобрение при редовната консумация на куркума.Тази напитка съдържа голямо количество мощни антиоксиданти и има противовъзпалително действие, което намалява болката в ставите и напрежението в мускулите.
Искате да знаете повече? 12 храни, които се борят с артрита
2.Предпазва срещу болестта на Алцхаймер
Куркуминът, активната съставка в куркумата, намалява възпалението в мозъка и спира вредното въздействие на свободните радикали.
Ето защо предотвратява увреждането на мозъка, свързано с възрастта и болестта на Алцхаймер.
3.Намалява риска от развитие на рак
Антиоксидантите в куркумата оказват положително действие върху разрушаващото действие на свободните радикали и появата на нетипични клетки свързани с рака.Тези молекули ограничават отрицателното въздействие на токсините в организма и спират бързото развитие на раковите клетки.
4.Помага при храносмилателни проблеми
Натуралният сок от куркума намалява симптомите на стомашни разстройства и понижава прекомерната стомашна киселинност като предотвратява появата на язви и гастроезофагеален рефлукс.
Освен това засилва метаболизма, подобрява движението на червата и улеснява правилното храносмилане.
5.Поддръжа здравето на сърцето
Редовната консумация на сок от куркума е отличен начин за намаляване на лошия холестерол и триглицеридите в кръвта.
Антиоксидантите му ускоряват отделянето на тези липиди, натрупани в артериите ви, и така ви предпазват от болести като атеросклерозата.
Тази напитка контролира образуването на артериална плака и появата на хипертония.
6.Грижи се за здравето на черния дроб
Тази подправка спомага баланса между билирубина и жлъчката, два важни фактора за поддържане на доброто здраве на черния ви дроб.
Хранителните вещества, които съдържа тази напитка оптимизират функционирането на черния дроб, като намаляват възпаленията, натрупването на токсини и мазнини.
7.Предпазва от преждевременно стареене
Тази натурална напитка не само се бори с клетъчното стареене отвътре – по невероятен начин предотвратява появата на признаци на преждевременно стареенe пo кожата и косата.8.Регулира кръвната захар
И накрая сокът от куркума помага дори на болните от диабет тип 2 чрез способността си да стимулира метаболизма на кръвната захар.
Пиейки по една чаша дневно значително ще понижите високото ниво на кръвна захар.
Прочетете и тази статия: Храни за естествено регулиране на нивото на кръвната захар
Как да си приготвите сока от куркума у дома
Има много начини за приготвяне на сок от куркума. Ние ще ви предложим рецепта с детоксикиращо и диуретично действие.Съставки
- 2 чаши вода (500 мл)
- 1 супена лъжица куркума на прах (10 гр.)
- сока на 2 лимона
- 2 супени лъжици мед (50 гр.)
Начин на приготвяне
- Изсипете двете чаши вода в тенджера и я поставете на котлона да заври като добавите супената лъжица куркума.
- След това отстранете съда от котлона, изчакайте няколко минути и добавете лимоновия сок.
- Охладете течността в хладилник.
- След като изстине, добавете меда, за да я подсладите.
- Пийте по една – две чаши на ден.
Противопоказания
- Не превишавайте препоръчаното количество куркума, тъй като можете да раздразните храносмилателната си система.
- Сокът от куркума не се препоръчва на хора с камъни в жлъчката, защото може да предизвика спазми.
- Посъветвайте се с лекаря си дали можете да пиете сок от куркума, ако приемате антикоагуланти или противовъзпалителни лекарства.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Chandran, B., & Goel, A. (2012). A randomized, pilot study to assess the efficacy and safety of curcumin in patients with active rheumatoid arthritis. Phytotherapy Research. https://doi.org/10.1002/ptr.4639
- Chainani-wu Nita, D.M.D., M.P.H., M. . (2003). Safety and Anti-Inflammatory Activity of Curcumin : The Journal of Alternative and Complementary Medicine. https://doi.org/10.1089/107555303321223035
- Mishra, S., & Palanivelu, K. (2008). The effect of curcumin (turmeric) on Alzheimer′s disease : An overview. Annals of Indian Academy of Neurology. https://doi.org/10.4103/0972-2327.40220
- Zhang, L., Fiala, M., Cashman, J., Sayre, J., Espinosa, A., Mahanian, M., … Rosenthal, M. (2006). Curcuminoids enhance amyloid-β uptake by macrophages of Alzheimer’s disease patients. Journal of Alzheimer’s Disease. https://doi.org/10.3233/JAD-2006-10101
- Anand, P., Sundaram, C., Jhurani, S., Kunnumakkara, A. B., & Aggarwal, B. B. (2008). Curcumin and cancer: An “old-age” disease with an “age-old” solution. Cancer Letters. https://doi.org/10.1016/j.canlet.2008.03.025
- Ravindran, J., Prasad, S., & Aggarwal, B. B. (2009). Curcumin and Cancer Cells: How Many Ways Can Curry Kill Tumor Cells Selectively? The AAPS Journal. https://doi.org/10.1208/s12248-009-9128-x
- Wongcharoen, W., & Phrommintikul, A. (2009). The protective role of curcumin in cardiovascular diseases. International Journal of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2009.01.073
- Sikora, E., Scapagnini, G., & Barbagallo, M. (2010). Curcumin, inflammation, ageing and age-related diseases. Immunity and Ageing. https://doi.org/10.1186/1742-4933-7-1