7 знака, че трябва да веднага да пиете вода

Много стави, като хрущялните дискове например, са съставени от около 80% вода. Именно затова е важно да поддържате оптимални нива на хидратация, с цел предпазване на ставите от износване.
7 знака, че трябва да веднага да пиете вода
Diego Pereira

Прегледано и одобрено от лекар Diego Pereira.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 април, 2023

Моментът, в който усетим жажда, тялото ни вече е дехидратирано. Не трябва да позволяваме това да се случва. Никога не забравяйте да пиете достатъчно вода, за да може тялото ви да функционира подобаващо.

Препоръчителната норма е да пиете поне по литър и половина вода на ден. Въпреки това, не всеки следва този здравословен съвет, позволяващ на тялото да получи нужната хидратация.

Ако по принцип пиете малко вода, вероятно тялото ви изпраща сигнали. Ето и:

Симптомите, които ще ви напомнят, че трябва да пиете вода незабавно

1. Пресъхване на устата

Пресъхване на устата - трябва да пиете вода

Ако понякога устата ви пресъхва, вероятно единственото нещо, от което се нуждаете, е вода.

Обикновено, когато човек усети устата си пресъхнала, той търси нещо за пиене. Все пак, не всички напитки са еднакви, а водата е най-ефективната сред тях.

Конкретно подсладените напитки дават просто временно решение на проблема. Те не овлажняват слизестите тъкани в устната кухина и гърлото, а в замяна на това вие няма да получите нужната хидратация.

Ако усетите гореспоменатия симптом се уверете, че приемате достатъчно вода, а не друг вид течности.

2. Суха кожа

Сухата кожа е знак, че не пиете достатъчво вода

Сухата кожа е вероятно един от най лесно разпознаваемите симптоми, свързващ се със слаба хидратация.

Не забравяйте, че кожата е най-големият човешки орган, за който трябва да се грижим, точно както го правим за всички останали. А това е нещо, което понякога забравяме.

Ако имате суха кожа, трябва да знаете, че това е един от първите симптоми на тежко обезводняване, което може да доведе до фатални последици.

Липсата на вода се отразява на способността на тялото да се изчиства само. То губи способността си да се отървава от излишната мазнина, както и свойството да регулира телесната температура чрез отделянето на пот.

Всичко това може да бъде избегнато ако пиете повече вода.

3. Сухота в очите

Сухи очи, това е поредният знак, че тялото ви се нуждае от вода

Ако очите ви сърбят или ги усещате сухи, това е поредният знак, че тялото ви се нуждае от повече вода.

Затова, ако забележите зачервяване на очите, както и сухота в краищата им, вероятно сте се обезводнили. Това ще повлияе съществено върху състоянието на очите ви, особено ако използвате контактни лещи.

4. Болки в ставите

Болката в ставите също може да бъде породена от дехидратация на кожата

Болката в ставите също може да бъде породена от дехидратация на кожата.

Много стави,  като хрущялните дискове например, са съставени от около 80% вода. Именно затова е важно да поддържате оптимални нива на хидратация, с цел предпазване на ставите от износване.

Само ако поддържате нормално нивото на хидратация в организма ще позволите на ставите ви да поемат натоварването от еднообразните и тежки движения, които могат да се състоят от упражнения и падания.

5. По-малките мускули

Намаляване на мускулната ви маса - не пиете достатъчно вода

Лошо е да забележите, че мускулната ви маса намаля.

Това се случва, защото тялото е съставено главно от вода. Затова е и важно да пиете вода преди, по време и след различните физически активности.

Така ще се почувствате добре. Освен това ще ви е от полза, ако търсите начин да намалите възможността от възпаления и мускулни крампи. Те причиняват изключително неудобство, което можете да избегнете като правите нещо толкова просто, като да сте винаги хидратирани.

6. Чувствате се изморени

Умора, когато не пиете достатъчно вода

Липсата на адекватна хидратация може да провокира симптоми, подобни на анемия.

Тялото започва да иззема водата от кръвта. И по този начин дехидратацията спира притока на кислород до всички органи. Тази липса на кислород причинява сънливност и ленивост.

Ще се чувствате все по-изморени с всеки изминал ден. Обърнете внимание ако не консумирате достатъчно вода и това се случва с вас. Може би просто сте обезводнени.

Кафето не е най-доброто решение в дългосрочен период. Най-доброто, което можете да направите, е да приемате количеството вода, от което тялото ви наистина се нуждае.

7. Бръчките по кожата ви

Преждевременно остаряване, ако не пиете вода

Ако смятате, че кожата ви изглежда преждевременно остаряла за възрастта ви, то това е вероятно, защото не я хидратирате подобаващо.

Количеството вода, което тялото може да задържи, намаля с времето. Затова и трябва да увеличите количеството вода, което консумирате през деня.

Най-явният симптом са бръчките по кожата. Но това не е единственият симптом; вредата, която обезводняването причинява на вътрешните органи е тревожна и с изключителна важност.

Не позволявайте това да се случи и пийте нужното количество вода всеки ден.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Hooper, L., Bunn, D., Jimoh, F. O., & Fairweather-Tait, S. J. (2014). Water-loss dehydration and aging. Mechanisms of Ageing and Development. https://doi.org/10.1016/j.mad.2013.11.009
  • Shimizu, M., Kinoshita, K., Hattori, K., Ota, Y., Kanai, T., Kobayashi, H., & Tokuda, Y. (2012). Physical Signs of Dehydration in the Elderly. Internal Medicine. https://doi.org/10.2169/internalmedicine.51.7056
  • Hooper, L., Abdelhamid, A., Attreed, N. J., Campbell, W. W., Channell, A. M., Chassagne, P., … Hunter, P. (2015). Clinical symptoms, signs and tests for identification of impending and current water-loss dehydration in older people. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD009647.pub2

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.