5 лесни начини за намаляване на задържането на вода

Ходенето с бързи темпове ще помогне да се справите с този проблем както и консумацията на храни, богати на витамин В6
5 лесни начини за намаляване на задържането на вода

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 25 август, 2022

Задържането на вода, известно още като задържане на течности е проблем за хората, които искат да са във форма. Той забавя скоростта, с която изгаряме мазнините и ни придава повече обем.

Също така, това е по-обезпокоително, когато е по-лошо. Задържането на вода може да попречи на почивката и релаксацията. Можем да правим нещо като гледане на филм на дивана, и изведнъж може да изникнат спазми или изтръпване поради този проблем.

Трябва да променим ежедневните си навици, за да се отървем от този проблем. Или поне да го намалим. Но какво причинява задържането на вода?

Течностите се събират в кръвоносните съдове или в лимфната система. Оттам те трябва да бъдат обработени и изхвърлени. Но понякога има твърде много течност, с която трябва да се справят.

Друг път, независимо от идеалното количество течности, кръвоносните съдове не могат да ги обработват. Има много причини за този проблем. Някои често срещани източници са лошо кръвообращение, затлъстяване или бъбречна недостатъчност.

Поради това трябва да поговорите с личния лекар за вашите проблеми. Никога не се знае дали няма сериозен проблем зад задържането на течности.

Това обикновено е малък проблем. Той може да бъде свързан с:

Седене или стоене на едно място за дълго време

 • Промени в температурата
 • Цикълът на овулация
 • Липсата на физически упражнения

Той може да се появи и с:

 • Някои лекарства
 • Прекомерно количество сол в ежедневната диета

Независимо от случая, има нещо, което да направим, за да намалим задържането на вода. И това е лесно и минимално инвазивно.

5 лесни начини за намаляване задържането на вода

1. Ходене 45 минути на ден

ходенето всеки ден спомага справянето със задържането на вода

Ходенето с бързи темпове без съмнение ще увеличи качеството на живот.

Когато ходите, използвате мускулите си. Когато го правите кръвта започва да тече по-бързо и без усилие.

По този начин течностите в кръвта ще се разпрострат. Също така, изпотяване ще ви отърве от някои от тези течности. Това намалява количеството работа, която тялото ви трябва да извърши.

2. Пийте 8 чаши вода на ден

консумирането на вода и задържането на вода

Много хора се отказват от пиенето на вода, за да не задържат повече течности. Това е лошо, защото тялото се нуждае от вода, за да работи правилно в тази ситуация. То използва вода, за да се отърве от това, от което не се нуждаем.

Така че тези, които имат този проблем, трябва да пият повече вода. И вярно е, че това може да е трудно за някои, тъй като го смятат за нещо досадно.

Ако това е така, препоръчваме да опитате да пиете чайове. Те са диуретик, затоплят ни и имат много свойства, които ни помагат да останем здрави.

3. Яжте въглехидрати

Когато започнем диета за отслабване, първото нещо, което правим, е да отстраним въглехидратите. Но те ни дават енергията, от която се нуждаем, за да мислим и да работим.

Също така имайте предвид, че някои въглехидрати са по-добри от други. Най-доброто нещо е да ядете пълни въглехидрати и пълнозърнести храни в малки количества. За да направите това, опитайте брашно от елда или лимец.

4. Яжте диуретични плодове

диуретичните плодове ще ви помогнат да се справите със задържането на течности

Плодовете са друга спорна храна за ядене. Тъй като съдържат захар, трябва да внимаваме.

Подобно на въглехидратите някои плодове са полезни при премахването на течностите, а други не.

Най-добрите са:

 • Киви
 • Ябълки
 • Лимони
 • Ягоди
 • Ананаси
 • Пъпеши

Можете да ги ядете или да ги пиете в сок или в смути.

Препоръчваме ви да прочетете и: Плодовете: най-добрите натурални диуретици

5. Яжте храни, богати на витамин В6

Този витамин се разтваря в течности. Това след това улеснява отстраняването на течностите.

Най-добрите източници на витамин B6 са:

С този лесен съвет можете да се преборите със задържането на течности. И можете да го направите както евтино, така и с лесни за намиране съставки.

Ако сте много стресирани, добре е да планирате храненията си всяка седмица. По този начин трябва само да ги готвите, без да се налага да се чудите за идеи по време на хранене.

Това е стратегия, която все повече и повече хора включват в живота си. Това е от полза, защото здравословното хранене и пълният график често изглеждат несъвместими.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Galloza J, Castillo B, Micheo W. Benefits of Exercise in the Older Population. Phys Med Rehabil Clin N Am. 2017 Nov;28(4):659-669. doi: 10.1016/j.pmr.2017.06.001. PMID: 29031333.
 • Yoshida Y, Simoes EJ. Sugar-Sweetened Beverage, Obesity, and Type 2 Diabetes in Children and Adolescents: Policies, Taxation, and Programs. Curr Diab Rep. 2018 Apr 18;18(6):31. doi: 10.1007/s11892-018-1004-6. PMID: 29671076; PMCID: PMC6025796.
 • Aune D, Giovannucci E, Boffetta P, Fadnes LT, Keum N, Norat T, Greenwood DC, Riboli E, Vatten LJ, Tonstad S. Fruit and vegetable intake and the risk of cardiovascular disease, total cancer and all-cause mortality-a systematic review and dose-response meta-analysis of prospective studies. Int J Epidemiol. 2017 Jun 1;46(3):1029-1056. doi: 10.1093/ije/dyw319. PMID: 28338764; PMCID: PMC5837313.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.