
Лаврови листа (наричани още дафинови листа), често се използват за подправка към различни ястия. Освен за подправка, те могат да се използват с други цели. Ако не знаете за тях, прочетете по-нататък и ще откриете какво могат да направят лавровите…
За диабет хапвайте бадеми, кашу, кедрови ядки и шам-фъстък, а за болезнен цикъл-шам фъстък
Всички знаем, че ядките и сушените плодове са страхотни за вашето здраве и красота. Може да се каже, че съдържат най-много хранителни вещества в съвсем малък обем.
И ако това не е достатъчно, те съдържат растителни мазнини, което са супер полезни. В тази статия ще ви разкрием какво предлагат определените ядки и кои трябва да ядете в зависимост от здравословния ви проблем.
Световната здравна организация (СЗО) е включила ядките в списъка си с препоръчвани храни в здравословна диета. Въпреки това ние обикновено не ги ядем в точното количество или по правилния начин, така че не можем да се възползваме от всичките им предимства.
Проблемът не е, че не ядем достатъчно от тях, а че ги консумираме по погрешен начин. Обичаме да ги ядем пържени, осолени или покрити със захар като десерт.
Ядките са полезни, когато и само ако се консумират сурови заедно с други здравословни храни като салати или консервирани зеленчуци.
Дневното препоръчително количество е около 50 гр.
Тези малки ценни продукти са чудесни при лечението на всякакви видове здравни проблеми и покриват много от основните ви нужди. Въпреки че не правят чудеса сами по себе си, те наистина могат да помогнат при различни лечения.
Има поне един вид от тях, който ще помогне да подобрите всеки здравословен проблем, който може да имате. Ще ви разкажем за най-важните:
И трите съдържат мононенаситени мазнини, които подобряват сърдечно-съдовото здраве и изчистват мазнините и холестерола от кръвта ви. Консумирането на 60 гр. смес от бадеми, орехи и лешници може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) с почти 80%.
Тези ядки също предотвратяват сърдечните заболявания и балансират кръвното налягане. По-специално за лешниците е установено, че понижават аминокиселината, наречена хомоцистеин, която може да увреди артериите.
В допълнение, бадемите съдържат флавоноиди, които поддържат имунната система.
Когато не можете да отидете на тоалетна, се препоръчват сушени плодове като стафиди и кайсии. Това е така, защото и двете съдържат достатъчно количество фибри. Въпреки това, тези средства, които знаем от бабите ни не са единствените възможности.
В многобройни проучвания е доказано, че шамфъстъците осигуряват 10% от това хранително вещество, орехите 6.5%, а макадамията – 5%.
Трябва също така да се отбележи, че тези храни имат способността да намалят риска от рак на дебелото черво. Шепа от тях са идеални за лечение на запек.
Това е същата комбинация, която се препоръчва за висок холестерол. Някои хора вярват, че ядките не са полезни за затлъстели хора, но това не е вярно. Когато се ядат в разумни порции, те могат да ви помогнат да отслабнете.
Хората, които ядат бадеми, лешници или орехи редовно, са по-малко склонни да напълняват и да затлъстяват. Това се дължи главно на факта, че ядките са много засищащи.
Ако хапвате 1/4 чаша от тях, ще си набавите достатъчно калории, за да не усещате глад в продължение на няколко часа. Освен това те съдържат много висококачествени здравословни растителни масла.
Прочетете и: Вода с лимон и ленено семе, ако искате да отслабнете
Тези ядки предлагат голямо количество минерали (включително желязо, калций и магнезий). Ако се съсредоточим само върху един от тях, магнезия можем да кажем, че кашуто съдържа 292 мг. на всеки 100 гр., бадемите 270 мг. и кедровите ядки 251 мг.
Доказано е, че магнезият е добър за инсулинова резистентност и по този начин помага да се предотврати диабет или влошаване. Що се отнася до калия, шамфъстъците съдържат много голямо количество, а дефицитът на този минерал е рисков фактор за диабета.
Деменцията и болестта на Алцхаймер са две от най-честите дегенеративни заболявания. Ядките като цяло заедно с бадемите и лешниците по-специално, могат да намалят риска от получаването им.
Причината е, че те съдържат много витамин Е, което предотвратява когнитивното влошаване с времето. Бадемите съдържат 25.6 мг на 100 гр. а лешниците 17.5 мг.
Ако предменструалният синдром е истински проблем за вас, ако страдате от много болезнени цикли или ако усещате дразнене, шамфъстъкът е вашата ядка.
Той съдържа достатъчно количество витамин В6, което според някои проучвания помага при депресията, която предхожда цикъла. Шамфъстъкът също така помага за потискане на апетита и предпазване от емоционално хранене (друг типичен проблем).
Шам фъстъкът съдържа 1.7 мг витамин B6 на 100 гр.
Ако искате по-добри резултати на работното място или в спорта, ако чувствате, че заспивате навсякъде и имате проблеми с това, бадемите могат да ви помогнат.
Яжте 75 гр. на ден, за да регулирате въглехидратните си запаси, транспортирането на кислород и метаболизма. И ако това не е достатъчно, те също съдържат антиоксиданти.
Вижте още: 7 съвета как да преборите сутрешната умора по естествен начин
Ядките са добър източник на калций и се препоръчват за вегани или хора, които не ядат млечни продукти, защото имат непоносимост към лактозата. Един вид от ядките, които съдържат най-много от този минерал, са бадемите (269 мг на 100 гр.).
Що се отнася до кедровите ядки, те съдържат значително количество цинк (6.45 мг на 100 гр.) – минерал, който насърчава растежа и здравината на костите.
Една шепа от тях всеки ден и ще се радвате на по-силни кости! Те са идеални за възрастни хора и жени след менопаузата.