9 вида вредни риби, които е най-добре да избягвате
· 13.01.2018
Важно е винаги да избирате здравословните разновидности, тъй като има много видове риба. които е възможно да съдържат големи количества живак, а организмът ви не е способен да изхвърли този метал.
Рибата е една от най-полезните храни, които може да консумирате. Въпреки това съществуват някои вредни видове риба, които е най-добре да избягвате.
Имайте ги предвид и изберете други по-здравословни варианти.
Научете повече за тези видове риба
1. Сом
Сомът може да достигне значителни размери. Независимо от това, за да се ускори растежа, много рибовъди започват да ги хранят с хормони.
Този вид риба обикновено идва от азиатските държави. Съветваме ви да изберете по-малко токсичен вид.
2. Скумрия
Скумрията не е сред най-препоръчителните видове риба. Това се дължи на високото й съдържание на живак.
За съжаление, тялото не може да изхвърли живака. Вместо това, започва да го натрупва. Този метал не е полезен за здравето и може да предизвика различни заболявания.
3. Чернопера риба тон
Тази риба съдържа много живак.
За съжаление е почти невъзможно да я намерите отгледана в естествена среда, тъй като е застрашена от изчезване.
Рибата, която виждате по магазините, идва от специализирани рибовъдни стопанства. В тези стопанства изхранват рибите с антибиотици и хормони.
В резултат от това този вид риба също добива високо съдържание на живак. Затова не е препоръчително да консумирате повече от 100 грама месечно.
Тилапията е изключително мазна риба. Тя съдържа големи количества токсични мазнини, съизмерими с тези на бекона.
Ако ядете твърде много от тази риба, това ще доведе до повишени нива на лошия холестерол (LDL). Освен това прави организма ви по-чувствителен към алергени.
Ако страдате от сърдечни заболявания, астма или артрит, опитайте да избягвате консумацията на тилапия.
5. Змиорка
Змиорката е друг вид изключително мазна риба. Тя усвоява лесно всички видове отпадъци от водата. По тази причина нивата на токсичност на американските разновидности са особено високи.
Колкото до европейските змиорки, те също съдържат голямо количество живак. При възрастните не е препоръчително да се надвишава количеството от 300 грама на месец, а при децата – 200 грама.
6. Пангасиус
Пангасиусът е вид сомова акула, която се отглежда във Виетнам, във водите на река Меконг. Тази река се счита за една от най-замърсените реки в света.
Този вид риба съдържа големи количества живак, нитрофуран и полифосфати. Освен всичко, което казахме за живака, другите две субстанции са канцерогенни.
Разбира се, препоръчително е да избягвате консумацията на тази риба.
7. Бодлопера
Тази риба има високо съдържание на живак. По тази причина не се препоръчва за жени и деца.
При мъжете приемът й трябва да се ограничи до максимум 100 грама на месец.
8. Бяла риба тон
Тази риба съдържа гемпилотоксин. Това вещество е сходно с восъка и придава на месото мазен вкус.
За да намалите нивата на гемпилотоксин, препоръчваме или да изпържите рибата, или да я изпечете на скара. Ако имате храносмилателни проблеми обаче, най-добре изберете друг по-здравословен вариант.
9. Морски костур
Морският костур съдържа много живак.
При всички случаи е по-добре винаги да избирате по-полезните видове риба, които съдържат по-малко живак.
Също така е важно да имате предвид, че прясната риба има бистри очи, твърда опашка и лъскави люспи. Ако мислите, че си купувате прясна риба, а опашката й е увиснала, значи не е толкова прясна, колкото си мислите.
Можете да проверите дали е прясна и като погледнете перките. Ако перките на рибата са сухи, а хрилете са сиви вместо червени, значи вероятно не е прясна.
Така наречените свещи за уши са известни още от древността, използвани са в традиционната медицина, но произходът им все още не е точно установен. Тези свещи са пореден пример за това, как понякога традиционните средства работят по-добре от модерните техники.…
Един от най-големите дебати относно храненето в съвремието, е бял или пълнозърнест хляб трябва да консумираме. Странното е, че много хора правят избор, без да разбират в какво се състоят разликите между различните варианти. Белият или пълзнозърнестият хляб да изберем?…
Всички искаме да се движим свободно. Затова е важно да се предпазите от остеопороза в дългосрочен план. Вероятно знаете, че е важно да осигурите на костите си необходимото им количество калций, за да се предпазите от остеопороза. А правите ли…
Знаете ли, че има йога пози подходящи за подобряване на гъвкавостта? На много хора им липсва гъвкавост. А това води до появата на болка в мускулите и ставите, както и голямо разочарование докато правите упражнения за разтягане или изпълнявате пози…
Какво означава това и как да се предпазим от появата на буниони? Бунионите са свързани с подуване на едната страна на ставата в основата на палеца на крака ви. Това подуване се случва, когато палецът се притиска твърде много към…
Как можете да знаете, че се грижите за вашия черен дроб правилно? Понякога всички ние правим малки грешки или имаме навици, които не са полезни за здравето ни и бавно увреждат черния дроб. Той е един от най-важните и деликатни…