10 причини да взимаме студен душ

Предпазва от депресия и подпомага работата на вътрешните органи
10 причини да взимаме студен душ

Последна актуализация: 11 декември, 2018

Водата е източник на живот, който играе огромна роля за тялото ни както вътрешно, така и външно. Когато пиете вода, поддържате тялото си хидратирано, радвате се на по-здрава кожа и основните функции в организма се изпълняват нормално. Ползите от водата обаче не се изчерпват с това. Отвъд жизненонеобходимата вътрешна консумация, външната употреба – къпането, също носи със себе си редица позитиви за здравето. Препоръчваме ви да научите повече за ползите от взимането на студен душ, в следващите редове.

Ежедневният душ обикновено се свързва с поддържането на добра хигиена. Повечето хора предпочитат да си взимат топъл или горещ душ, тъй като е по-релаксиращ. Редица изследвания обаче сочат, че високите температури не са от най-полезните за баня.

Къпането със студена вода се оказва доста по-здравословно за кожата и за функциите на тялото.  Академичния медицински център в Холандия провежда проучване сред 3000 доброволци, което показва, че тези, които се обливат със студена вода в края на всеки взет душ, се възстановяват по-бързо след боледуване. Ще ви представим няколко изненадващи, но много важни ползи за човешкото здраве, свързани със студената вода.

Стимулира имунната система

Студената вода провокира мигновена реакция в организма, стимулирайки съпротивителните му сили. Затова взимането на студен душ е добра идея, ако искате да подсилите имунната си система. Когато тялото ви привикне да реагира по този начин, то ще може по-лесно да се бори с вирусите и инфекциите.

Прави кожата по-еластична

Направете кожата по-еластична със студен душ

Ще повторим нещо много важно – студената вода е изключително полезна и при вътрешна, и при външна употреба. Когато взимате студен душ, кожата ви възвръща своята еластичност и здравина. От друга страна, горещата вода отслабва кожата, прави я суха и провокира появата на бръчки.

Подобрява кръвообращението

Ако сте от хората, които изпитват проблеми с кръвообращението, студената вода представлява чудесна ефективна терапия. Тя стимулира циркулацията на кръвта в тялото. Освен това подобрява снабдяването на органите и клетките с кислород и хранителни вещества.

Предпазва от разширени вени

Студен душ предпазва от разширени вени

 

Като подобрява кръвообращението и провокира вазоконстрикция (свиване на кръвоносните съдове), студената вода предпазва тялото ни от появата на разширени вени и видимо намалява съществуващите.

Подпомага работата на вътрешните органи

Взимането на студен душ представлява достъпен начин да подпомогнете функционирането на вътрешните органи. Защо? Тъй като по този начин стимулирате извеждането на токсините през порите.

Неутрализира стреса

Неутрализирайте стреса със студен душ

Къпането със студена вода притежава свойството да неутрализира ежедневния стрес и тревожност. Разбира се, не бива да прекалявате с престоя под студената струя, тъй като рискувате да постигнете точно обратния ефект.

Събужда тялото

Студената вода стимулира тялото, активизира го и го подготвя за действие. Препоръчваме ви да си взимате студени бани за старт на деня си и за да се справите с чувството за умора. Студеният душ е препоръчителен и след сутрешна тренировка.

Oказва диуретичен ефект

Студената вода подобрява способността на тялото да се самопочиства. Ниската температура оказва диуретичен ефект и предпазва от образуването на мастни депа.

Преборва депресията

Студен душ - враг на депресията

Изследване, направено от Университета във Вирджиния, показва, че студеният душ стимулира онази част от мозъка, която отговаря за чувството на щастие. В този смисъл, взимането на студен душ ни предпазва от депресия.

Поддържа косата здрава

Студената вода е полезна и поради още една причина – предпазва косата от изсушаване. Високите температури понижават водното съдържание в косата, правейки я нездрава и зле изглеждаща. Студената вода, от своя страна, не само че не пресушава косата, но и предпазва от пърхот и опадане.

Препоръки за вземане на студен душ

В случай че не сте свикнали със студената вода, ние сме подготвили няколко бързи препоръки. За да извлечете ползите от студения душ, започнете постепенно да се адаптирате към студената вода и да я направите част от навиците си.

  • Първата ни препоръка е да започнете с душ с топла вода. След това намалете температурата на водата, така че да усещате само лека промяна, а не рязка амплитуда.
  • С течение на времете ще успявате все по-лесно да преминавате от топла към по-студена вода. Стигнете ли до този момент, привикването към взимането на полезния студен душ е съвсем близо.
  • Препоръчваме ви студения душ и през зимата. Знаем, че по това време на годината бихте искали добре да се нагреете, но студеният душ ще допринесе повече за укрепване на имунната ви система. Разбира се, не допускайте студената вода да ви кара да треперите и да измръзвате. Ако не съумявате да издържите на ниската температура, прекратете студените душове през зимата и ги възстановете през пролетта.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.