7 причини, поради които не отслабвате

Скритите захари могат да присъстват дори в храните, които най-малко ги очаквате.
7 причини, поради които не отслабвате

Последна актуализация: 19 декември, 2018

Липсата на физическа активност е една от основните причини не само за да не отслабвате, а и да сте с наднормено тегло.

А хората, страдащи от безсъние, имат бавен метаболизъм, който засяга техните хормони на глад – затова и те са склонни да се хранят повече.

Вярно е, че диетата и физическите упражнения са ключът към намаляване и поддържане на балансирано тегло. Това, което не е толкова сигурно обаче е дали това са единствените неща, които са необходими, за да постигнете идеалното тегло.

Според изследванията, има и други външни фактори, които могат да причинят наддаване на тегло.

Ако се храните здравословно и практикувате редовно някакъв спорт, но все пак не отслабвате, може би са налице една или повече от следните причини.

По-долу ще изброим 7 възможни причини, поради които може да имате проблеми с отслабването.

 Не спите достатъчно

Причини, поради които не отслабвате - безсъние

Проучванията показват, че хората, които спят по-малко от пет часа на нощ, са с по-бавен метаболизъм. Това се отразява на хормоните на глада, като лептин и грелин.

Лептинът е хормон, който сигнализира на мозъка кога човек да спре да яде, докато грелина (произведен в стомаха) стимулира глада.

Според проучвания, хората, които не спят добре са с ниско ниво на лептин и високи нива на грелин. Това означава, че те са склонни да ядат повече и имат трудности с отслабването.

За да решите този проблем, ви препоръчваме да опитвате да сте в режим на покой най-малко 8 часа всеки ден.

 Консумирате скрити захари

Не отслабвате, ако захарта присъства в ежедневното ви меню

Скритите захари могат да присъстват дори в храните, които най-малко ги очаквате.

Без дори да осъзнавате, най-вероятно консумирате значителни количества захар. Приемате я чрез енергийни барове, зърнени храни, спортни напитки, сосове и различни продукти за мазане.

За да избегнете това е много важно да прочетете етикета добре преди да закупите даден продукт. По този начин ще успеете да избегнете тези, които съдържат рафинирана захар.

 Може да броите калориите, но не и хранителните вещества

Очевидно, когато искате да отслабнете, трябва да приемате по-малки порции и да ограничите калорийния си прием.

Въпреки това, някои хора се обсебват в темата и забравят нещо важно. В някои продукти се съдържат много важни хранителни вещества, които следва да бъдат включени в една диета.

В този случай, най-важното нещо е да се мисли за качеството на храната, която консумирате.

Не обръщайте внимание само на калориите. Уверете се, че получавате достатъчно количество витамини, минерали и антиоксиданти.

 Прекарвате много време в седнало положение

Заседналия начин на живот е една от основните причини за затлъстяването и наднорменото тегло.

Много пъти може да си мислите, че нямате достатъчно време за упражнения, но в действителност е налице и липса на интерес.

Препоръчително е да се правят най-малко 30 минути упражнения всеки ден между всички други активности. Изберете между ходене, бягане, джогинг, колоездене…

 Не отделяте необходимото време за готвене

Ако не готвите домашна храна, може и да не отслабвате.

Комбинацията от заседнал начин на живот и лош хранителен режим е един от най-големите врагове за поддържането на идеално тегло.

Поради липса на време, мнозина избират да консумират замразени храни, да се хранят в заведения за бързо хранене.

Решението е да започнете да отделяте повече време всяка седмица, за да приготвяте здравословна храна и най-вече да не пренебрегвате значението на полезната закуска.

 Ако не отслабвате – може да имате и хормонален проблем

Понякога сте опитали всичко, но не отслабвате, а по-скоро надебелявате. В този случай се препоръчва да се консултирате с вашия лекар.

Наддаването на тегло може да бъде резултат от хормонално разстройство, като например хипертиреоидизъм, синдром на поликистозните яйчници и инсулинова резистентност.

След като се консултирате с лекаря си, той или тя може да ви назначи лечение.

Освен това, ако се потвърди, че проблемът е хормонален, е добре да започнете да включвате в диетата си здравословни протеини, зеленчуци, водорасли и основни мастни киселини.

 Не консумирате значителни порции от есенциални мастни киселини

Не отслабвате, ако не консумирате достатъчно  количество здравословни мазнини

Омега-3 и 6 мастните киселини се срещат най-вече в рибата.

В продължение на много години, хранителните режими и диети за отслабване направиха мазнините наши врагове.

Днес има много “нискомаслени” продукти, които обещават по-добро съдържание на хранителни вещества, но въпреки това, честотата на затлъстяването и наднорменото тегло продължава да се покачва.

Грешката, която може да направите, когато става въпрос за отслабване е да не включвате достатъчно здравословни мазнини в диетата си, в това число мастни киселини. Те се съдържат в лененото масло, рибеното масло, различни ядки и семена. Тези видове мазнини помагат да изгорят лошите мазнини в тялото като в същото време осигуряват чувство на удовлетворение.

Надяваме се, че се насладихте на прочита на тази статия за седемте причини, поради които не отслабвате! А сега на ход сте вие!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.