Защо толкова много връзки приключват?

Всъщност не се е променил партньорът ви, а начинът, по който сте го виждали преди и сега.
Защо толкова много връзки приключват?

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Романтичните връзки са изключително важна част от живота ни. Грижата за тях, както и запазването на щастливите и пълноценни отношения са основен фактор в него. Но въпреки това, много често връзките стигат до неуспешен край.

За много хора, романтичните връзки са най-трудни, тъй като е нужно да се отдадем на другия човек.

Даваме всичко от себе си, понякога твърде много… Докато накрая се почувстваме празни.

Даваме цялата си любов, споделяме мечтите си … Докато един ден всичко приключи.

Връзките приключват поради редица причини, за които ще поговорим днес.

Вероятно ще говорим за неща, които вече са ви известни. Ще наблегнем на някои грешки, които повечето от нас все още правят.

Очаквания, мечти, желания

Мечти и желания във вашата връзка

Това определено е причина номер едно за много раздели.

В началото всичко е ново. Започвате да опознавате човека, пленил сърцето ви. Искате да правите всичко заедно, да опознаете кръговете, в които се движи, да споделяте това, което харесвате и да научите какво обича другият …

След като се опознаете, започвате да мечтаете за общо бъдеще, в което да споделяте мечтите си. Замисляте се за деца или пък си представяте къщата, която би харесала и на двама ви.

Но има ли нещо, което да ви притеснява в другия?

Не.

Интересно…За вас партньорът ви е перфектен ...но, за съжаление, това няма да е така винаги.

След време ще забележите определени неща в човека до вас, които ще ви подлудяват. Но те не са нещо ново – реално  съществуват още от деня, в който сте се запознали.

Очаквания във вашата връзка

Можете да започнете да се обвинявате, че вече не сте същите както в началото. Но въпреки това партньорът ви не се е променил. Променил се е начинът, по който вече го виждате.

Виждането на нещата в истинската им светлина още от началото на връзката е изключително важно, ако искате да я съхраните.

Не искате да се променяте и да полагате усилия

Помните ли малките изненади? Колко време ви отне да го съблазните, да го накарате да ви хареса и да е щастлив? А сега, след като вече е ваш, какво правите за него?

В началото на връзката ви харесва, че се налага да се борите, за да спечелите другия. Давате му всичко. Но след като получите това, което искате, цялата ви оригиналност и усилия изчезват.

Просто свиквате със ситуацията. Успокоявате се, че най-накрая имате човека, който желаете до себе си. А трябва да го ухажвате всеки ден.

В противен случай ще попаднете в коловоза на сивото ежедневие.

Това е друга причина за приключване на връзките: рутината или липсата на усилия да продължавате да се борите за сърцето му и да продължава да се влюбва във вас.

Полагане на усилия във вашата връзка

Не забравяйте, че любовта трябва да бъде обгрижвана. Когато престанете да правите това, тя би оцеляла за кратко, но не след дълго ще си отиде.

Връзките не просъществуват, ако не полагате усилия. Ако давате много в началото, ще трябва да продължите по същия начин и след това, иначе рискувате любовта да се изпари.

Токсичните връзки

Ако се появи ревност, манипулиране, опит за промяна на другия или зависимост, то връзката ви се превръща в токсична.

Това вече не е любов, а лъжи, принуда и/или контрол.

Може би всичко това се дължи на погрешно разбиране на връзките. Мислите си, че любовта е да властваш и така започвате да ревнувате: страхувате се да не изгубите важността си във връзката.

Когато стигнете до етапа на отчаяние, започвате да манипулирате човека до вас, за да прави това, което искате и си мислите, че е напълно в рамките на нормалното.

Без да го осъзнавате, искате партньорът ви да се промени. Но трябва да запомните: влюбили сте се в свободна, уникална, истинска личност, а не в човек, който прави това, което искате.

Токсични връзки

Повечето връзки приключват, защото вече не сте щастливи с партньора си.

Можете да обичате и без да се налагате над другия, тогава любовта ви ще бъде красива и няма да има причина за тъга.

Но въпреки всичко, предубежденията ви за връзките ви преследват и всеки път щом започнете нова такава, очакванията, страховете и нуждата за притежание отново ви обсебват.

Трябва да се справите с всичко това, преди да превърнете поредната си връзка в токсична.

Това са само част от причините за приключване на връзките – помислете дали не сте ги допуснали или как можете да ги избегнете!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.