7 съвета за по-слаби бедра

За да премахнете натрупаните мазнини по бедрата си и да ги стегнете е важно редовно да правите упражнения, както и да се храните здравословно.
7 съвета за по-слаби бедра
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мечтаете ли си да имате по-слаби бедра и по-добре оформени крака? Прочетете тогава следващите редове.

Трудно е да се справим с натрупаните мазнини в областта на бедрата. Вярно е, че има много начини за решаване на проблема, но повечето от тях изискват дълго време за постигане на желаните резултати.

Също както и в областта на корема – храната и физическата активност играят важна роля за оформянето на така желаните по-слаби бедра.

Тъй като това е една от проблемните зони на тялото е важно да полагате усилия и да предприемете необходимите стъпки, ако искате краката ви да изглеждат страхотно.

Тъй като много хора се стремят към същата цел, искаме да споделим с вас седем съвета, ако мечтаете да имате по-слаби и стегнати бедра без целулит.

Заинтригувахме ли ви?

1.Масаж

масаж за по-слаби бедра

Масажът на краката е ефикасно решение срещу задържаните течности и токсини, които се натрупват в долната част на тялото ви.

Масажите стимулират дейността на лимфата, подобряват кръвообращението и намаляват натрупването на мазнини, предотвратявайки образуването на т. нар. „портокалова кожа“.

Какво трябва да направите?

Изберете си едно етерично масло, за предпочитане с успокояващо действие и го нанесете върху бедрата си. Масажирайте ги като упражнявате лек натиск с пръстите на ръцете си.

Правете си масаж поне три пъти седмично.

2.Физическа активност

Воденето на уседнал начин на живот не се отразява добре на организма ви, особено по отношение на метаболизма и теглото ви.

Важно е да правите упражнения всеки ден, ако искате по-слаби и стегнати крака.

Разберете, че няма вълшебно упражнение, което да премахне натрупаните мазнини, но е добре да съчетавате кардио с укрепващи упражнения.

Ето част от физическите дейности, които ви препоръчваме:

  • Каране на колело
  • Плуване
  • Джогинг или бягане
  • Пилатес
  • Йога
  • Клекове
  • Изкачване на стълби

3.Подобрете начина си на хранене

балансирано хранене
Най-добрият начин да отслабнете и подобрите здравето на организма си е като си набавяте необходимите ви вещества хранейки се здравословно.

Не става въпрос да спазвате някоя “вълшебна диета”, а да се храните пълноценно, балансирано и с контролиран прием на калории.

Освен това е добре да повишите приема си на храни с диуретично и пречистващо действие, които спомагат отслабването.

Важно е да си осигурявате и повече протеини, необходими ви за натрупването на мускулна маса.

Същевременно се опитайте да намалите приема на наситени и ненаситени мазнини, сладки, солени и преработени храни.

4.Използвайте стягащи кремове

Ежедневното нанасяне на кремове и лосиони със стягащо действие ще подобри значително вида на бедрата ви.

Употребата им намалява целулита, бори се с отпуснатата кожа, подобрява кръвообращението и подобрява цялостния вид на кожата ви.

Въпреки че няма да видите резултата от тези кремове веднага, след определено време ще се уверите, че са чудесно допълнение към останалите терапии.

5.Увеличете приема на вода

Пийте повече вода.
Изпиването на два литра вода дневно е полезно както за бедрата ви, така и за организма ви като цяло.

Водата не съдържа калории и след като я изпиете тя помага на организма ви да функционира правилно и да поддържа теглото ви под контрол.

Пиенето на вода регулира възпаленията в организма, бори се срещу задържането на течности и поддържа кръвообращението ви активно, за да избегнете появата на разширени вени.

Освен това подобрява функционирането на черния ви дроб, удължава усещането за ситост и е основен фактор за доброто храносмилане.

За оптимален ефект ви препоръчваме да изпивате по една чаша вода с малко лимонов сок на гладно.

6.Спете достатъчно

Въпреки че може да ви се струва, че сънят няма пряка връзка с поддържането на теглото ви, той играе важна роля за организма ви, позволявайки му да се справи с натрупаните мазнини.

Сънливостта може да ви накара да ядете повече и тъй като ще бъдете по-малко активни поради умората – започвате да напълнявате.

Подобрете обстановката в спалнята си, избягвайте използването на електронни устройства преди лягане и се уверете, че матракът и възглавниците ви са удобни.

7.Студен душ за по-слаби бедра

Студеният душ няма да направи бедрата ви по-слаби, но ще подобри външния ви вид като цяло.

Студената вода засилва кръвообращението, прави кожата ви по-свежа и я стяга.

Освен това тази терапия ви помага да се справите с умората и напрежението.

Готови ли сте да се преборите за така мечтаните по-слаби бедра? Вече знаете какво трябва да направите за целта, фокусирайте се и положете усилия, за да се радвате скоро на голямата промяна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Swift DL., McGee JE., Earnest CP., Carlisle E., et al., The effects of exercise and physical activity on weight loss and maintenance. Prog Cardiovasc Dis, 2018. 61 (2): 206-213.
  • Roberts J., Zinchenko A., Suckling C., Smith L., et al., The short term effect of high versus moderate protein intake on recovery after strength training in resistance trained individuals. J Int Soc Sports Nutr, 2017.
  • Jeong JN., Effect of pre meal water consumption on energy intake and satiety in non obese young adults. Clin Nutr Res, 2018. 7 (4): 291-296.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.