7-те гряха на грижи за кожата

Почиствайте редовно телефона и не пукайте пъпките на лицето, тъй като това може да доведе до инфекции или да остави грозни белези
7-те гряха на грижи за кожата

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Въпреки че може да е не добре да ги прилагате непрекъснато (тъй като отслабва кожата), грижи за кожата като ексфолиране е от основно значение за премахването на мъртвите клетки и поддържането й красива.

Кожата е най-големият орган. Не само, че играе роля за красотата, но също така е отговорна за защитата на организма от външни агенти: замърсяване, микроорганизми, слънчеви лъчи и др.

От дълги години грижите за кожата играят централна роля в живота. Тъй като хората са изложени на различни фактори на околната среда, кожата има тенденция да се развива слаба. Това може и да доведе до появата на различни неприятни състояния.

Търсенето на перфектна и красива кожа обаче често пъти е пренебрегвано в сянката на други по-важни грижи.

Ето защо е важно да знаете точно от какво се нуждае и какво може да направите за полезни грижи за нея.

Сигурни ли, сте че се грижите правилно за кожата?

7 гряха на грижа за кожата

Вземане на горещи душове

Грешки в грижата за кожата: горещи душове

Много пъти може би се къпете с гореща вода защото навън е студено или защото сте болни.

Но когато това става ежедневен навик, това е вредно за кожата, въпреки че душовете са релаксиращи. Те намаляват естествените мазнини на кожата и причиняват сухота и сърбеж.

В действителност понякога този навик е още по-лош, защото някои хора съчетават горещите душове с тежки химически сапуни. Те ще изсушат кожата и може да започне да се бели.

Непочистването на грим

Няма абсолютно никаква причина да не почиствате грима преди лягане. Докато спите химикалите наистина може да увредят кожата, да попречат на кислорода да стигне клетките, за да се възстановят.

Всеки ден преди лягане е много важно да почистите много добре грима от лицето. Ако е възможно, освежите кожата с тоник.

Прекалено излагане на слънце

Грешки в грижата за кожата: прекалено излагане на слънце

Загорялата кожа може да изглежда прекрасно и естетически е страхотна. Всеки път обаче, когато се излагате на слънце твърде дълго, или използвате солариумите често, това атакува кожата. Тези фактори й вредят и пречат на клетките да се регенерират.

Последиците от прекомерно почерняване може да се видят през годините в кожни смущения, преждевременно стареене и в най-лошите случаи рак на кожата.

Грубо подсушаване

Някои хора имат навика да се подсушават с енергични и силни движения след излизане от банята.

Това не е добре, защото може да доведе до разрушаване на естествените мазнини на кожата, което води до дразнене и сухота.

Най-добрият начин да се подсушите е леко да попиете влагата върху кожата с мека кърпа, без да търкате.

Не ексфолиране

Грешки в грижата за кожата: не ексфолирате

Ексфолирането на кожата не трябва да се прави твърде често, но също не трябва да се пренебрегва съвсем.

Много хора не го правят, като споменават, че не разполагат с достатъчно време или са уморени след работа. Ексфолирането предоставя грижи за кожата, от които се нуждае, за да се регенерира.

Тази процедура е необходима и е най-ефикасният начин за премахване на мъртвите клетки, които се натрупват след излагане на слънце и замърсяване.

Пукане на пъпки

Досадните пъпки са грозни и често пъти се появяват в различни области на лицето и тялото по едно и също време.

Много хора се изкушават да ги пукат, като това може да изглежда най-бързият начин да се отървете от тях. В действителност само ще раздразни кожата, може след това да се инфектира, и дори да остави грозни белези, които са трудни за премахване.

Докосвате лицето си прекалено много

Може би понякога несъзнателно  докосвате лицето си, но така пренасяте микробите върху него, които са натрупани върху ръцете. Те могат да блокират порите, което води до появата на акне или черни точки.

Затова е много важно да поддържате ръцете чисти, така че да предотвратите влизането в контакт на микроорганизмите и мръсотията с лицето.

По същия начин абсолютно необходимо е да почиствате често телефона, тъй като се допира лицето, когато отговаряте на повикванията. Въпреки че може да не сте в състояние да го видите с очите си, той е пълен с бактерии.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.