Разликата между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм
В ежедневието си често чуваме за тези две заболявания: хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Много хора обаче не са наясно каква е разликата между тях. Ще ви обясним симптомите на всяко едно от тях в следващите редове, както и възможните причини за появата им. Накрая ще ви дадем няколко съвета за подобряване на качеството с помощта на природни свойства.
Какво представлява щитовидната жлеза?
Щитовидната жлеза има пеперудена форма и се намира в горната част на трахеята. Тя регулира метаболизма в тялото и участва в производството на хормони, особено на тироксин и трийодтиронин.
Тироидната жлеза се контролира от хипоталамуса и хипофизната жлеза.
Хипертиреоидизъм
Когато е налице хипертиреоидизъм, щитовидната жлеза функционира прекомерно, като предизвиква хормонална хиперсекреция. Това състояние поразява около 1% от населението, особено жените на възраст между 30 и 40 години.
Най-очевидният симптом е уголемяване на щитовидната жлеза. Сред симптоматиката присъстват още тахикардия, отслабване, нервност, трепене, безсъние и прекомерно потене.
Причини за хипертиреоидизъм
- Базедова болест
- Прекалена консумация на храни, които съдържат йод или директно излагане на йод
- Възпаление на щитовидната жлеза, провокирано от вирусни инфекции, медикаменти или след бременност
- Доброкачествени тумори в щитовидната жлеза или хипофизната жлеза
- Тумори на тестисите и яйчниците
- Неумерена употреба на лекарства, съдържащи хормони на щитовидната жлеза
Вижте още: 5 навика увреждащи щитовидната жлеза
Природно лечение
Съветваме ви винаги да следвате лечението, което вашият лекар ви е предписал. Съществуват обаче някои храни, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре:
- Зеле
- Броколи
- Репички
- Спанак
- Соя
- Бобови храни
- Праскови
Други съвети:
Включването на тези храни в менюто ви е желателно да бъде съпроводено с изключването на продукти, съдържащи много йод. Те са полезни в случай на хипотиреоидизъм: яйца, магданоз, риба, морски дарове, бадеми, кайсии.
От друга страна, зеленият чай, маточината и дяволска уста ще са ви от полза.
Препоръчително е да се упражнявате често, за да регулирате метаболизма и да избqгвате стимулантите. Под стимуланти имаме предвид:
- Алкохол
- Кафе
- Сода
Хипотиреоидизъм
Хипотироидизмът засяга 3% от населението, особено жените над 50 години или след раждане. Представлява намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвната плазма. Наблюдават се симптоми като силна умора, изтощение, мускулна слабост, чувство за хлад, необяснимо сваляне или качване на килограми, депресия и други емоционални дисбаланси.
Налице са и други симптоми, които трудно могат да бъдат засечени, ако искате да определите дали страдате от това заболяване: бледа и жълтеникава кожа, задържане на течности, загуба на коса, оредяване на веждите откъм въшната им страна и много суха кожа.
Причини за хипотиреоидизъм
- Различни типове тиреоидит
- След раждане (и особено след преживяване на хипертиреоидизъм)
- Родилни усложнения
- Терапия на врата с радиация
- Лечение на щитовидната жлеза
- Лекарства с литий
- Хроничен дефицит на йод
Природно лечение
Паралелно с лечението, назначено от лекаря ви, препоръчваме ви да ядете следните храни, за да повишите нивото на йода в тялото си:
- Магданоз
- Яйца
- Кайсии
- Лефер
- Банани
- Бадеми
- Кресон
- Краставици
- Грах
- Ябълки
- Смокини
- Йодирана сол или морска сол
- Морска храна и водорасли, богати на йод
- Риба
- Морски дарове
- Дюли
Прочетете и това: 10 невероятни ползи от морската сол
Други съвети:
Водораслите, които ви препоръчваме, са органични и не съдържат токсични субстанции. Ако не ви допадат в такава форма, можете да ги приемате по алтернативен начин – под формата на таблетки. Водораслите не само снабдяват тялото ви с йод, но и с други ценни минерали и аминокиселини, които са есенциални за тялото.
Можете да използвате и сол с водорасли. За целта смелете на ситно морска сол и я смесете с водораслите. Солта действа като консервант. Можете да използвате получената смес по същия начин, както и обикновената сол – за направата на супи, задушени ястия и т.н.
Накрая искаме да ви посъветваме да избягвате храните, които блокират усвояването на йода: зеле, кълнове от брюкселско зеле, карфиол, броколи, спанак, соя, праскови, бобови храни, обработени храни и чешмяна вода.
Можете да си направите чай от мента и джинджифил и да подправите с малко лют червен пипер гозбите, които приготвяте вкъщи.
Може да ви заинтересува ...