8 храни, които трябва да отбягвате, ако страдате от хипертония
Артериалната хипертония е сред най-често срещаните сърдечно-съдови заболявания. Развива се в следствие на проблемите с изпомпване на кръвта от сърцето към останалата част от тялото.
Хипертонията възниква в следствие на запушване или стесняване на артериите. Това причинява проблеми с кръвообращението, карайки сърцето да работи много по-тежко.
Категоризирана е като “тихият убиец” десетилетия наред, тъй като се счита, че не се появяват симптоми, докато всичко не се превърне в сериозен проблем.
Най-тревожното е, че възпрепятства правилното функциониране на останалите системи в организма. След време, тези промени започват да засягат качеството на живот.
Затова е важно редовно да провеждате профилактични прегледи, особено ако хипертонията ви е генетично заложена чрез някой член от семейството.
В допълнение на това, щом веднъж е диагностицирана, консумацията на някои определени храни следва да бъде ограничена, тъй като може да доведе до усложнения на това сериозно сърдечно-съдово заболяване.
Сега искаме да ви споделим в детайли 8-те храни, които трябва да отбягвате, като ги замените с по-здравословни алтернативи.
Открийте кои са те!
1. Хляб
Вижте и тази статия Сутрешен шейк срещу високото кръвно налягане
Хлябът, както и останалите тестени изделия, съдържат високи нива на сол и наситени мазнини, които веднъж усвоени, увеличават артериалното кръвно налягане.
Едва една порция хляб съдържа до 230 мг сол или с други думи, 15% от препоръчителната дневна доза за възрастен.
Проблемът се засилва от рафинираните брашна в хляба; ако се прекали с тях се стига до напълняване, диабет, както и неконтролируемо високо кръвно налягане.
2. Напитки с кофеин
Прекалената консумация на напитки като кафе и кола съдействат за увеличаване на кръвното налягане, най-вече при вече диагностицирана хипертония.
Всички кофеинови напитки и храни се считат за стимуланти, които необратимо увеличават кръвното налягане.
3. Салатени дресинги и сосове
Популярните салатени дресинги съдържат високи нива на сол, която както споменахме по-рано, може да доведе до разрушаването на артериалното здраве.
Майонезата, кетчупът, както и други подобни продукти съдържат множество добавени химикали, които, освен че правят храната вкусна, причиняват метаболитни проблеми в дългосрочен план.
4. Масло и маргарин
Както маслото, така и неговия изкуствено създаден двойник маргаринът, съдържат високи количества сол и мазнини, които могат да повлияят на артериалното здраве, ако се консумират редовно.
Консумирането на тези мазни храни увеличава нивата на лошия холестерол (LDL), като се образува твърда плака, която възпрепятства правилното движение на кръвта в артериите.
В допълнение на това, тези субстанции забавят метаболизма и стимулират напълняването.
5. Сирене
Традиционните сирена съдържат много сол и наситени мазнини, причиняващи увеличаване на кръвното налягане.
Солта води до задържане на вода в тъканите, като същевременно увеличава кръвното налягане и възпаленията.
Наситените мазнини засягат артериите като ги втвърдяват, а по този начин препречват подобаващото кръвообращение.
Затова, хората с хипертония трябва непременно да избягват сиренето, като по възможност го заменят с алтернативен растителен вариант.
6. Полуфабрикати
Преработените меса може би изглеждат като удачен вариант, особено ако сме на път, но всъщност се оказва, че е точно обратното.
Учените са открили, че преработените меса трябва да се избягват заради високите нива на наситени мазнини и други химични съединения, които негативно влияят на здравето.
Нивата на сол, наред с калориите и добавените консерванти увеличават възпалението на клетъчно ниво, и ограничават кръвообращението през артериите.
В дългосрочен план, преработените меса могат да доведат дори до забавяне на метаболизма, водейки до пълнеене и диабет.
7. Избягвайте захарни изделия ако страдате от хипертония
Препоръчваме ви: Как да лекуваме диабет със стевия и канела
Сладките и рафинираната захар може да доведе до пристрастяване, и за съжаление е от голяма вреда за здравето.
Ако страдате от хипертония, трябва непременно да ги избягвате, тъй като е доказано, че водят до прекомерно качване на тегло и диабет.
Все пак, можете да похапвате малки количества тъмен шоколад с минимум 60% какао. Тъмният шоколад има по-малко захар от млечния и съдържа полезни за здравето антиоксиданти.
8. Туршия
Туршията по магазините съдържа огромни количества сол, които повишават риска от артериална хипертония.
Ако туршията е част от ежедневното ви хранене, постепенно ще доведе до задържане на течности – състояние, което засяга бъбречното и сърдечно-съдовото здраве.
Консумирате ли тези храни? Ако отговорът е “да”, опитайте да преминете към по-здравословни варианти, които ще ви помогнат да държите кръвното си налягане под контрол.
Вместо това се старайте да се храните с колко се може повече плодове и зеленчуци, които са силно препоръчителни за справяне с хипертонията.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- OMS, O. M. de la S. (2013). Información general sobre la hipertensión en el mundo. Oms. https://doi.org/WHO/DCO/WHD/2013.2
- Ponce-Martínez X, Colin-Ramirez E, Sánchez-Puerto P, et al. Bread Consumption Is Associated with Elevated Blood Pressure among Adults Living in Mexico City⁻A Sub-Analysis of the Tlalpan 2020 Study. Nutrients. 2018;10(12):1969. Published 2018 Dec 13. doi:10.3390/nu10121969
- Ndanuko RN, Tapsell LC, Charlton KE, Neale EP, Batterham MJ. Dietary Patterns and Blood Pressure in Adults: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Adv Nutr. 2016;7(1):76–89. Published 2016 Jan 15. doi:10.3945/an.115.009753
- Martínez-Vila, E., Murie Fernández, M., Pagola, I., & Irimia, P. (2010). Enfermedades cardiovasculares. Anales de Patología Vascular. https://doi.org/10.1590/S1020-49892000000100012
- ENSANUT. (2012). Encuesta Nacional de Salud y Nutrición 2012. 2012. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
- Micha R, Mozaffarian D. Trans fatty acids: effects on cardiometabolic health and implications for policy. Prostaglandins Leukot Essent Fatty Acids. 2008;79(3-5):147–152. doi:10.1016/j.plefa.2008.09.008
- Sathyanarayana Rao TS, Yeragani VK. Hypertensive crisis and cheese. Indian J Psychiatry. 2009;51(1):65–66. doi:10.4103/0019-5545.44910
- van den Brandt, P. A. (2019). Red meat, processed meat, and other dietary protein sources and risk of overall and cause-specific mortality in The Netherlands Cohort Study. European Journal of Epidemiology, 34(4), 351–369. https://doi.org/10.1007/s10654-019-00483-9
- Rouhani MH, Agh F, Azadbakht L. Pickle Consumption is Associated with Body Mass Index and Blood Pressure among Iranian Female College Students: a Cross-Sectional Study. Clin Nutr Res. 2018;7(4):256–265. doi:10.7762/cnr.2018.7.4.256