Колко е важно да бъдем любезни

Любезността е много полезна не само за околните, но и за нас самите.
Колко е важно да бъдем любезни

Последна актуализация: 31 януари, 2019

Умението да бъдем любезни с хората има много ползи. То се отразява не само на околните, но облагородява и нас самите. На емоционално ниво това ни помага да бъдем в хармония с хората около нас.

Преди всичко любезността е лично качество. Още от детството ни въвеждат в основите на любезността и умението да живеем в общество, съвместно с другите.

Важно е винаги да мислим за тези правила, за да може те да са ефективни и полезни. Така е по-вероятно да ги използваме естествено и непринудено.

Да бъдеш учтив изисква воля.

Любезността е синоним на симпатии и признание към друг човек. Това е универсална форма на уважение. Трябва да бъдем любезни, за да можем да се радваме на най-добри отношения с другите.

В тази статия ще разгледаме какво е любезност и как може да използвате това така необходимо качество.

Любезност – начин да излъчваме положителна енергия

Нещо, което всички ние сме забелязали, е силата на малките ежедневни жестове. От “Как си ?“ до  “Благодаря” и “Пази се”, малките действия и думи ни свързват.

Също така, помнете, че нищо от това не е възможно, ако не е осъзнато. За да уважавате, трябва да имате ясна цел. Трябва също така да знаете какви нужди имат околните .

Приканваме ви да помислите по този въпрос като разгледате някои конкретни идеи.

Любезни и положителни

Защо има хора, които не са любезни?

Любезността е нещо повече от добрите обноски, на които ни учат като деца. Тя излиза извън рамките на това да задържиш вратата, да благодариш, да отстъпиш мястото си на някого или дори да слушаш, преди да говориш

Бихме могли да кажем, че това не се практикува от всеки. Преди всичко е лично качество.

  • Хората, които не са любезни, не съчувстват на другите. Нормално за тях е да поставят себе си на първо място. Те имат надменно или дръзко отношение.

  • Любезността е стратегия, която ни позволява да се приспособим към средата. Хората, на които им липсват обноски, се надяват, че другите ще се променят заради тях.

Д-р Пиер Масимо Форни е лекар и преподавател в Университет “Джон Хопкинс”.

От всичките му творби за социално поведение, се откроява книгата “Да избереш добрите обноски : 25 правила на внимателното поведение”.

Според д-р Форни липсата на любезност може да е в следствие на различни типове социална агресия. Също така, някои случаи произтичат от емоционална незрялост или психологически проблеми.

Видове любезност

Интересно наблюдение е, че има различни видове любезност. Те дори са видими. Стивън Ливинсън е учен, който специализира в областта на социалните отношения. Той различава два вида любезност:

  • Отрицателна любезност: Тя е свързана с езика, който използваме. Използва се предимно отрицателна структура на изречението. Ето някои примери: “Ако нямаш нищо против…” или “Ако това не те притеснява, ще…”

  • Положителна любезност: Тя е свързана с това да създаваме положителни взаимоотношения с всички около себе си.

Положителната любезност се различава със своята дълбочина. Тя включва език, жестове и действия. Това е така, защото искаме да дадем най-доброто от себе си на останалите. 

По тази причина се чувстваме добре. Това сме ние самите. Освен това липсват скрити намерения.

Как да бъдем любезни

Учтивост и приятелски настроени хора

Със сигурност ви е учудвало милото отношение на някои хора. Може би сте срещали непознат, който се е отнасял с вас като с приятел, предлагайки ви помощта си.

  • Отначало се изненадваме. Мислим си, че това поведение е нередно и може би този човек търси нещо в замяна.

  • Това обаче е нормално. Приятелски настроените хора, които са емоционално открити, наистина съществуват. И те правят света по-добро място.

Ето някои лесни стъпки. Те ще ни помогнат да бъдем неподправени и мили хора.

  • Използвайте уважителен език. Това е особено важно там, където виждате емоционална откритост. Някои изрази, които може да използвате, са “Разбирам”, “Чувам те”.

  • Показвайте истински интерес. Да сте загрижени за някого е хубаво. Това важи особено, ако има нещо, което може да направим, за да подобрим ситуацията или настроението на човека.

  • Действайте искрено. Понякога хората са снизходителни, защото са се сблъсквали с фалшива любезност – да кажете “Благодаря”, Как си?” или да попитате нещо друго само по задължение. Без истински интерес няма да имате успех.

  • Трябва да помним, че хората винаги виждат лъжата и я вземат предвид.

Да бъдем любезни

За да можем да предложим любезност, уважение и признание на другите, самите ние трябва да сме емоционално здрави. Много е трудно да предлагаме съчувствие и оптимизъм, когато самите ние изпитваме яд и неудовлетвореност.

Въпреки, че не сме еднакви в емоционален план всеки ден, можем да работим над това. Можем да опитаме да поддържаме личен и емоционален баланс. Само когато се справяме добре, ние можем да предложим най-доброто от себе си на останалите.

Това е нашата позитивна енергия.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.