7 съвета как да храните пълноценно детето през лятото

Пълноценното хранене на детето през лятото е изключително важно. Знаете, че температурата е висока през този сезон от годината, което изисква добра хидратация и здравословни ястия. Какво трябва да запомните по темата?
7 съвета как да храните пълноценно детето през лятото
Anna Vilarrasa

Написано и проверено от диетолог Anna Vilarrasa.

Последна актуализация: 25 август, 2022

Всички родители се тревожат за храненето на децата си. В крайна сметка начинът на хранене играе основна роля за доброто здраве. Поради тази причина мнозина родители търсят съвети за пълноценно хранене на детето през лятото, тъй като не знаят как да се справят с това.

За щастие фактът, че разполагате с повече свободно време и възможността да купувате пресни и здравословни продукти улеснява задачата ви. Какво трябва да запомните? В тази статия ще споделим с вас 7 съвета, които можете да приложите в практиката през този период на годината.

1. Въведете нови плодове в менюто на детето

Едно от невероятните предимства на лятото е голямото разнообразие от пресни плодове, които можете да откриете на пазара. Повечето плодове са освежаващи, сладки и хидратиращи, което е перфектно за малчуганите.

Затова това е подходящият момент да им предлагате плодове по-често. Някои деца могат да бъдат доста мнителни по отношение на храната и дори злояди. За щастие има редица рецепти и ястия, които можете да им приготвите, за да улесните въвеждането на новите плодове в менюто им.

Например студените супи от диня, супата гаспачо или крем супата от пъпеш са доста популярни през лятото. Разбира се, че има и други здравословни и вкусни опции, като салати с манго, ананас, ябълки и други.

Пълноценно хранене на детето през лятото - плодове и зеленчуци

2. Зеленчукови пюрета и салати – чудесна опция за пълноценно хранене на детето през лятото

Леките, свежи рецепти са изключително подходящи, когато навън е топло. Поради тази причина ви съветваме да заместите другите ястия в менюто с варени зеленчуци или топли супи.

Зеленчуците са богати на много хранителни вещества; присъствието им в менюто на децата е изключително важно, тъй като честата им консумация понижава риска от развитие на определени заболявания в детството.

Супите гаспачо и вишисоаз са идеални за пълноценното хранене на детето през лятото. Освен това можете да се опитате да въведете нови продукти в пастата и зеленчуковите салати като краставици и пиперки.

3. Домашен сладолед

Без съмнение децата обожават сладолед особено през лятото. Но повечето сладоледи съдържат голямо количество захар и вредни мазнини.

За щастие можете да си приготвите доста лесно и бързо домашен сладолед. Дори не е необходимо да си купувате специални уреди за целта. Ето няколко съвета:

 • Можете да приготвите вкусни сорбета като замразите и раздробите любимите си плодове.
 • Ако сте фенове на сметановия сладолед, можете да си приготвите такъв с мляко по ваш избор, кисело мляко и дори – авокадо!
 • Освен това не необходимо да добавяте изкуствени оцветители или ароматизатори. Ако искате сладоледът да стане ароматен добавете малко какао, ванилия или парченца плодове.

4. Насърчавайте децата си да участват в процеса на готвене

Знаем, че ежедневието ни е изпълнено с рутина и задачи както за родителите, така и за децата. Затова лятото и празниците са идеалното време за включването на децата в приготвянето на храната

Насърчаването на изобретателността им пробужда любопитството и интереса в готвенето. Освен това помага развитието на сетивата им като вкус и аромат. И не само това. Увеличава разнообразието и качеството на храната, която консумират, както и броят на новите храни, които биха искали да опитат след време.

Не е необходимо да ги включвате в приготвянето на трудни и сложни рецепти. Давайте им лесни задачи: да измият зеленчуците или да пасират нахут за приготвянето на хумус.

Не забравяйте, че процесът трябва да е забавен и да им помогне да развият качествата си според възрастта си. Ако искате можете да се отдадете на въображението и да им позволите да приготвят сами лесни и интересни комбинации от храни.

Хранене на детето през лятото - готвене с децата

5. Споделяйте ястията с децата си

Друг полезен съвет за осигуряване на пълноценното хранене на детето през лятото е добре установеният режим на хранене на семейството, който да служи като пример пред децата ви. Например добре е родителите да ядат повече зеленчуци от децата и юношите

Поради тази причина е важно да бъдете пример на децата си, когато става въпрос за здравословно хранене.

Нека да се спрем и на следните няколко важни аспекта по темата.

 • Хранете се заедно с децата си. Прекарвайте достатъчно време с тях – направете храненето приятен момент.
 • Оставете различни здравословни храни (най-вече плодове и зеленчуци) на тяхно разположение.
 • Не ти принуждавайте да ядат определени неща, тъй като това може да има обратен ефект. Най-доброто, което можете да направите е просто да им предлагате различни неща. Добра идея е да говорите за полезните качества на някои зеленчуци, за да могат да се „престрашат“ да ги.

Най-добрият начин да накарате децата да се хранят здравословно е като бъдете добър пример за тях.

6. Леките ястия осигуряват пълноценното хранене на детето през лятото

През лятото децата прекарват голям част от времето си в игри и дейности на открито, което може да намали апетита им. Високите летни температури са свързани с намаляване на желанието за хранене, понижаване скоростта на метаболизма и дейността на ензимите, отговарящи за храносмилането.

В резултат на това е най-добре да се спирате на леки рецепти, с малко сосове, мазнини, които лесно се усвояват от организма. Добавянето на ядки, риба, бобови и пълнозърнени култури превръща леките ястия в пълноценни.

7. Уверете се, че детето пие достатъчно течности

През лятото температурите могат доста да се покачат. Затова консумацията на течности не трябва да бъде пренебрегвана. Телесните течности в детския организъм трябва да бъдат редовно „допълвани“.

Здравните експерти винаги обръщат внимание на значението на пиенето на вода през деня. Децата обичат да се занимават с дейности на открито през този сезон и забравят да влязат вкъщи за кратка почивка, както и да пийнат малко вода. Трябва да отбележим, че не всички напитки са едни и същи по отношение хидратирането на организма.

 • Водата и млякото трябва да бъдат приоритет.
 • Подсладените напитки като безалкохолни и плодови сокове често съдържат много захар, като същевременно са бедни на хранителни вещества. Редовната им консумация е свързана с напълняване и зъбни кариеси.
 • Забравете за енергийните напитки, съставките им не са подходящи за деца.
  Приемът вода от детето е важен.

Препоръчваме ви да прочетете и: Здравословните ползи от водата

Ключовете за пълноценно хранене на детето през лятото

За да осигурите пълноценно хранене на детето през лятото е важно да го насърчавате да яде плодове, зеленчуци и различни свежи продукти. Запомнете, че детето трябва да има хранителен режим, който да му осигурява свежи и леки рецепти. Децата ви ще ви бъдат благодарни!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • De Ruyter J.C, et al. A Trial of Sugar-free or Sugar-Sweetened Beverages and Body Weight in Children. The New England Journal of Medicine.Octubre 2012. 367:1397-1406.
 • Fineberg HV. Healthy foods for healthy kids. Medscape General Medicine. Octubre 2007.9(4):20.
 • Grimm KA, et al. Fruit and vegetable intake during infancy and early childhood. Pediatrics. Setiembre 2014. 134 Suppl 1(Suppl 1):S63-S69.
 • Kenney EL, et al. What Do Children Eat in the Summer? A Direct Observation of Summer Day Camps That Serve Meals. Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics. Julio 2017. 117(7):1097-1103.
 • Pearson N, et al.Family correlates of fruit and vegetable consumption in children and adolescents: a systematic review.Public Health Nutrition. Febrero 2009. 12(2):267-283.
 • Van der Horst K, et al. Involving children in meal preparation. Effects on food intake. Appetite. Agosto 2014;79:18-24.
 • Zheng G, Li K, Wang Y. The Effects of High-Temperature Weather on Human Sleep Quality and Appetite. International Journal of Environmental Research and Public Health. Enero 2019.16(2):270.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.