7 съвета за естествено активиране на щитовидната жлеза

Хората с недостатъчно активна щитовидната жлеза са склонни да се чувстват уморени и да им е студено, защото базовият им метаболизъм е твърде бавен.
7 съвета за естествено активиране на щитовидната жлеза
José Gerardo Rosciano Paganelli

Прегледано и одобрено от лекар José Gerardo Rosciano Paganelli.

Написано от Elena Martínez Blasco

Последна актуализация: 11 август, 2023

Недостатъчна активност на щитовидната жлеза води до трудни за преодоляване здравословни проблеми, като нервност, умора или дрезгав глас.

В тази статия споделяме 7 съвета за активиране на щитовидната жлеза с помощта на естествени средства.

Имате ли неработеща щитовидна жлеза?

Ако не сте преглеждали щитовидната си жлеза, трябва да знаете какви са най-честите симптоми на хипотиреоидизъм или недостатъчна активност на щитовидна жлеза:

  • Промяна на теглото и трудност при отслабване.
  • Суха кожа, крехка коса и нокти.
  • Промени в настроението.
  • Умората.
  • Дрезгав глас
  • Нервност или тревожност.
  • Запек.
  • Постоянно усещане за студ.

Един характерен симптом на предразположението към недостатъчна активност на щитовидната жлеза е липсата на окосмяване от външната страна на веждите.

Ако страдате от няколко от тези симптоми, може да се наложи да активирате щитовидната жлеза със следните съвети.

1. Яжте водорасли

Яжте водорасли за активиране на щитовидната жлеза

Основното хранително вещество, което трябва да активирате при щитовидната жлеза е минерал: йод.

За да го получите естествено без преяждане, най-здравото нещо, което можете да направите, е да включите морски водорасли във вашата диета.

Най-добрите видове морски водорасли, които да включите във вашата диета са келп или комбу, които също са отлични за готвене на ястия и бобови растения.

Трябва да ги готвите най-малко 20 минути, тъй като водораслите са доста трудни за приготвяне.

Има добавки на основата на водорасли като фукус. Не препоръчваме обаче да ги използвате без надзор от лекар.

2. Правете упражнения със средна натовареност

Хората с недостатъчно активна щитовидна жлеза са склонни да се чувстват уморени и да им е студено, защото базовият им метаболизъм е твърде бавен.

Най-ефективният начин за активиране и стимулиране на тялото като цяло е чрез упражнения със средна интензивност два или три пъти седмично.

Упражнението, което не е достатъчно интензивно, едва ли ще доведе до необходимите резултати. Затова препоръчваме кратки, но интензивни спортове, които ни карат да се потим и да дишаме дълбоко.

3. Вземайте студени душове за активиране на щитовидната жлеза

Вземайте студени душове за активиране на щитовидната жлеза

Студената вода е друг начин за активиране функцията на щитовидната жлеза по естествен начин, тъй като това е важен стимул за тялото особено за хора, които изпитват често студ.

Трябва да направите тази промяна постепенно. Първите няколко пъти трябва да се къпете както винаги, но след това завършете душът с няколко секунди студена вода, като започнете от краката си, като го движите нагоре.

Може също така да се редуват студен и топъл душ.

4. Изберете непреработени храни

Един от най-вредните фактори за щитовидната жлеза са обработените, предварително приготвени или промишлено произведени храни. Това се дължи на методите за обработка, лошото качество на съставките и количеството добавки, които те включват.

Вместо това, най-полезните видове храна са натуралните и био храни, които можете да консумирате сурови или тези,които можете да приготвите вкъщи.

Трябва да консумирате плодове и зеленчукови сокове, салати, кълнове, семена и ядки, бобови растения и др.

5. Избягвайте токсините във вашата среда

Токсините отслабват имунната система като цяло, включително и щитовидната жлеза.

В допълнение към споменатите храни откриваме токсини и в хигиеничните и козметичните продукти, електромагнитните вълни на технологичните устройства, тютюнопушенето, замърсяването на водите и въздуха и др.

Трябва да се опитате да водите живот в който следвате диета, пълна с натурални хранителни продукти и колкото е възможно по-често напускайте града.

6. Открийте пикантната храна

Лют червен пипер за активиране на щитовидната жлеза

Добавянето на пикантни подправки особено джинджифил и лют червен пипер към вашата храна също може да бъде много полезно.

Можете да започнете чрез добавяне на много малки количества от тези подправки на ястията, за да помогнете на стомаха ви да свикне с тях. След това можете постепенно да увеличите дозата на лютите подправки.

Те ще ви помогнат да активирате щитовидната жлеза, да отслабнете и да се стоплите по-лесно.

7. Бъдете наясно с гърлото си

Щитовидната жлеза се намира в центъра на шията, в гърлото и е свързана с гласа. Ако го погледнем от емоционална гледна точка, тя има пряка връзка със способността ни да изразяваме това, което чувстваме.

За да регулирате щитовидната жлеза, можете да извършите следното релаксиращо или медитационно упражнение: изговорете гласна “e”, която е свързана с чакрата на гърлото, докато си представите кръг от светлини, който се върти по посока на часовниковата стрелка в шията.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.