Разликата между хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм

29.11.2015
Щитовидната жлеза има пеперудена форма и се намира в горната част на трахеята. Тя регулира метаболизма в тялото и участва в производството на хормони.

В ежедневието си често чуваме за тези две заболявания: хипотиреоидизъм и хипертиреоидизъм. Много хора обаче не са наясно каква е разликата между тях. Ще ви обясним симптомите на всяко едно от тях в следващите редове, както и възможните причини за появата им. Накрая ще ви дадем няколко съвета за подобряване на качеството с помощта на природни свойства.

Какво представлява щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза има пеперудена форма и се намира в горната част на трахеята. Тя регулира метаболизма в тялото и участва в производството на хормони, особено на тироксин и трийодтиронин.

Тироидната жлеза се контролира от хипоталамуса и хипофизната жлеза.

Хипертиреоидизъм

Когато е налице хипертиреоидизъм, щитовидната жлеза функционира прекомерно, като предизвиква хормонална хиперсекреция. Това състояние поразява около 1% от населението, особено жените на възраст между 30 и 40 години.

Най-очевидният симптом е уголемяване на щитовидната жлеза. Сред симптоматиката присъстват още тахикардия, отслабване, нервност, трепене, безсъние и прекомерно потене.

Причини за хипертиреоидизъм

  • Базедова болест
  • Прекалена консумация на храни, които съдържат йод или директно излагане на йод
  • Възпаление на щитовидната жлеза, провокирано от вирусни инфекции, медикаменти или след бременност
  • Доброкачествени тумори в щитовидната жлеза или хипофизната жлеза
  • Тумори на тестисите и яйчниците
  • Неумерена употреба на лекарства, съдържащи хормони на щитовидната жлеза

Вижте още: 5 навика увреждащи щитовидната жлеза

Природно лечение

Съветваме ви винаги да следвате лечението, което вашият лекар ви е предписал. Съществуват обаче някои храни, които могат да ви накарат да се почувствате по-добре:

  • Зеле
  • Броколи
  • Репички
  • Спанак
  • Соя
  • Бобови храни
  • Праскови
Броколите са полезни при хипертиреоидизъм.

Други съвети:

Включването на тези храни в менюто ви е желателно да бъде съпроводено с изключването на продукти, съдържащи много йод. Те са полезни в случай на хипотиреоидизъм: яйца, магданоз, риба, морски дарове, бадеми, кайсии.

От друга страна, зеленият чай, маточината и дяволска уста ще са ви от полза.

Препоръчително е да се упражнявате често, за да регулирате метаболизма и да избqгвате стимулантите. Под стимуланти имаме предвид:

  • Алкохол
  • Кафе
  • Сода
Зеленият чай е от полза при хипертиреоидизъм.

Хипотиреоидизъм

Хипотироидизмът засяга 3% от населението, особено жените над 50 години или след раждане. Представлява намаляване на нивата на хормоните на щитовидната жлеза в кръвната плазма. Наблюдават се симптоми като силна умора, изтощение, мускулна слабост, чувство за хлад, необяснимо сваляне или качване на килограми, депресия и други емоционални дисбаланси.

Налице са и други симптоми, които трудно могат да бъдат засечени, ако искате да определите дали страдате от това заболяване: бледа и жълтеникава кожа, задържане на течности, загуба на коса, оредяване на веждите откъм въшната им страна и много суха кожа.

Причини за хипотиреоидизъм

  • Различни типове тиреоидит
  • След раждане (и особено след преживяване на хипертиреоидизъм)
  • Родилни усложнения
  • Терапия на врата с радиация
  • Лечение на щитовидната жлеза
  • Лекарства с литий
  • Хроничен дефицит на йод

Природно лечение

Паралелно с лечението, назначено от лекаря ви, препоръчваме ви да ядете следните храни, за да повишите нивото на йода в тялото си:

  • Магданоз
  • Яйца
  • Кайсии
  • Лефер
  • Банани
  • Бадеми
  • Кресон
  • Краставици
  • Грах
  • Ябълки
  • Смокини
  • Йодирана сол или морска сол
  • Морска храна и водорасли, богати на йод
  • Риба
  • Морски дарове
  • Дюли
Морска храна и водорасли, богати на йод и биба при хипотиреоидизъм

Прочетете и това: 10 невероятни ползи от морската сол

Други съвети:

Водораслите, които ви препоръчваме, са органични и не съдържат токсични субстанции. Ако не ви допадат в такава форма, можете да ги приемате по алтернативен начин – под формата на таблетки. Водораслите не само снабдяват тялото ви с йод, но и с други ценни минерали и аминокиселини, които са есенциални за тялото.

Можете да използвате и сол с водорасли. За целта смелете на ситно морска сол и я смесете с водораслите. Солта действа като консервант. Можете да използвате получената смес по същия начин, както и обикновената сол – за направата на супи, задушени ястия и т.н.

Накрая искаме да ви посъветваме да избягвате храните, които блокират усвояването на йода: зеле, кълнове от брюкселско зеле, карфиол, броколи, спанак, соя, праскови, бобови храни, обработени храни и чешмяна вода.

Можете да си направите чай от мента и джинджифил и да подправите с малко лют червен пипер гозбите, които приготвяте вкъщи.

Imam, S. K. (2016). Hyperthyroidism. In Thyroid Disorders: Basic Science and Clinical Practice (pp. 147–168). Springer International Publishing. https://doi.org/10.1007/978-3-319-25871-3_8

Gilbert, J. (2017, August 1). Hypothyroidism. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.05.009