4 здравословни начина за стимулиране на метаболизма

Много важно е в закуската да присъстват протеини, тъй като те засищат, правят мускулите по-силни и снабдяват тялото с енергия, която ще бъде необходима през следващите часове от деня
4 здравословни начина за стимулиране на метаболизма
Elisa Morales Lupayante

Написано и проверено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Последна актуализация: 09 декември, 2018

Със сигурност познавате поне един човек, който може да консумира каквато храна поиска и да не надебелее нито с грам. Как го прави? Забавеният или бързият метаболизъм често е въпрос на гени. Въпреки това можете да приложите различни стратегии за регулиране и стимулиране на метаболизма по естествен начин.

Друга често явление, което със сигурност сте регистрирали, е, че в определен период от времето метаболизмът е изключително бърз, а с напредването на годините човек започва да забелязва качване на килограми и самият процес на отслабване се превръща в изключително трудна задача.

Няма причина, поради която да губите всякаква надежда. Не се обезкуражавайте! Съществува решение и на този проблем. Трябва да положите усилия да промените част от навиците си и да последвате съветите, които ще дадем в следващите редове. Те ще допринесат за стимулиране на метаболизма.

1. Кажете “Не” на нискокалоричните диети

Кажете "Не" на нискокалоричните диети

Това е първата грешка, която човек прави, когато иска да отслабне: решава, че редуцирайки приема на калории или дори свеждайки ги до 0, ще може да се отърве от излишните килограми. Този тип рестриктивни диети водят след себе си редица последици, които е добре да познавате. Обърнете внимание на следното:

Минимална норма от калории

Важно е да знаете, че обичайната минимална норма калории дневно варира между 1000 и 1200.

Когато приемате по-малко количество, метаболизмът се забавя и започва понижаване на скоростта на метаболитните процеси, което на практика означава, че се отдалечавате от целта да отслабвате. Освен това излагате себе си на сериозен здравословен риск. Струва си да го знаете!

Глюкоза

Една рестриктивна диета отдалечава от поддържането на оптимално ниво на глюкозата, което е необходимо за функционирането на мозъка, мускулите и тялото като цяло. Те не могат да осъществяват основните си функции. Бъдете внимателни!

Загуба на мускулна маса

Познат ли ви е ефектът, който се получава при сваляне на килограми – тогава, когато кожата увисва? Малко неща са толкова неприятни на вид и главно се дължат на спазването на рестриктивни диети, които карат човек да се чувства гладен.

В същото време тялото извлича необходимите вещества от друга зона. Знаете ли къде първо “поглежда” тялото? Към мускулите  и след това продължава по пътя нататък. Така, ако спазвате нискокалорична диета в продължение на няколко седмици, организмът извлича всичко, което му е необходимо, от клетките на белите дробове и сърцето.

2. Кажете “Да” на закуската за стимулиране на метаболизма

Кажете "Да" на закуската за стимулиране на метаболизма

Закуската е основополагаща за здравето и жизненоважна за стартиране и стимулиране на метаболизма. Без съмнение това е най-важното хранене за деня и задължително трябва да присъства в списъка ви със задачи, когато искате да отслабнете по здравословен начин. Трябва да знаете, че тялото има нужда от регулиране на нивото на глюкозата и инсулина.

Можете да постигнете това чрез консумацията на добро количество хранителни вещества още от момента, след като се събудите. По този начин тялото не се нуждае от енергия, която да складира под формата на мазнини в мускулите или по корема.

Обърнете внимание на някои от основните аспекти, които трябва да знаете за закуската, когато се стремите да ускорите метаболизма:

 • Никога не бива да закусвате след повече от час, след като сте се събудили. Ако това време мине и не сте приели храна, метаболизмът се забавя и каквото сложите в уста, ще бъде “складирано” и няма да бъде “изгорено”.
 • Консумирайте чаша топла вода с лимон на празен стомах. По този начин ще детоксикирате тялото и ще го снабдите с ценни хранителни вещества. След това изчакайте 15-20 минути, преди да закусвате.
 • Много важно е в закуската да присъстват протеини. Поради каква причина? Тъй като те засищат, правят мускулите по-силни и снабдяват тялото с енергия, която ще бъде необходима през следващите часове от деня.

Обърнете внимание на храните, които е препоръчително да включите в закуската. Те ще доведат до стимулиране на метаболизма:

 • Зелен чай
 • Бял чай
 • Отвара от джинджифил
 • Черно кафе
 • Зелено кафе
 • Овесена каша
 • Яйца
 • Спанак
 • Натурално кисело мляко
 • Зелени ябълки
 • Круши
 • Грейпфрут
 • Орехи
 • Авокадо

3. Включете в дневния си режим комплекс от упражнения с различна интензивност

комплекс от упражнения с различна интензивност

Чудесно е, че е ежедневно в графика ви присъстват различни здравословни упражнения, например половин час разходка. Уви, за много хора това не е достатъчно, за да бъде стимулиран метаболизмът и да се изгорят натрупаните вече мазнини.

Какво е решението? Нуждаете се от упражнения за тялото, които изискват допълнително натоварване, което стимулира метаболизма и тялото започва по естествен начин да топи подкожните мазнини.

Обърнете внимание на този тип ежедневни дейности:

 • 30-минутна разходка
 • 10-минутно бягане
 • Качване на стълби (Тази задача е изключително проста и не изисква кой знае колко време. Въпрос на воля и решение е да изберете стълбите, вместо да возите с асансьора.)
 • 20 минути упражнения за сърдечно-съдовата система – като танци, аеробика и др.

Всички тези физически дейности изискват от вас да отделите максимум 1 час дневно.

4. Консумирайте малко храна често през деня

Консумирайте малко храна често през деня

Ако сме наследили забавения метаболизъм, най-голямата грешка, която можем да направим в опитите си да свалим излишните килограми, без съмнение е пропускането на основни хранения.

Като избираме да не приемаме храна сутрин и вечер, ние въвеждаме тялото в режим, който го алармира, че е необходимо складиране на мазнини, за да могат да се покрият ежедневните нужди от енергия.

В същото време, когато набавяме храната на малки порции, но често (5-6 пъти дневно), тялото функционира балансирано.

Не се колебайте да разпределите консумираната ежедневно храна на 5-6 приема. Съветваме още да редуцирате съдържанието на рафинирано брашно и захар, а също така и преработени храни в менюто си.

Заместете ги с пресни зеленчуци, протеини и здравословни мазнини, залагайки на мазна риба като сьомга. Важно е и да бъдете оптимално хидратирани, затова консумирайте между 6 и 8 чаши вода всеки ден. По този начин ще елиминирате токсините от тялото.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Silverthone, dee unglaub. (2007). fisiología humana: un enfoque integrado. Tratado de Fisiología médica. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
 • slide player. (2019). METABOLISMO.
 • Cossio, M. L. T., Giesen, L. F., Araya, G., Pérez-Cotapos, M. L. S., VERGARA, R. L., Manca, M., … Héritier, F. (2012). Metabolismo Celular. Uma Ética Para Quantos? https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
 • Sánchez, P. H., Alonso, J. D., Sevillano, P. L., González, M. D. E., Valle, M. I., López, G. M., … & Majem, L. S. (2008). Prevalencia de obesidad y sobrepeso en adolescentes canarios. Relación con el desayuno y la actividad física. Medicina clínica, 130(16), 606-610.
 • Andino, S., Aguilar, Z., & Mike, Y. (2016). Efecto del consumo de bebidas altas en fibra y proteína en saciedad, apetito, hambre e ingesta posterior de alimentos.
 • Molina, C., Cifuentes, G., Martínez, C., Mancilla, R., & Díaz, E. (2016). Disminución de la grasa corporal mediante ejercicio físico intermitente de alta intensidad y consejería nutricional en sujetos con sobrepeso u obesidad. Revista médica de Chile, 144(10), 1254-1259.
 • Murakami, K., & Livingstone, M. B. E. (2015). Eating frequency is positively associated with overweight and central obesity in US adults. The Journal of nutrition, 145(12), 2715-2724.
 • Ohio State University. (2015, 19 mayo). Skipping meals linked to abdominal weight gain. Recuperado 23 marzo, 2020, de https://www.sciencedaily.com/releases/2015/05/150519141508.htm
 • Peña, J. C. (2008). ¿ Es fisiológicamente recomendable ingerir mucha agua y es esta conducta correcta?. Acta Médica Grupo Ángeles, 6(4), 192-196.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.