8 храни, с които да контролирате хипотонията

07 Март, 2019
Кокосовата вода и тъмният шоколад са чудесни! Вижте още кои други продукти ще ви помогнат

Хипотонията е заболяване, което представлява по-ниско от нормалното кръвно налягане. Често предизвиква световъртеж и замайване, а понякога и припадъци, главоболия и слабост.

Това е така, защото ниското кръвно налягане пречи на правилното разпределение на кислорода и хранителните вещества в тялото, което пряко засяга клетъчната активност.

Казват, че човек има хипотония, когато кръвното му налягане е по-ниско от 60 mm HG и 100 mm Hg.

Ако се случва само за няколко секунди или минути, необходимо е да му обърнете внимание, за да не се повтаря.

За щастие може да промените диетата си, за да получите необходимите хранителни вещества, за да възстановите артериалното си налягане до нормални нива.

Тук бихме искали да споделим 8 здравословни храни, които ще ви помогнат да се справите с този проблем.

1. Тъмният шоколад

тъмният шоколад помага при хипотонията

Хората с хипотония могат да консумират умерени количества шоколад като превантивна мярка. Тази вкусна храна подобрява притока на кръв към артериите и помага да се нормализира кръвното налягане.

Това се дължи на наличието на теобромин, полезно съединение за кръвообращението и артериите.

В допълнение той съдържа мастни киселини и антиоксиданти, които са чудесни за лечение на това състояние.

Вижте още: Ползата от шоколада върху дейността на мозъка

2. Контролирайте хипотонията с кокосова вода

Кокосовата вода е натурална напитка с високи нива на електролити и антиоксиданти, които помагат при ниско кръвно налягане.

Някои хора я смятат за по-добър вариант от популярните спортни напитки, тъй като замества изгубените минерали без добавени химикали.

Тя е с много ниско съдържание на калории в сравнение с електролитните напитки и е чудесна за хидратация.

В допълнение подобрява клетъчното окисление и помага в борбата със симптомите на хипотонията.

3. Сирене

сиренето се бори с хипотонията

Сиренето съдържа значителни нива натрий, което всъщност е добро за управление на хипотонията (докато разбира се, е лошо за хипертонията).

Приемано на малки порции помага за установяването на добро кръвоснабдяване през артериите и помага при проблеми, свързани с това състояние.

Важно е обаче да се изясни, че сиренето не трябва да се консумира в прекомерни количества, тъй като може да увеличи твърде много кръвното налягане и да стане опасно за здравето.

4. Ядки

Ядките са отлична възможност, независимо дали страдате от високо или ниско кръвно налягане.

Това се дължи на високите нива на витамин В и полезните мастни киселини, които връщат кръвта обратно към нормалните.

Те дават на тялото енергиен тласък, което ги прави чудесни за облекчаване на летаргията и слабостта, които са предизвиквани от хипотонията.

5. Яйца

яйцата са решение при хипотонията

Яйцата осигуряват на тялото значителни количества витамин В и есенциални аминокиселини, които помагат за намаляване на епизодите на хипотония.

Те се препоръчват за увеличаване на енергийните нива, както и на умствената и физическата производителност.

Прочетете и: Защо трябва да ядете органични яйца няколко пъти седмично

6. Цитрусови плодове

Всички сортове цитрусови плодове имат високи нива на витамин С и вода, което спомага и за симптомите на ниско кръвно налягане.

Пресният сок от цитрусови плодове или яденето на целия плод помага да се балансират електролитите и по този начин да се поддържа стабилно артериалното налягане.

Добавете някои от следните към вашата диета:

  • Мандарини
  • Портокали
  • Лимони
  • Лайм
  • Грейпфрут

7. Постно месо

консумирайте постно месо, за да се преборите с хипотонията

Малки количества постно месо също се оказва полезни за бързо облекчаване на ниското кръвно налягане.

То съдържа полезни протеини и добро количество натрий заедно с други минерали, което помага да се контролира кръвното налягане.

Това е чудесен източник на хранителни вещества, които дават енергия на тялото и предотвратяват замайването и слабостта, които идват от това разстройство.

8. Вода

Не на последно място важно е да увеличите дневния прием на вода. Това помага за предотвратяване на хипотонията, причинена от дехидратация или топлинен удар.

Този жизненоважен флуид подобрява клетъчната активност и тъй като възстановява доброто кръвообращение, също подобрява процесите на окисление.

Често ли страдате от хипотония? Увеличете приема на тези храни и разберете колко помагат да регулирате кръвното налягане без да излагате тялото си на нежелани реакции.

Tritapepe, L., Nencini, C., & Tallarico, D. (2012). Hypotension. In Echocardiography for Intensivists. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2583-7_30

Biaggioni, I., & Kaufmann, H. (2014). Orthostatic Hypotension. In Encyclopedia of the Neurological Sciences. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-385157-4.00507-8

Mosnaim, A. D., Abiola, R., Wolf, M. E., & Perlmuter, L. C. (2010). Etiology and risk factors for developing orthostatic hypotension. American Journal of Therapeutics. https://doi.org/10.1097/MJT.0b013e3181a2b1bb