7 ранни признака на връзките с насилие

Ако се чувствате дискомфортно по време на секс с партньора ви, това не е добър знак.
7 ранни признака на връзките с насилие

Последна актуализация: 11 юли, 2019

Връзките с насилие са неприятни ситуации, през които се налага да преминем. Някои хора вярват, че ще свикнат с времето.

Както вероятно знаете, насилието е проблем, който засяга много хора днес и отнема невинни човешки животи по цял свят. Ето защо е изключително важно да познавате ранните признаци на връзката с насилие.

Това ще ви помогне да се предпазите от словесен и психологичен тормоз, който може да ескалира до много сериозни ситуации.

Лесно ли е да разпознаем ранните признаци на насилие?

Списъкът с признаците на насилие е дълъг. Нормално е да спорите и да споделяте различни мнения, но не трябва да живеете постоянно в условията на война. Изразяването на гледната ви точка или несъгласието с партньора ви трябва да бъде решението на въпроса.

Изключително важно и за двамата партньори е да познават и уважават мнението на другия.

Ранните признаци на връзката с насилие може да са трудни за разпознаване, тъй като лесно се прикриват.

Внимавайте много и прочетете следните ранни признаци на връзките с насилие.

Не пропускайте и: Защо толкова много връзки приключват

1.Връзките с насилие обикновено се движат прекалено бързо.

Връзките с насилие обичайно започват с романтична любовна история.

Ако се чувствате притиснати, а партньорът ви вече мисли за съжителство с вас, преместване и дори брак, трябва да внимавате.

Чудесно е да бъдете заедно с човек, който не се страхува да се обвърже и иска да сподели остатъка от живота си с вас.

Но понякога е най-добре да се доверите на инстинктите си. Ако усещате, че нещата се случват прекалено бързо, помислете си добре. Връзките с насилие обичайно започват с романтична любовна история, но никога не приключват по този начин.

2.Партньорът ви е напълно обсебен от вас.

Кой не иска да бъде обичан? Връзките с насилие правят голяма крачка напред и често единият партньор в тях е удивително щедър. Той прави подаръци и е изключително любящ, докато ви спечели.

Тези хора бързо ви убеждават, че вие сте перфектната половинка за тях. Внимавайте, това може да е само стратегия. След като попаднете в капана, лесно ще му прощавате.

Ще се чувствате задължени да гледате на нещата от друг ъгъл и няма да е трудно да му дадете втори шанс.

3.Правят обещания за съвместното ви бъдеще.

Всеки обича да мисли за съвместно бъдеще с партньора си. Но внимавайте, ако още в началото на връзката ви обещават Луната и звездите.

Човек, склонен към насилие, обикновено прави обещания като “няма да се грижиш за нищо,” “аз се грижа за теб,” и “не трябва да се тревожиш”. Тези обещания обикновено не са отражение на истинските им мечти и желания.

Един от ранните признаци на връзката с насилие е проявата на контрол. Въпреки че получвате обещания, в действителност изпълнението им изцяло зависи от партньора ви.

4.Искат ви само за себе си

За насилника е нормално да иска да контролира всичко

Толкова е приятно да се чувстваш обичан и да знаеш, че другият се нуждае от теб. Ако той не ви оставя време за приятелите и семейството ви, това може да се окаже едва доловим, класически признак на връзката с насилие.

Насилниците често изолират жертвите си. Това им позволява да оказват по-силен контрол. Ревността лесно може да се тълкува като “страст” или “желание.”

Трябва да бъдете себе си и да не се отдалечавате от приятелите и семейството си, само защото партньорът ви изиска това от вас.

5.Партньорът ви постоянно ви променя.

За насилника е нормално да иска да контролира всичко. Може да ви критикува за поведението ви в определени ситуации, което не му харесва, под предтекст, че го счита за неприемливо.

Възможно е да иска да промени поведението ви и да ви моделира по свой начин.

Първоначално тези корекции са незабележими, но с времето налагат все повече контрол над живота ви. Трябва да сте бдителни.

6.Чувствате се дискомфортно по време на секс.

Чувствате се дискомфортно по време на секс.

Сексът трябва да е приятен, да носи забава и наслада. Ако се чувствате дискомфортно по време на секс с партньора ви, това не е добър знак.

Ако си мислите, че се държи прекалено грубо с вас, трябва да се доверите на инстинктите си.

Едно е да имате изпълнена със сексуални игри и забавления връзка, и съвсем друго – да ви третират като сексуален обект. Когато партньорът ви пренебрегва желанията и нуждите ви, във връзката ви присъства насилие.

Важно е да не подценявате сексуалния аспект във връзката, тъй като може да се превърне в основа за упражняване на повече контрол над вас.

Този вид поведение може да застраши живота ви. Ако имате съмнения, поговорете с приятелите или семейството си, за да ви помогнат да прецените ситуацията по-ясно.

7.Страхувате се от партньора си

Това е много често срещан признак на връзките с насилие. Ако не можете да направите нищо, без първо да си помислите как би реагирал партньора ви, трябва да се замислите сериозно.

Важно е да запомните, че насилието не е само физическо. Партньорът ви може да не ви наранява с удари и синини, а с думи, с които да ви унижава и да ви кара да се чувствате зле.

Дори едва уловимите признаци на презрение към вас представляват психически тормоз. Ако се чувствате наранени от партньора си, време е да потърсите професионална помощ.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.