8 храни, които са по-полезни, когато се ядат сурови

Знаете ли, че готвенето на чесъна унищожава 90% от неговите витамини и минерали?
8 храни, които са по-полезни, когато се ядат сурови
Eliana Delgado Villanueva

Прегледано и одобрено от диетолог Eliana Delgado Villanueva.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Кои храни са по-полезни, ако се ядат сурови?

Различните методи на готвене и приготвяне, разработени през вековете, са ни позволили да се наслаждаваме на голямо разнообразие от храни, пълни с хранителните вещества, от които се нуждае тялото ни.

Печенето, задушаването и готвенето на скара са някои от здравословните методи, които ползваме, за да увеличим хранителните вещества на някои храни, които трябва да се готвят.

Въпреки това, някои храни всъщност могат да бъдат много по-питателни, ако се консумират в 100% естествено състояние.

Докато готвенето може да подобри вкуса на някои от тях, доказано е, че някои храни осигуряват повече витамини и минерали, ако се консумират сурови.

Това е така, защото топлината и добавките, които добавяме към храната, когато я готвим, разграждат някои основни хранителни вещества и ги правят по-малко полезни за здравето.

Тук сме съставили списък от 8 храни, които са по-полезни, ако не са сготвени.

Вижте кои са те!

1. Цвекло

Цвеклото е сред храните, които са по-полезни, ако са сурови.

Различните видове цвекло са зеленчук с едно от най-високите количества натурални захари и основни хранителни вещества.

Те съдържат високи нива на:

 • Витамини (А, В и С)
 • Минерали (калий, магнезий, желязо)
 • Фибри

В допълнение, редовната им консумация поддържа имунната система, кръвообращението и други важни части от физическото и психическото здраве.

Причината, поради която препоръчваме да не ги готвите е, че този процес намалява съдържанието на фолиева киселина с до 25% и това е съединение, от което мозъкът ви се нуждае.

2. Броколи

Броколите съдържат повече витамин С, калций, калий и други хранителни вещества, отколкото почти всеки друг зеленчук. Те са чудесни за тялото.

Също така съдържат значителни нива на сулфорафан, съединение, свързано с понижен риск от заболяване от рак, както и сърдечно-съдови и автоимунни заболявания.

Според проучване, публикувано в Journal of Agricultural and Food Chemistry хората, които ги ядат сурови, усвояват по-лесно това вещество и другите му витамини и минерали.

3. Лук

Лукът е една от храните, които са по-полезни, ако се консумират сурови.

Лукът съдържа активно вещество, наречено алицин, което се абсорбира в тялото и предотвратява рака, помага при тревожност и подобрява сърдечно-съдовото здраве.

Въпреки това, когато зеленчукът преминава през процеса на готвене, нивата на този фитонутриент спадат и става по-трудно да се абсорбира.

В идеалния случай трябва да го добавяте към салати и сокове, за да се възползвате от всичко, което предлага, когато се консумира сурово.

4. Червени чушки

Този зеленчук съдържа до 3 пъти дневната препоръчителна стойност на витамин С. Той също е чудесен източник на витамин В6, витамин Е и магнезий.

Готвенето им за кратко време ще ви позволи да запазите сладостта им и много от техните хранителни вещества. Въпреки това готвенето им при високи температури ще ги накара да изгубят както витамин С, така и други хранителни вещества.

5. Сурови ядки

Сурови ядки

Въпреки че те са една от висококалоричните храни, ядките са значителен източник на здравословна мазнина, протеини и антиоксиданти.

Тези хранителни вещества понижават лошия холестерол и помагат при проблеми с кръвообращението и други нарушения на сърдечно-съдовата система.

Въпреки това най-добре е да се консумират сурови, защото осигуряват повече витамини и минерали по този начин. Освен това не съдържат генетично модифицирани масла.

Ето някои от най- вкусните:

 • Бадеми
 • Кашу
 • Лешници
 • Орехи

6. Горски плодове

Добавянето на сушени плодове към зърнени закуски или микс от сушени плодове с ядки се превърна в тенденция за здравословно хранене напоследък, особено за закуска сутрин и леки закуски през деня.

За съжаление сушените плодове нямат същата хранителна стойност. Освен това понякога съдържанието на захар и калории се покачва дори до 3 пъти, когато се обработват по този начин.

Тъй като те са напълно дехидратирани, губят водоразтворимите витамини и минерали, които съдържат в естественото си състояние.

7. Кокосови орехи

Сурови кокосови орехи

Този вкусен плод е много по-питателен, когато се яде суров за разлика от добавянето му към десерти, сладки и сладкиши.

Известни поради маслото си и полезната вода, кокосовите орехи съдържат есенциални средноверижни мазнини, които укрепват здравето на сърцето и мозъка.

Обработката им води до загуба на голямо количество хранителни вещества и по този начин ги прави по-малко полезни за тялото.

8. Чесън

Използван в множество ястия чесънът е богат на алицин и антиоксиданти. Той е чудесен за тялото ви.

Едно проучване е установило, че консумирането му суров понижава риска от рак на белите дробове.

Всеки процес на готвене обаче може да унищожи до 90% от неговите витамини и минерали.

Свикнали ли сте да готвите тези храни? Сега, когато знаете колко са полезни за вашето тяло, изпробвайте нови рецепти, които ще ви позволят да се възползвате 100% от техните хранителни вещества.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Fundación Española de la Nutrición. Broccoli Brassica oleracea var. cymosa.  fen.org.es/mercadoFen/pdfs/brecol.pdf
 • Garlic and cancer prevention. (2008, January 22). Retrieved from
  cancer.gov/about-cancer/causes-prevention/risk/diet/garlic-fact-sheet
 • Milner JA. Mechanisms by which garlic and allyl sulfur compounds suppress carcinogen bioactivation. Garlic and carcinogenesis. Advances in Experimental Medicine and Biology 2001; 492:69–81.
 • Piscitelli SC, Burstein AH, Welden N, Gallicano KD, Falloon J. The effect of garlic supplements on the pharmacokinetics of saquinavir. Clinical Infectious Diseases 2002; 34(2):234–238.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.