Лечебната сила на прегръдките

Не решават проблемите, но винаги действат успокояващо и ни изпълват с щастие
Лечебната сила на прегръдките

Последна актуализация: 08 март, 2019

Някои хора могат да ви прегърнат толкова силно, сякаш сте се скършили. Това е начинът, по който те изразяват любовта си. Прегръдките създават специална връзка между ума, тялото и емоциите.

Те не решават нищо, но са успокояващи. Когато някой ни обгърне с ръце, това може да възстанови части от нас, които са били разрушени от времето. Прегръдките отблъскват самотата и страховете, изпълват с щастие.

Колкото и невероятно да звучи, някои хора не обичат да бъдат прегръщани, защото се чувстват неудобно или не желаят тяхното лично пространство да е нарушено. В действителност, обаче, всеки има нужда от някого – горещо да ги прегърне в един или друг момент от живота.

Лечебната сила на прегръдките

Стотици прегръдки просто ни очакват

Не бихме могли да напишем книга за всички видове прегръдки, които съществуват, защото те никога няма да се изчерпят. Има много видове, както и различни хора, ситуации и отношения, в зависимост от вида на посланието, което искат да изразят. Ето няколко вида прегръдки:

Мечешки прегръдки

Човек обгръща ръце около друг и с обич стиска неговото тялото. Единият прегръща другия и леко поставя брадичката върху рамото му.

А-образна прегръдки

Този тип прегръдка е по-официален, но това не означава, че тя е по-слаба. При нея човек се навежда напред, за да прегърне другия и леко поставя брадичката върху рамото му.

Прегръдки сандвич

Те са между трима, наистина близки хора и изпълват с безусловна подкрепа.

Силни прегръдки

Характеризират се с импулса да хванем другия човек и да му покажем обичта си. Те изразяват привързаност и добри чувства.

Прегръдки от сърце

Широки, на цялото тялото – когато ръцете обвиват гърба и раменете на другия човек. Те са една от най-големите прегръдки, които може да дадете.

Странични прегръдки

Този тип е идеален, когато ходите. Отразяват необходимостта и желанието да бъдете свързани.

Прегръщане отзад

Този тип прегръдка е най-мил и романтичен. Единият е зад другия и обгръща ръце около него. Просто си спомнете прочутата сцена в Титаник, за да усетите страстта.

Прегръдки в група

Този тип символизира обединеност и безусловна подкрепа, давайки утеха на всички от групата.

Всички тези прегръдки са лечители, тъй като допринасят за психическото благополучие и емоционално развитие. С този обикновен жест получаваме стотици безценни усещания, които надхвърлят описанието.

прегръдките

Знаете ли как да прегръщате?

Това е умение, изискващо отдадени сърце и тяло, за да се разтопите в обятията на другия. За да предадем всички усещания чрез прегръдката, трябва да се упражняваме върху себе си.

Някои от въпросите, които се появяват са: Прегръщали ли са ви някога? Беше ли другият човек изпълнен с топлина? Умееше ли да облекчи мъката, която изпитвахте?

Може да се каже, че с интимна, искрена прегръдка върху себе си, се чувствате силни. По този начин се измъквате от черупката и сте по-близо до автентичното „аз”.

Ако се прегръщате, обичате себе си. Ако обичате себе си, се познавате добре. Ако познавате себе си, се развивате. Когато се прегръщате, освобождавате емоциите и позволявате да имате добър живот.

Благоприятните ползи от прегръдките

Прегръдките потвърждават правото да съществуваме и да бъдем това, което сме: да докосваме, да бъдем щастливи и здрави, да създаваме, да бъдем близки и свободни, да се обичаме.

Трудно е да се изброят всички предимства, които прегръдките дават, знаейки колко различни са те. Можем да коментираме някои от положителните им предимства:

  • Намаляват стреса.
  • Дават сигурност и защита, или най-малкото – ни карат да се чувстваме сигурни и защитени.
  • Повишават самочувствието.
  • Предават енергия и сила.
  • Подобряват междуличностните отношения.
  • Карат ни да се чувстваме спокойни.
Ползи от прегръдките

Прегръдките, милувка от душата

Прегръщането задълбочава корените на обичта. Нашите най-смислени спомени са свързани с прегръдки, защото те са успокояващи. Прегръщането е чудесен начин да дарим любов на хората наоколо и да погалим душите им.

Прегръдките са най-добрата терапия, тъй като ни карат да се чувстваме възродени и заслужаващи  любов . Всяка прегръдка има свой език, което я прави най-бързият начин за двама души да общуват.

Това означава, че може да кажете повече с прегръдки, отколкото с думи. Те изпълват с щастие и предават определено спокойствие, което е изключително релаксиращо.

Прегръдките са един, наистина, надежден източник на емпатична комуникация, който ни дава възможност да разберем по-добре: как ние и хората около нас се чувстват. Те са чудесен начин да демонстрираме любов и подкрепа.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.