5 невероятни начини как пиенето на вода засяга мозъка ви

Старайте се да приемате 7-8 чаши на ден, за да сте хидратирани и за да функционират всички органи правилно
5 невероятни начини как пиенето на вода засяга мозъка ви

Последна актуализация: 27 ноември, 2018

Често хората пият този жизнен ресурс, като мислят за бъбреците, черния дроб и дори сърцето си. Въпреки това водата и функцията на вашия мозък са много по-свързани, отколкото бихте могли да си представите.

Вашият мозък е органът, който се нуждае от най-много енергия. Всъщност, той се състои от 75% вода. Той се нуждае от това основно, невероятно вещество, за да може да продължи да функционира.

Трябва да пиете между 7 и 8 чаши вода на ден. Но освен това е по-добре, ако не сте си задали цел, която трябва да постигнете. Това е така, защото всеки орган има различни нужди въз основа на нивата на активност.

Най-хубавото е да се поддържате хидратирани през деня. За да направите това, нищо не е по-добро от това да пиете малки глътки вода на всеки час. По този начин не се уморявате, нито не пиете прекалено много вода.

Това ще хармонизира тялото ви отвътре навън.

В тази статия искаме да ви разкажем за невероятните ефекти на нещо толкова лесно, колкото пиенето на вода има върху вашия мозък.

1. Вашия мозък ще работи по-бързо

Вашият мозък се нуждае от правилното количество хидратация, за да работи правилно. Клетките в този орган се нуждаят от деликатен, точен баланс между вода и други елементи, за да работят така, както би трябвало.

Има нещо, на което е важно да обърнем особено внимание: трябва да пиете вода, когато се събудите.

Това е моментът от деня, в който вашите мозъчни клетки се нуждаят от хидратация, която може да ви даде само водата.

Прекарвате от 7 до 9 часа в спане. Въпреки че не сте потили, това не означава, че не сте загубили вода.

С всяко дълбоко вдишване се губите част от влагата в организма. Плюс това, акумулиращият ефект кара вашия мозък да бъде дехидратиран сутрин.

Можете да накарате мозъка да работи с оптимален капацитет. Трябва само да пиете чаша вода и да ядете вкусни плодове за закуска.

2. Ще увеличите концентрацията си

функция на вашия мозък

Хората обикновено не забелязват, че са дехидратирани. Те го виждат само в крайни случаи. Забелязвате червеното знаме, което организма развява чрез замайване или суха кожа.

Вашият мозък обаче е първият, който осъзнава това. Губите концентрация. Мозъкът включва защитен режим, за да предпази ресурсите си и губите гъвкавост на паметта . Става по-трудно да се концентрирате и не реагирате толкова бързо на стимулите.

Все пак е вярно, че пиенето на кафе или чай също може да ви помогне. Въпреки това не трябва да пиете тези напитки постоянно през деня.

Трябва да пиете глътка вода на всеки 45 минути. Това е времето, през което вниманието ви започва да намалява.

Като лекарство нищо не е по-добро от малко вода.

3. Тя помага да балансирате настроението и емоциите си

пиене на вода и ползи за вашия мозък

Може да ви изглежда странно да свържете водата с психическото си здраве.

Всички обаче знаем, че гледането на морето ви отпуска. В края на краищата чувствате вятъра, чувате шума му и дишате соления му въздух.

Емоциите се проявяват не само като виждате водата. Вашият емоционален свят също се влияе от пиенето на вода.

Това се случва много лесно: по този начин увеличавате температурата на мозъка, отстранявате токсините и мъртвите клетки. Това балансира и вашите химически процеси, за да предизвикате “умствено рестартиране”.

Сега това не означава, че трябва да потърсите незабавно, ефективно лечение. (например да пиете 2 чаши една след друга.)

Трябва да направите това, което ви казахме по-рано: да бъдете хидратирани. Трябва да пиете на малки глътки. По този начин вашите клетки ще останат активни и ще намерят добър баланс. Този баланс ще регулира вашия стрес и тревожност.

4. Пиенето на вода ще ви помогне да спите по-добре

вашия мозък и водата

Възможно е пиенето на чаша вода преди лягане да ви накара да станете през нощта, за да отидете до банята.

Трябва обаче да свикнете с тази лека рутина. Дори ако това е само половин чаша, пиенето преди лягане ви помага да имате много по-здравословен сън.

Водата увеличава притока на кръв към вашия мозък. Това увеличава окислението и хидратацията на мозъка. Също така успокоява мозъка ви.

В същото време не можете да забравите, че водата ще ви отърве от отпадъчните вещества на вашия мозък. Тази дейност е необходима, за да се уверите, че мозъкът ви има нужното равновесие.

Направете това на практика днес. Открийте дали ви помага да спите малко по-добре.

5. Паметта на вашия мозък ще се подобри, ако пиете вода през деня

Не можете да забравите, че колкото и леко да е вашето обезводняване, то незабавно причинява хомеостатичен дисбаланс. С други думи започва серия от дисфункции. Те засягат много основни области от вашето оцеляване.

Една от тези последици е намалена когнитивна гъвкавост: това прави по-трудно запомнянето на неща, правенето на заключения и правенето на дългосрочни спомени.

Така че, имайте предвид този съвет: поставете бутилка вода в чантата си и пийте вода през целия ден. Не се насилвайте да пиете по 8 чаши всеки ден. Просто се уверете, че винаги сте хидратирани.

Ще видите, че това малко ежедневно усилие си заслужава.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.