9 храни, които хората с астма трябва да избягват

Проблемът с голяма част от храните е, че повишават образуването на секрети и така влашават състоянието на астмата ви. За да избегнете това е добре да консумирате храни, богати на магнезий и да избягвате тези, описани в тази статия.
9 храни, които хората с астма трябва да избягват
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 29 септември, 2022

Хората с астма често търсят рецепти за домашно приготвена храна, за да избегнат пристъпите на това заболяване. Но мнозина не знаят кои храни трябва да избягват.

Колкото и да ви звучи невероятно някои храни могат да влошат състоянието на астмата.

Прочетете следващите редове и научете повече

Хранителният режим оказва влияние върху астмата

Това твърдение може да звучи претенциозно за мнозина, тъй като храната не е единственото решение на проблема за хората с астма. Но хранителният режим оказва огромно влияние върху живота ви.

Ограничаването на консумацията на определени храни и здравословното хранене спомагат лечението на астмата. И се съчетават чудесно с традиционното лечение на заболяването!

Ако страдате от астма избягвайте или намалете консумацията на:

Наситени мазнини

Наситени мазнини- забранена храна за хората с астма
Съдържат се в много от храните, които похапваме на обяд или вечеря, като хлебните продукти, червеното месо и пържените храни.

Наситените мазнини присъстват и в готовите храни и според Mayo Clinic влошават състоянието на астмата. Това се дължи на реакцията на имунната система при усвояването на тези вещества.

За това се препоръчва приемът на омега-3 мастни киселини ,съдържащи се например в мазната риба, лененото семе и орехите.  Препоръчителни са и източници на чист протеин – нискомаслено мляко, пилешко бяло месо и зеленчуци.

Когато пазарувате, четете етикетите и избирайте храни, които не съдържат наситени мазнини. Освен това гответе на пара, варете или печете на грил продуктите, а не ги пържете.

Пълномаслено мляко

Пълномасленото мляко влияе негативно на хората с астма.
Пълномасленото мляко съдържа голямо количество мазнини и затова влияе негативно на хората с астма. Но не се тревожете, не трябва да се превръщате във вегани!

Просто подбирайте внимателно млечните продукти, които консумирате: избирайте продукти без мазнини и опитайте подобни на тях заместители. Опитвали ли сте бадемово мляко или мляко от картофи например?

Често приемаме много млечни продукти, без дори да осъзнаваме това, тъй като са част от различни рецепти и ежедневни ястия: крем супа, ястия с паста, сладолед, смутита, чистото масло и др.

Освен това консистенцията и текстурата на млечните продукти повишават отделянето на секрети. А това затруднява свободното дишане по време на астматичните пристъпи.

Червено месо

Отново трябва да споменем наситените мазнини, защото се съдържат в големи количества в месото. И въпреки че има изключения, като агнешкото месо например, астмата се влошава от наситените мазнини в телешкото и свинското.

Според проучване на Nutrition Journal хората, консумиращи често червено месо са предразположени към развитието на астма.

Яжте такъв вид месо най-много веднъж седмично и изберете по-здравословни варианти като пилешкото, пуешкото месо или рибата.

Цитрусови плодове и домати

Хората с астма трябва да избягват цитрусите.
Как може тези полезни плодове да влияят зле на хората с астма?

И цитрусовите плодове и доматите съдържат много хранителни вещества и фибри, но и съставки влошаващи състоянието на астмата.

Не трябва напълно да спирате консумацията на тези плодове, но се опитайте поне да я намалите.

Солени храни

Солена храна е забранена за хората с астма
Прекомерният прием на сол води до проблеми с бъбреците, напълняване и оттичане на краката.

Може да навреди на хората с астма, тъй като влияе върху реакцията на имунната система.

Използвайте малко сол, когато готвите и избягвайте консумацията на готови храни, като консерви и инстантни супи, пържени картофи и други подобни.

Не дръжте солница на масата и винаги четете етикетите на храните, които купувате, защото могат да съдържат “скрит натрий” (дори сладкишите съдържат сол!).

Трансмазнини

Хората с астма трябва да избягват продуктите с трансмазнини
Трансмазнините се образуват при процес, при който водорода се смесва с растителни мазнини.

Това е много вредно и повишава риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания и диабет, като същевременно влошава състоянието на астмата.

Избягвайте всички храни, съдържащи трансмазнини, като маргарин, пържените храни в ресторантите и частично хидрогенираните масла.

Тези мазнини се съдържат и в сладкишите и готовите печива, торти и бисквити.

Вместо тях избирайте храни с “полезни мазнини” като зехтина и рапичното масло (органично), лененото семе и ядките като бадемите и орехите.

Те не само ще намалят симптомите на астмата ви, но и ви предпазват от редица други заболявания.

Магнезий за хората с астма

Хранитес магнезий - подходящ хранителен режим за хората с астма
Не можем да не споменем храните, богати на магнезий, когато говорим за подходящ хранителен режим за хората с астма. Този минерал е необходим за отпускането на мускулите  и респираторната ви система.

Освен това той има противовъзпалително и разширяващо бронхите действие. Препоръчителният му дневен прием е 500 мг.

За да приемате достатъчно магнезий трябва да консумирате много сурови плодове и зеленчуци, както и бобови култури и ядки.

Ако страдате от астма добавете тези храни към менюто си:

 • Сусамово семе и тиквени семки
 • Соя (под всякаква форма)
 • Бобови култури (леща, нахут, грах)
 • Пшенични трици
 • Масло от вечерна иглика
 • Зеленчуци (манголд, спанак, зелен боб, магданоз, моркови, лук)
 • Плодове (банани, фурми, стафиди, маракуя)
 • Ядки (шам фъстък, орехи)
 • Овесени ядки
 • Уакаме
 • Чесън

Опитайте!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Wang, J., & Liu, A. H. (2011). Food allergies and asthma. Current Opinion in Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1097/ACI.0b013e3283464c8e
 • Varraso, R. (2012). Nutrition and asthma. Current Allergy and Asthma Reports. https://doi.org/10.1007/s11882-012-0253-8
 • Rosenkranz R. R, Rosenkranz S. K, Neessen K. Dietary factors associated with  lifetime asthma or hayfever diagnosis in Australian middle-aged and older adults: a cross-sectional study. Nutritional Journal. 2012. 11 (84).
 • Remig, V., Franklin, B., Margolis, S., Kostas, G., Nece, T., & Street, J. C. (2010). Trans Fats in America: A Review of Their Use, Consumption, Health Implications, and Regulation. Journal of the American Dietetic Association. https://doi.org/10.1016/j.jada.2009.12.024
 • Patel B. D, Welch A. A, et al. Dietary antioxidants and asthma in adults. Thorax. Mayo 2006. 61 (5): 388-393.
 • Mickleborough T. D, Fogarty A. Dietary sodium intake and asthma: an epidemiological and clinical review. International Journal of Clinical Practice. Diciembre 2006. 60 (12): 1616-24.
 • Mayo Clinic. Asthma diet: does what you eat make a difference? Junio 2022.
 • Landon R. A, Young E. A. Role of magnesium in regulation of lung function. Journal of the American Dietetic Association. Junio 1993. 93 (6): 674-7.
 • Centros para el Control y Prevención de Enfermedades. Asma. Departamento de Salud y Servicios Humanos de Estados Unidos. Septiembre 2019.
 • Asthma and Allergy Foundation of America. Foods can affect asthma. Agosto 2018.
 • American Lung Association (ALA). Asthma and Nutrition. Julio 2018.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.