7 признака, че не се обичате достатъчно

Не може да очаквате другите хора да ви ценят, ако сами не се обичате.
7 признака, че не се обичате достатъчно

Последна актуализация: 08 февруари, 2019

Животът е толкова кратък, че е загуба на време да се притеснявате за това какво мислят другите за вас. Замисляли ли сте се дали се обичате достатъчно?

Ако винаги търсите одобрението на другите, ще се превърнете в безгръбначен човек, който вече не знае кой е и какво иска.

Когато собственото ви щастие започне да зависи от хората около вас, е време да си починете и да помислите върху живота си и начина, по който го живеете. 

Нещо трябва да се промени.

Ако не се приемате, значи не се обичате

Ако не можете да се приемете такъв, какъвто сте, ако сте станали коренно различен човек, трябва да ви кажем, че не се обичате достатъчно. Направили сте грешката да поставите всичко, което сте, в ръцете на другите и сега сте объркани.

Днес искаме да споделим някои от признаците, които показват, че не се обичате достатъчно, за да може да се изправите и да спрете това.

Някоя от тези идентичности съвпада ли с вашата? А може би повече от една?

ако не се приемате значи не се обичате

1. Не сте свободни да бъдете себе си

Да бъдете това, което другите искат, ви изтощава. Може да ви изглежда лесно, но истината е, че ще е много по-лесно просто да бъдете себе си, а не някой, който всъщност не съществува.

Ако сега се чудите дали се чувствате напълно свободни да бъдете себе си, с всичките ви недостатъци и добродетели, трябва да разгледате поведението си.

Прекарвате ли прекалено много време, заобиколени от други хора? Избягвате ли да сте насаме със себе си на всяка цена?

Ако е тека, може би отхвърляте истинската си същност и използвате тълпата, за да не мислите за това.

Може би сте дали на хората, с които прекарвате цялото си време, силата да ви променят и когато те не са наоколо, се чувствате зле.

Време е избягате от всичко това и да откриете кой сте наистина.

2. Страхувате се да кажете какво мислите

Изпитвали ли сте някога онова неловко чувство по време на разговор или страх да изразите собственото си мнение, ако то се различава от това на останалите?

Ако е така, може да се “нагаждате” към другите хора, дори това да означава отхвърляне и неизразяване на собствените си убеждения.

Ако никога не говорите, никой няма да ви слуша и ще ви пренебрегват и няма да ви взимат сериозно. Не се страхувайте да бъдете или да мислите различно. Може да ви липсва самочувствие, за което трябва да се погрижите.

Мнението ви е значимо, колкото това на другите хора и дори да мислите, че е чиста глупост, това не е така! Изказвайте го, говорете високо и нека присъствието ви се усети. Вашето мнение е по-значимо, отколкото си мислите.

3. Самокритични сте

Толкова сте критични към себе си, че без дори да го осъзнавате, избягвате собствения си напредък и тъпчете на едно място. Някак се наказвате за това, че не правите нещата, които трябва. Не осъзнавате, че правенето на грешки ви помага да учите и да вървите напред.

Спрете да се критикувате – оценявайте всичко, което сте постигнали досега, без значение колко е малко и празнувайте дори когато смятате, че няма смисъл. Ако започнете да го правите, това ще е доказателство, че сте започнали да се обичате.

4. От дълго време не сте се грижили за себе си

ако не се грижите за себе си, значи не се обичате

Всеки трябва да се чувства удобно в кожата си. Ако не е така, това означава, че правите нещо грешно. И така, ако сте спрели да се грижите за себе си, да се обличате добре, да се храните здравословно и всичко това ви кара да се чувствате зле, променете го!

Трябва да обичате себе си, да сте здрави заради себе си, да се обличате добре заради себе си, а не заради някой друг. Ако не го направите, никой друг няма да го направи. Да оставите тези отговорности в ръцете на някой друг е сериозна грешка.

Когато започнете да се обичате, започвате да се грижите за себе си.

5. Не можете сами да се мотивирате

Без мотивация нивото ви на успеваемост, когато става въпрос за изпълнението на план или мечта, спада до минимум. Никога няма да получите това, което искате, ако не вярвате в уменията си и не си давате положителна мотивация всеки ден.

Ще се провалите веднъж или два пъти и ще има хора около вас, които няма да ви подкрепят. Вие все пак трябва да вярвате в себе си ида преследвате това, което искате.

Не оставяйте другите да ви спират. Дайте стойност на собствените си мечти.

6. Не вярвате на нищо, свързано с вас

Увереността е важна колкото мотивацията, за която говорихме досега. Без увереност няма да успеете в нищо. Спирали ли сте се за момент да помислите на какво сте способни? Оценявали ли сте всичко, което сте постигали, без значение колко е малко то?

Ако се обичате, ще имате вяра в себе си и няма да позволите на никого да промени това. Можете да постигнете каквото поискате и ще оцените грешките си, които ви позволяват да се учите. Сега не изглежда толкова трудно, нали?

7. Не се откривате пред другите искрено

ако не сте искрени, не се обичате достатъчно

Поради различни житейски обстоятелства може да ви е страх да се разкриете пред другите и да им покажете кой сте всъщност.

Напълно съзнателно сте си създали броня, която ви защитава, но която също така ви прави по-слаби.  

Ако не се отдавате на другите, ако не се разкриете, ако не обичате, никога няма да разберете какво е да те обичат наистина. Никога няма да изпитате чувството да можеш да се довериш на друг човек напълно.

Това ще ви направи тъжни и ще засили убеждението ви, че сте недостойни да бъдете обичани. Но тук трябва да знаете много добре, че заслужавате любов, колкото всеки друг човек. 

В действителност единствената любов, която има значение в момента, е тази, която изпитвате към себе си.

Понякога може да ви е трудно да си повярвате и може би си мислите, че не заслужавате да бъдете обичани и затова наранявате. Ако това се случи, приемете, че грешите и че трябва да намерите решение.

Тук е заложен вашият живот – вашите чувства, емоции и мечти. Започнете да цените живота си и ще започнете да цените човека, който сте всъщност. Този път не е лесен, но усилието си заслужава.

Ако обичате себе си, е време да промените всичко.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.