8 храни, които да избягваме

· 25.05.2016
Белият ориз губи много от основните си хранителни вещества при рафинирането, което го прави по-малко здравословен и може да доведе до повишаване на кръвната захар

Здравословната диета може да се окаже голямо и трудно предизвикателство, което изисква ангажираност и дисциплина. Трябва внимателно да оценяваме всички храни, за да знаем дали са наистина добри за здравето. Когато се стремим да пазим здравословна диета, очевидно e, че трябва да спрем да консумираме храни с високо съдържание на мазнини, захар и натрий – много са вкусни, но са и много нездравословни. Не е достатъчно само да знаем кои храни са вредни, тъй като в днешно време компаниите предлагат храни, които изглеждат полезни, но в действителност не са. Някои компании твърдят, че техните продукти са „органични“, „леки“, „без мазнини“ или „натурални“, но всъщност могат да съдържат съставки, които имат много калории. Ако се чудите кои са храните, за които говорим, продължете да четете – ще научите за 8 храни, които трябва да се избягват на всяка цена!

Проблемът с тези привидно „здравословни“ храни е, че всъщност не са толкова полезни, колкото се твърди. Това невинаги означава, че са непременно вредни за вашето здраве, но със сигурност могат да съдържат вещества, които не са много полезни. И така, ето тези 8 храни, които трябва да избягвате, ако искате да пазите здравословна диета.

Лека/ диетична сода

2-diet-soda

Избягвайте газираните напитки, защото съдържат много захар.
Ясно е, че безалкохолните напитки са пълни с захар, кофеин, изкуствени аромати, както и други съставки, които могат да бъдат вредни за здравето, водят до напълняване или причиняват заболявания в дългосрочен план. В магазините виждаме прословутите продукти като „Coke Zero“, които хората купуват, защото се твърди, че са „леки“ и – следователно – по-здравословни, но истината е, че не са. Етикетът просто информира, че съдържат по-малко захар и други висококалорични съставки в сравнение със „стандартните” безалкохолни напитки.

Подсладено соево мляко

Соевото мляко има много здравословни съставки и може да бъде чудесна алтернатива за хората, които са с непоносимост към лактозата. Но често в магазините се продава опаковано, ароматизирано соево мляко, което обикновено е с добавена захар. Преди да си купите някой от тези соеви продукти, не забравяйте да прочетете етикета и да разберете какво точно съдържа.

Многозърнести (мюсли) блокчета

3-granola-bar

Мюслите са смятани за една от най-здравословните и вкусни храни по света. Въпреки това има някои видове мюсли, които са с много високо съдържание на захар и ниско съдържание на фибри. Затова е добра идея винаги да се четат етикетите и да се уверите, че наистина купувате мюсли, които са здравословни и с високо съдържание на фибри.

Гевреци

Гевреците са считани за чудесна, бърза, и здравословна закуска. Много добре вървят с кафе, кисело мляко или сок. Но въпреки че съдържат трици, не си струва заради високото съдържание на мазнини и добавената захар.

Суши

4-sushi

Сушито е вкусно и се прави с риба тон, сьомга и други полезни риби, поради което се счита за здравословна храна. Но то трябва да се консумира само на малки порции, защото обикновено съдържа и продукти като топено сирене, майонеза и редица подправки, които могат лесно да увеличат броя на калориите на порция.

Замразени храни

В магазина за хранителни стоки се предлага изобилие от замразени храни, които изглеждат като бързи, вкусни и здравословни алтернативи на традиционните гозби. Но повечето храни, които са замразени и/ или охладени, често са с високо съдържание на натрий, мазнини и други подобни съставки, които всъщност са вредни за здравето.

Бял ориз

bial oriz

Белият ориз е най-често срещаният тип ориз, който е неизменна част от нашата трапеза. Нещо повече, той се консумира ежедневно на много места по света. Различни изследвания обаче показват, че белият ориз губи много от основните си хранителни вещества при рафинирането, което го прави по-малко здравословен и може да доведе дори до повишаване на кръвната захар.