Отварите, които побеждават целулита

Две чаши запарка от слез дневно стимулират кръвообращението
Отварите, които побеждават целулита
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 26 август, 2022

Пригответе се да триумфирате над целулита! Известен още като „портокалова кожа”, той е сред най-страшните кошмари на жените по цял свят. Представлява нарушение в кръвообращението, което поразява хора с наднормено тегло, но и съвсем слаби хора. В следващите редове ще ви представим няколко различни, изцяло натурални отвари, които успешно побеждават целулита.

Неприятният вид, който целулитът придава на кожата, не излага здравето ви на риск. Той обаче може да ви създава съществен дискомфорт, когато носите дрехи, които не покриват цялото тяло. Именно в този случай целулитът може да стане причина за понижаване на самооценката ви.

Както вече споменахме, става дума за проблем с кръвообращението, който може да засегне всяка една жена. За да разберете напълно причината за появата на целулита, ще направим кратък преглед на всички фактори, които допринасят за развитието му. Освен това ще ви разкажем за няколко ефективни начини за борба с него.

Бързи храни

Фактори за появата на целулит

Целулитът се появява като резултат от нарушения в кръвообращението, свързани с хормонални и генетични проблеми. Жените са по-склонни към появата на целулит, тъй като при тях хормоналните проблеми са по-чести.

В допълнение към причините, които вече споменахме, други такива могат да бъдат прекомерна консумация на мазнини, отсъствие на редовно физическо натоварване, пиене на малко вода, прекаляване със сол, пиене на газирани напитки, пушене на цигари, излагане на високи дози стрес, употреба на контрацептиви и много други.

Като най-важни фактори за появата на целулит обаче можем да посочим тези, свързани с хормоналния фон, генетичните особености и начина на хранене. Тъй като нямаме силата да влияем върху генетиката си, заслужава си да съсредоточим максимум усилия върху останалите фактори.

Ако искате да се преборите с целулита, започнете да внасяте положителни промени в хранителното си меню. Заслужава си да включите и прием на оптимално количество вода, за да поддържате тялото си хидратирано и да подпомагате процеса на извеждане на излишните вещества. Обърнете внимание на факта, че целулитът е проблем, тясно свързан с натрупването на токсини в тялото. Неслучайно появата му говори за проблеми с изхождането, например запек.

Съчетаването на добри хранителни навици, упражнения, прием на достатъчно вода и прилагане на различни разкрасителни процедури е добър ход за справяне с целулита. Залагането на само едно от изброените неща обаче не може да донесе достатъчно ефективен и продължителен резултат.

За щастие, в борбата с целулита разполагаме и с друго „оръжие”. Съществуват редица билки, които побеждават успешно целулита. Защо? Тъй като те притежават детоксикиращи, прочистващи и диуретични свойства. Тези билки извеждат токсините от тялото, както и излишно задържаната вода. Като резултат кожата ни започва да изглежда по-добре.

Съветваме ви да обърнете внимание на отварите, които ще ви препоръчаме по-долу.

Отвари, които побеждават целулита

Мента

Отвари, които побеждават целулита

Позната е със свойството си да детоксикира и почиства тялото. Освен това активира кръвообращението. Можете да пиете отвара от сушени или пресни листа от мента.

Хвощ

Притежава диуретични и пречистващи свойства, поради това се препоръчва в борбата с целулита. За хвоща се знае, че въздейства благоприятно върху функционирането на целия организъм. Можете да си направите отвара от хвощ, като използвате една чаена лъжица сушени листа в съотношение с една чаша вода. Пийте отварата след хранене.

Слез

Тази билка стимулира кръвообращението в онези зони, които са засегнати от целулита и задържаните течности. Резултатът се изразява в подобряване на вида на кожата. Можете да си направите отвара от слез с помощта на чаена лъжица цветове и листа в съотношение с една чаша вода. Пийте по две чаши дневно.

Външно приложение

Бръшлян

Препоръчваме ви да използвате бръшляна само външно. Ако опитате да го консумирате, рискувате да се отровите. Бръшлянът стимулира циркулацията на кръв в зоната, където се прилага. За да го използвате, трябва да направите паста от свежи листа. Нанесете на момента пастата върху кърпа. Наложете върху засегната с целулит зона от тялото си. Прикрепете кърпата силно – можете да я завържете или да я пристегнете с лепенка.

Всички отвари, които споменахме дотук, побеждават ефикасно целулита. Съветваме ви да не предозирате съставките и да не прекалявате с употребата на тези средства. В случай, че следвате медикаментозно лечение, кърмите или пък сте бременни, задължително се консултирайте с лекар преди прилагането им.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Mimica-Dukic, N., & Bozin, B. (2008). Mentha L. Species (Lamiaceae) as Promising Sources of Bioactive Secondary Metabolites. Current Pharmaceutical Design. https://doi.org/10.2174/138161208786404245
  • Sandhu, N. S., Kaur, S., & Chopra, D. (2010). Equietum arvense: Pharmacology and phytochemistry – a review. Asian Journal of Pharmaceutical and Clinical Research.
  • Süzgeç-Selçuk, S., & Eyisan, S. (2012). Herbal medicines in the pharmacies in Turkey. Marmara Pharmaceutical Journal. https://doi.org/10.12991/201216396

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.