5 огромни ползи от семената от папая

Дъвчете ги или добавете към салатите или сосовете, които консумирате ежедневно
5 огромни ползи от семената от папая

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора премахват семената от папая, когато я консумират. Те обаче не подозират колко ценни са именно те. Искате ли да узнаете за прекрасните им свойства и ползите им за здравето на човека?

Папаята е вкусен плод, който става все по-популярен у нас. Притежава редица ползи за здравето благодарение на съдържащите се в състава й фибри, калций, фосфор, желязо, папаин, тиамин, ниацин и витамини. Прекрасно се справя с подобряването на работата на червата и стимулира имунната система.

За родината на папаята се счита Мексико, макар че съществуват спорове и за други страни в Централна Америка. Когато конкистадорите пристигат, те взимат семената на папаята и ги разпространяват из Северна Америка и из други части на света – Малайзия, Филипините, Китай и Хаваите.

Оттогава насетне папаята се е превърнала в популярен плод за много култури. Плодът е изключително полезен за човека, а ароматът му го прави неустоим. Подходящ е за приготвяне на десерти, сокове и за директна консумация в суров вид, без никаква обработка и комбинации.

А ето и ползите на нейните семена.

Семената от папая защитават бъбреците

Консумацията на семената от папая предпазват бъбреците от влошаване на функционирането им. Полезни са за хора, които вече изпитват проблеми с този важен орган. В този случай препоръчваме да дъвчете по 7 семена 7 пъти дневно.

Те прочистват черния дроб
прочиства черния дроб

Черният дроб е несъмнено един от най-важните органи в човешкото тяло. Той изпълнява отговорната задача да филтрира токсините и да предпази организма от вредното им въздействие.

Когато този орган е болен, той излага на риск всички останали органи и системи. Поради тази причина е важно да умеете да подпомагате процеса на прочистване на организма и подобряване на чернодробната функция.

Семената от папая са добър съюзник в тази задача, oсобено в случаите на цироза на черния дроб. Препоръчваме ви да смелите 5 семена от папая, да ги смесите със супена лъжица лимон и да изпиете получената течност.

Правете тази процедура 2 пъти дневно в продължение на месец.

Семената от папая подобряват чревното здраве
Подобряват чревното здраве

Благодарение на високото съдържание на антипаразитни ензими семената от папая подобряват чревното здраве. Те съдържат вещество, наречено карпаин, притежаващо способността да извежда от тялото чревните паразити.

За тази цел са ви необходими семена, които да смелите. Потопете супена лъжица от получения прах в малко вода. Кипнете. Добавете малко мед и ги изконсумирайте на 2-3 пъти дневно.

Защитават храносмилателната система

Семената от папая притежават мощно противовъзпалително и антибактериално свойство, което подобрява здравето на храносмилателната система.

Редица изследвания са доказали, че те успешно се борят със салмонела, стафилококи и др. Препоръчваме ви да консумирате по 7 семена 3 пъти на ден.

Те абсорбират излишните мазнини и захари

Семената от папая оказват “изгарящ” мазнините ефект. Те притежават свойството да спират тялото, преди да е абсорбирало излишно приетите мазнини и захари.

По този начин ускоряват храносмилателния процес и допринасят за поддържането на оптимално тегло.

3 лесни трика за отслабване чрез консумация на семена от папая

3 лесни трика за отслабване чрез консумация на семена от папая

Едно от най-чудесните свойства на семената от папая е тяхната способност да стимулират процеса на отслабване. Ако това е резултатът, който търсите, тогава ще ви предложим 3 трика, които ще ви помогнат да постигнете желаното.

Преди да ги споменем, ще ви припомним, че се изисква търпение – резултатите са въпрос на време. Желателно е да знаете още, че за да има видими резултати, не е никак зле да спазвате здравословна диета и да тренирате редовно.

Трик №1

Изяжте 12 семена от папая със сок от грейпфрут. Правете това всеки ден на празен стомах. Продължете процедурата 15 дни, след това почивайте още 15 дни.

Трик №2

Добавете 15 семена от папая към чаша сок от грейпфрут и го изпийте като преглъщате семената, подобно на хапчета, отново на празен стомах,. Самият грейпфрут доказано се бори с подкожните мазнини. Тук е налице доказано мощна комбинация.

Трик №3

Последният трик изисква да дъвчете семената от папая и да ги добавяте към салатите или сосовете, които консумирате ежедневно. Така храната ви ще стане по-апетитна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.