Топ 9 храни антидепресанти

Орехите са сериозен източник на алфа-линоленова киселина, един от компонентите на омега-3 мастни киселини. Препоръчваме ви да ядете орехи и така да си помогнете в борбата с депресията.
Топ 9 храни антидепресанти

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Депресията е сериозно, и за съжаление, често срещано заболяване, което може да причини на човек дълбока тъга, униние, ниско самочувствие и загуба на интерес към живота като цяло. Заболяването е резултат от генетични фактори, което може да бъде отключено от социалните и емоционални преживявания на човек. Това е причината да се правят все повече изследвания за видовете натурални антидепресанти, които да предотвратят появата му.

Има все повече доказателства в посоката, че съществуват някои естествени храни антидепресанти, които помагат в борбата с депресията и тревожността.

Ако се чувствате по този начин, по-долу ще ви разкажем за  някои от тези антидепресанти, върху които да наблегнете чрез ежедневното си меню.

Топ 9 храни антидепресанти

Меласа

Тази храна се формира основно от захароза, която не е кристализирана. Тя е богата на уридин – един от дяловете на ДНК, които са в състояние да стимулират процеса на формиране на клетките и образуването на енергия, която се бори с депресията.

Въпреки това, ние препоръчваме употребата на  меласа под контрол, защото всъщност това е чиста захар.

Риба

Храни антидепресанти - сьомга

Риби като сьомга, сардини, риба тон, аншоа и месни продукти са с високо съдържание на омега-3 мастни киселини. Тези киселини са добре познати с техните свойства и ползи в борбата с болестите на сърцето.

Те намаляват нивото на триглицеридите и предотвратят образуването на кръвни съсиреци.

Още повече, че е доказано, че този вид месо може да помогне в борбата с депресията и стреса. Ето защо то е силно препоръчително за консумация.

Захарно цвекло

Цвеклото, което се използва за да получите захар, е също като меласата. То е богато на веществото, наречено уридин.

Уридинът повишава нивата на цитидин в мозъка, които се смята, че засягат допамина. Именно той е отговорен за регулиране на настроението.

Соя

Храни антидепресанти - соево мляко

Консумацията на соя е все по-популярна благодарение на различните проучвания относно полезността й. Те показват, че това е храна с много диетични свойства, които са полезни за вашето здраве.

Този растителен протеин се съдържа в много продукти, които ви осигуряват възможността да се възползвате от неговите предимства без никакви проблеми. Тези продукти могат да бъдат богати на аминокиселини, но са с ниско съдържание на наситени мазнини и не съдържат холестерол.

Соята съдържа омега-3 мастни киселини, които са полезни за вашата сърдечно-съдова система, също са и чудесни за борбата с депресията.

Орехи

храни антидепресанти - орехи

Орехите са сериозен източник на алфа-линоленова киселина, един от компонентите на омега-3 мастни киселини. Препоръчваме ви да ядете орехи и така да си  помогнете в борбата с депресията. Техните свойства са полезни  и за сърцето ви.

Кафяв ориз

Кафявият ориз се характеризира със съдържание на  витамини В1 и В3, фолиева киселина и е храна с нисък гликемичен индекс. Тъй като е с ниско съдържание на захар. Това възпрепятства понижаването на нивото на захар в кръвта  и на  промените в настроението в резултат от това.

Бирена мая

Храни антидепресанти - бирена мая

Тази храна е богата на витамини B1, B2, B3 и. Също така съдържа 16 аминокиселини, които са много полезни за укрепване на нервната ви система.

Овесена каша

Тя съдържа фолиева киселина и витамини B1 и B6. Това помага на храносмилателната система и предпазва от ниското ниво на захар, което причинява  силните промени в настроението и раздразнителност.

Зеле

Храни антидепресанти - брюкселско зеле

В едно проучване на Американската асоциация за ракови изследвания се посочва, че тази храна е богата на витамин С и фолиева киселина. Тези свойства помагат за предотвратяване на стрес, както и някои коронарни заболявания, а също и различни видове рак.

Какао

Това е една от храните антидепресанти, която е позната със своите свойства. Точно като орехите и меласата, тази храна съдържа селен, който помага за контрол на настроенията, укрепва мозъка ви и се бори с признаците на стареене.

Не трябва да се злоупотребява с нея, но е доказано, че яденето на чист шоколад е много полезно за вашето емоционално и физическо здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Chand SP, Arif H. Depression. [Updated 2020 Jul 19]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatPearls Publishing; 2020 Jan-. Available from: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK430847
  • Liao, Y., Xie, B., Zhang, H. et al. Efficacy of omega-3 PUFAs in depression: A meta-analysis. Transl Psychiatry 9, 190 (2019). https://doi.org/10.1038/s41398-019-0515-5
  • Strasser B, Gostner JM, Fuchs D. Mood, food, and cognition: role of tryptophan and serotonin. Curr Opin Clin Nutr Metab Care. 2016 Jan;19(1):55-61. doi: 10.1097/MCO.0000000000000237. PMID: 26560523.
  • Mamiya T, Kise M, Morikawa K, Aoto H, Ukai M, Noda Y. Effects of pre-germinated brown rice on depression-like behavior in mice. Pharmacol Biochem Behav. 2007 Jan;86(1):62-7. doi: 10.1016/j.pbb.2006.12.008. Epub 2006 Dec 22. PMID: 17258802.
  • Foster JA, McVey Neufeld KA. Gut-brain axis: how the microbiome influences anxiety and depression. Trends Neurosci. 2013 May;36(5):305-12. doi: 10.1016/j.tins.2013.01.005. Epub 2013 Feb 4. PMID: 23384445.
  • Yano JM, Yu K, Donaldson GP, Shastri GG, Ann P, Ma L, Nagler CR, Ismagilov RF, Mazmanian SK, Hsiao EY. Indigenous bacteria from the gut microbiota regulate host serotonin biosynthesis. Cell. 2015 Apr 9;161(2):264-76. doi: 10.1016/j.cell.2015.02.047. Erratum in: Cell. 2015 Sep 24;163:258. PMID: 25860609; PMCID: PMC4393509.
  • Liu X, Yan Y, Li F, Zhang D. Fruit and vegetable consumption and the risk of depression: A meta-analysis. Nutrition. 2016 Mar;32(3):296-302. doi: 10.1016/j.nut.2015.09.009. Epub 2015 Sep 30. PMID: 26691768.
  • Godos J, Castellano S, Ray S, Grosso G, Galvano F. Dietary Polyphenol Intake and Depression: Results from the Mediterranean Healthy Eating, Lifestyle and Aging (MEAL) Study. Molecules. 2018 Apr 24;23(5):999. doi: 10.3390/molecules23050999. PMID: 29695122; PMCID: PMC6102571.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.