Ядките, които са невероятни за вашето здраве

За диабет хапвайте бадеми, кашу, кедрови ядки и шам-фъстък, а за болезнен цикъл-шам фъстък
Ядките, които са невероятни за вашето здраве

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всички знаем, че ядките и сушените плодове са страхотни за вашето здраве и красота. Може да се каже, че съдържат най-много хранителни вещества в съвсем малък обем.

И ако това не е достатъчно, те съдържат растителни мазнини, което са супер полезни. В тази статия ще ви разкрием какво предлагат определените ядки и кои трябва да ядете в зависимост от здравословния ви проблем.

Ядките и семената, пълния пакет

Ядките и семената

Световната здравна организация (СЗО) е включила ядките в списъка си с препоръчвани храни в здравословна диета. Въпреки това ние обикновено не ги ядем в точното количество или по правилния начин, така че не можем да се възползваме от всичките им предимства.

Проблемът не е, че не ядем достатъчно от тях, а че ги консумираме по погрешен начин. Обичаме да ги ядем пържени, осолени или покрити със захар като десерт.

Ядките са полезни, когато и само ако се консумират сурови заедно с други здравословни храни като салати или консервирани зеленчуци.

Дневното препоръчително количество е около 50 гр.

Тези малки ценни продукти са чудесни при лечението на всякакви видове здравни проблеми и покриват много от основните ви нужди. Въпреки че не правят чудеса сами по себе си, те наистина могат да помогнат при различни лечения.

Кажи ми какво не е наред и ще ти кажа какви ядки или семки да ядеш

Има поне един вид от тях, който ще помогне да подобрите всеки здравословен проблем, който може да имате. Ще ви разкажем за най-важните:

За висок холестерол: бадеми, лешници и орехи

И трите съдържат мононенаситени мазнини, които подобряват сърдечно-съдовото здраве и изчистват мазнините и холестерола от кръвта ви. Консумирането на 60 гр. смес от бадеми, орехи и лешници може да намали нивата на лошия холестерол (LDL) с почти 80%.

Тези ядки също предотвратяват сърдечните заболявания и балансират кръвното налягане. По-специално за лешниците е установено, че понижават аминокиселината, наречена хомоцистеин, която може да увреди артериите.

В допълнение, бадемите съдържат флавоноиди, които поддържат имунната система.

За запек: макадамия, орехи и шамфъстъци

Ядките за запек

Когато не можете да отидете на тоалетна, се препоръчват сушени плодове като стафиди и кайсии. Това е така, защото и двете съдържат достатъчно количество фибри. Въпреки това, тези средства, които знаем от бабите ни не са единствените възможности.

В многобройни проучвания е доказано, че шамфъстъците осигуряват 10% от това хранително вещество, орехите 6.5%, а макадамията – 5%.

Трябва също така да се отбележи, че тези храни имат способността да намалят риска от рак на дебелото черво. Шепа от тях са идеални за лечение на запек.

За проблеми с теглото: бадеми, лешници и орехи

Това е същата комбинация, която се препоръчва за висок холестерол. Някои хора вярват, че ядките не са полезни за затлъстели хора, но това не е вярно. Когато се ядат в разумни порции, те могат да ви помогнат да отслабнете.

Хората, които ядат бадеми, лешници или орехи редовно, са по-малко склонни да напълняват и да затлъстяват. Това се дължи главно на факта, че ядките са много засищащи.

Ако хапвате 1/4 чаша от тях, ще си набавите достатъчно калории, за да не усещате глад в продължение на няколко часа. Освен това те съдържат много висококачествени здравословни растителни масла.

За диабет: бадеми, кашу, кедрови ядки и шам-фъстък

Ядките за диабет

Тези ядки предлагат голямо количество минерали (включително желязо, калций и магнезий). Ако се съсредоточим само върху един от тях, магнезия можем да кажем, че кашуто съдържа 292 мг. на всеки 100 гр., бадемите 270 мг. и кедровите ядки 251 мг.

Доказано е, че магнезият е добър за инсулинова резистентност и по този начин помага да се предотврати диабет или влошаване. Що се отнася до калия, шамфъстъците съдържат много голямо количество, а дефицитът на този минерал е рисков фактор за диабета.

За дегенеративни здравни проблеми: Бадеми и лешници

Деменцията и болестта на Алцхаймер са две от най-честите дегенеративни заболявания. Ядките като цяло заедно с бадемите и лешниците по-специално, могат да намалят риска от получаването им.

Причината е, че те съдържат много витамин Е, което предотвратява когнитивното влошаване с времето. Бадемите съдържат 25.6 мг на 100 гр. а лешниците 17.5 мг.

За болезнен цикъл: шамфъстък

Ядките за болезнен цикъл

Ако предменструалният синдром е истински проблем за вас, ако страдате от много болезнени цикли или ако усещате дразнене, шамфъстъкът е вашата ядка.

Той съдържа достатъчно количество витамин В6, което според някои проучвания помага при депресията, която предхожда цикъла. Шамфъстъкът също така помага за потискане на апетита и предпазване от емоционално хранене (друг типичен проблем).

Шам фъстъкът съдържа 1.7 мг витамин B6 на 100 гр.

За умора: бадеми

Ако искате по-добри резултати на работното място или в спорта, ако чувствате, че заспивате навсякъде и имате проблеми с това, бадемите могат да ви помогнат.

Яжте 75 гр. на ден, за да регулирате въглехидратните си запаси, транспортирането на кислород и метаболизма. И ако това не е достатъчно, те също съдържат антиоксиданти.

Калциева загуба на костите: бадеми и кедрови ядки

Ядките са добър източник на калций и се препоръчват за вегани или хора, които не ядат млечни продукти, защото имат непоносимост към лактозата. Един вид от ядките, които съдържат най-много от този минерал, са бадемите (269 мг на 100 гр.).

Що се отнася до кедровите ядки, те съдържат значително количество цинк (6.45 мг на 100 гр.) – минерал, който насърчава растежа и здравината на костите.

Една шепа от тях всеки ден и ще се радвате на по-силни кости! Те са идеални за възрастни хора и жени след менопаузата.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Coates AM., Hill AM., Tan SY., Nuts and cardiovascular disease prevention. Curr Atheroscler Rep, 2018.
  • Christodoulides S., Dimidi E., Fragkos KC., Farmer AD., et al., Systematic review with meta analysis: effect of fibre supplementation on chronic idiopathic constipation in adutls. Aliment Pharmacol Ther, 2016. 44 (2): 103-16.
  • Wyatt KM., Dimmock PW., O’Brien PM., Efficacy of vitamin b6 in the treatment of premenstrual syndrome: systematic review. BMJ, 1999.