8 храни, които да избягваме

Белият ориз губи много от основните си хранителни вещества при рафинирането, което го прави по-малко здравословен и може да доведе до повишаване на кръвната захар.
8 храни, които да избягваме

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Здравословната диета може да се окаже голямо и трудно предизвикателство, което изисква ангажираност и дисциплина. Трябва внимателно да оценяваме всички храни, за да знаем дали са наистина добри за здравето. Когато се стремим да пазим здравословна диета,  трябва да избягваме някои храни.  Това, очевидно се отнася за храни с високо съдържание на мазнини, захар и натрий. Много са вкусни, но са и много нездравословни.

Не е достатъчно само да знаем кои храни са вредни, тъй като в днешно време компаниите предлагат храни, които изглеждат полезни, но в действителност не са. Някои компании твърдят, че техните продукти са “органични”, “леки”, “без мазнини” или “натурални”, но всъщност могат да съдържат съставки, които имат много калории. Ако се чудите кои са храните, за които говорим, продължете да четете – ще научите за 8 храни, които трябва да избягваме на всяка цена!

Проблемът с тези привидно “здравословни” храни е, че всъщност не са толкова полезни, колкото се твърди. Това невинаги означава, че са непременно вредни за вашето здраве, но със сигурност могат да съдържат вещества, които не са много полезни. И така, ето тези:

Храни, които трябва да избягвате, ако искате да пазите здравословна диета

Лека/ диетична сода

Стремете да избягвате газираните напитки


“Coke Zero”лекисъдържат по-малко захар и други висококалорични съставки в сравнение със „стандартните” безалкохолни напитки.

Подсладено соево мляко

Соевото мляко има много здравословни съставки и може да бъде чудесна алтернатива за хората, които са с непоносимост към лактозата. Но често в магазините се продава опаковано, ароматизирано соево мляко, което обикновено е с добавена захар. Преди да си купите някой от тези соеви продукти, не забравяйте да прочетете етикета и да разберете какво точно съдържа.

Многозърнести (мюсли) блокчета

Избягвайте да купувате мюсли без да сте прочели етикета

мюслиЗатова е добра идея винаги да се четат етикетите и да се уверите, че наистина купувате мюсли, които са здравословни и с високо съдържание на фибри.

Гевреци

Гевреците са считани за чудесна, бърза, и здравословна закуска. Много добре вървят с кафе, кисело мляко или сок. Въпреки че съдържат трици, трябва да ги избягваме  заради високото съдържание на мазнини и добавената захар.

Суши

Суши трябва да се консумира само на малки порции

сьомгатрябва да се консумира само на малки порции, защото обикновено съдържа и продукти като топено сирене, майонеза и редица подправки

Замразени храни

В магазина за хранителни стоки се предлага изобилие от замразени храни. Те изглеждат като бързи, вкусни и здравословни алтернативи на традиционните гозби. Но повечето храни, които са замразени и/ или охладени, често са с високо съдържание на натрий, мазнини и други подобни съставки, които всъщност са вредни за здравето.

Бял ориз

Белият ориз губи много от основните си вещества при рафинирането

оризбелият ориз губи много от основните си хранителни вещества при рафинирането. Това го прави по-малко здравословен и може да доведе дори до повишаване на кръвната захар.Може да ви заинтересува ...
7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
7 храни,вредни след изтичане на срока им на годност

Много експерти съветват да се използват някои продукти, които независимо от изтичащия си срок на годност, са все още годни за консумация.
Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.