7 причини да ядете гроздовите семки

Високото съдържание на антиоксиданти спира преждевременното стареене и предпазва от рак
7 причини да ядете гроздовите семки

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора, които обичат редовно да консумират грозде, правят една и съща грешка – хвърлят гроздовите семки, тъй като вкусът им е неособено приятен, за разлика от месестата част на плода.

Днес сме категорично наясно, че тази практика представлява хвърляне на ценни хранителни вещества, а гроздовите семки изобилстват от такива.

Много компании от козметичната и фармацевтичната индустрия използват тези семена, за да произвеждат натурални средства за лечението на различни заболявания.

Препоръчително е да ги консумрате сурови, независимо от горчивия им вкус. Те съдържат важни хранителни вещества и стимулират оптималното функциониране на тялото.

Днешната статия е предназначена за онези от вас, които продължават да отделят тази важна част от гроздето. Ще споделим 7 причини, поради които да започнете да цените гроздовите семки. Те ще ви удивят!

 1. Гроздовите семки са богати на антиоксиданти

В гроздовите семки се съдържат феноли, проантоцианидини и токоферол. Те притежават антиоксидантни свойства, които са способни да защитят тялото от вредното въздействие на свободните радикали.

Освен това в състава им присъстват много витамин С и бета-каротен, за които знаем, че се борят с редица външни фактори, които влошават здравето на човека.

 1. Те прочистват кръвообращението

прочистват кръвообращението

Благодарение на богатия си хранителен и антиоксидантен състав, гроздовите семена прочистват кръвта, като извеждат отпадните вещества от приетите лекарства, и други вредни елементи, които се натрупват в кръвообращението.

Поради това консумацията им се препоръчва на хора, които са изложени на риск от сърдечни заболявания. Освен това гроздовите семки стимулират добрата циркулация на кръвта и предпазват от формирането на кръвосъсиреци.

 1. Семките на гроздето предпазват от рак

Поради високото съдържание на антиоксиданти, не е изненада, че тези семки се препоръчват в борбата с рака на гърдата, кожата и простатата.

Ефикасността им срещу вредното въздействие на свободните радикали се изразява в стопиране на увреждането на клетките, което повишава риска от развитие на това заболяване.

 1. Те редуцират последствията от употребата на тютюн

редуциртат негативните ефекти от мушенето

И пушачите, и хората, които са изложени на пасивно пушене, мога да извлекат полза от консумацията на гроздови семки. Те се борят с вредното въздействие на токсичните съставки в цигарите.

Гроздовите семки съдържат вещества, които прочистват кръвообращението и елиминират вредните субстанции, като разболяват тялото.

 1. Гроздовите семки притежават антибактериални и противовъзпалителни свойства

Те притежават антибактериални свойства, които възпрепятстват развитието на микробите и предпазват от редица инфекции.

Освен това оказват противовъзпалителен ефект, който може да редуцира интензивността на симптомите при:

 • Артрит
 • Дерматит
 • Задържане на течности
 • Язви
 • Синузит
 • Инфекции на пикочните пътища
 1. Те предпазват от преждевременно стареене

предпазват от преждевременно стареене

Една от основните ползи от консумацията на гроздови семки се дължи на съдържанието на антиоксиданти, които възпрепятстват активността на злокачествените клетки. По този начин се спира процеса на преждевременно стареене на кожата и органите, тъканите и клетките.

Благодарение на това, когато ядете гроздови семки редовно, тялото остава младо, а появата на бръчки по кожата на лицето се отлага във времето.

 1. Гроздовите семки пазят здрави белите дробове

Антибактериалните и антихистаминните свойства на гроздовите семки са полезни в борбата с алергиите. Освен това укрепват и защитават белите дробове, предпазвайки ги от инфекции и заболявания, които влошават функцията им.

Поради факта, че са способни да засилят имунната система, гроздовите семки понижават риска от грип, настинка и други състояния, свързани с дихателната система.

Как да консумирате гроздови семки?

как се консумират гроздовите семки

Можете да ядете гроздовите семки заедно с гроздовите зърна. Трябва да знаете също така, че можете да откриете такива семки в магазините за билки и натурални продукти.

Там се предлагат под формата на екстракт или капсули. По този начин можете да превърнете гроздовите семки в неразделна част от менюто, независимо какъв сезон е.

Максималната препоръчителна доза е 300 мг. на ден. Не се притеснявайте от предозиране. Можете да консумирате колкото искате грозде.

Няколко отлични начина за въвеждане на гроздовите семки в менюто:

 • Смутита
 • Супи
 • Коктейли
 • Десерти

Опитайте ги! Вкусът им може да не е превъзходен, но не е и непреодолим. Сега, когато сте наясно с полезните им свойства, сме убедени, че няма да ги изплювате с неудоволствие. Още днес започнете да извличате здравословните им ползи!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.