7 прекрасни начинa да използвате дървените въглища у дома

Настържете малко от тях и поставете в купа. Потопете навлажнена четка за зъби, и измийте зъбите си. Изненадващо ще се радвате на сияйна усмивка дълго време след това!
7 прекрасни начинa да използвате дървените въглища у дома

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Може би си мислите, че дървените въглища се използват само за запалване на огън и скара или дори за отопление на дома. Те обаче имат много повече приложения, отколкото можете да си представите.

Днес ще разгледаме някои от основните им приложения в дома.

Дървените въглища ще станат вашия най-добър приятел!

Изненадващи употреби на дървените въглища у дома

Всеки дом трябва да има този фантастичен елемент, тъй като служи като пречиствател на въздуха, помощник в градината и дори за рисуване за децата.

Ето някои от най-интересните му приложения:

1. Премахване на мухъл

открийте ползите на дървените въглища

Ако имате проблем с влагата във вашия дом, можете да използвате въглен, за да я отстраните.

Когато имате малки отвори в стените, тавана или пода, няма да успеете да направите проветряване или да почистите добре. Трябва да се отървете от мухъла веднъж завинаги. Банята, пералните помещения и мазетата са най-вероятните среди, които могат да развият влага и миризми.

Добрата новина е, че въгленът може да помогне да се отървете напълно от влагата.

След като почистите добре с белина, сода за хляб или оцет, следващата стъпка е да оставите на въглена да си свърши работата.

Това е много лесно: поставете съд с няколко парчета въглен в засегнатите райони. Това може да е под леглото, в тоалетната или в пералното помещение.

Дървените въглища абсорбират влагата, като се свиват. Заменете ги, когато изчезнат.

2. Помагат в градината и двора

Ако имате парче земя, където има твърде много работа и нямате достатъчно добри резултати, може да получите помощ от този отличен натурален „градинар”.

Ако вашият компост мирише на амоняк например той се нуждае от въглен. Просто смесете малко въглен с органичните отпадъци.

Освен това, ако го разчупите на малки парченца и поръсите върху тревата и основата за цветя и дървета, растенията ще бъдат овлажнени и ще се отървете от плевелите.

използвайте дървените въглища в борбата с плевелите

Ако имате букет или саксийни цветя в къщата, може да ги накарате да живеят по-дълго с въглен. Всичко, което трябва да направите е да поставите малко парче в дъното на саксията или вазата, да добавите водата или почвата и след това да поставите растенията.

Това е особено препоръчително за орхидеите (те са много чувствителни и деликатни), защото се възползват от алкалността на активния въглен.

3. Пречистват водата

Дървените въглища улавят примесите във вода (промишлени отпадъци, химикали, пестициди и др.). Ето защо е препоръчително да се използват в домове, където качеството на водата не е най-доброто.

Може също така да използвате въглен за филтриране на водата от потоци и реки, когато сте на къмпинг. Все пак, не забравяйте, че не елиминират бактерии, вируси или минерали.

премахване на примесите във водата чрез дървените въглища

4. Поддържат мебелите и инструментите

Ако имате мебели от тъмно дърво или подове, най-вероятно не сте доволни, когато се появяват нови трудни за отстраняване петна или дефекти.

Не е нужно да извикате експерт, но това което можете да направите е: да разтриете повърхността с въглен и да “замаскирате” проблема, докато го оправите.

Що се отнася до инструментите, дървените въглища помагат да се предотврати ръждясването им или за разрушаването им.

Те са идеални за инструменти в двора. Може да разтривате въглен направо върху тях след употреба или да поставите парче в кутията с инструменти.

5. Премахват лошите миризми

Не можете да се справите с вашия хладилник, боклук или пералня, които миришат лошо? Дървените въглища са точно това, от което имате нужда.

Точно както при влагата, този чудотворен елемент има способността да абсорбира силни миризми.

Поставете парче въглен в купа или дишаща торба и я оставете в зловонните места у дома си.

Няма да имате грижи повече за тези миризми!

6. Избелват зъбите

избелване на зъби с дървените въглища

Ако искате перлено бели зъби, каквито виждате върху рекламите на пасти за зъби, можете да се обърнете към въглените, едно от най-добрите домашни средства за избелването им.

Може да изглежда странно, но след като опитате тази рецепта, ще блестите с красива бяла усмивка.

Просто настържете парче въглен, поставете го в купа и навлажнете четката за зъби.

Потопете я след това в купата и измийте зъбите си, както обикновено.

Почистете добре оцветените места.

Изплакнете добре с топла вода и повтаряйте всеки ден или няколко пъти в седмицата.

Ако използването на обикновени дървени въглища ви се струва странно, можете също така да купите активен въглен в местната аптека. Просто разчупете таблетките и използвайте праха върху четката за зъби.

7. Рисувайте със семейството си

Ако децата ви не могат да стоят на едно място и в затворени помещения, може да ги накарате да рисуват с дървени въглища върху картон или хартия. Така ще проявят своята артистична страна ще прекарат страхотно време.

Бъдете внимателни все пак да не “оставят своя белег” върху стените или мебелите, защото ще бъде трудно да ги отстраните!

Ако са в лятна ваканция и не искате вашите малки да я прекарат пред компютъра, може да използвате дървените въглища, за да рисувате на тротоара, точно както сте правили като дете.

Други интересни употреби на дървените въглища:

  • Антидот за отровни вещества
  • Освобождаване от подуване на корема или метеоризъм
  • Храносмилателна детоксикация
  • Мехлем за ухапвания и ужилвания

Пробвайте ги и вие!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Arboleda Valencia J, Soto R, Arnul RT. Teoría y práctica de la purificación del agua. 3rd ed. Santa Fe de Bogotá: McGraw-Hill Interamericana; 2000.
  • Medline Plus. Carbón activado. 2018; disponible en: https://medlineplus.gov/spanish/druginfo/natural/269.html. Accesso el 10/24, 2018.
  • Ramos LR, Fentanes EP, Montiel RN, Dib Kanán A, Esquivel BEE. Tipos y técnicas de blanqueamiento dental. Oral 2007;8(25):392-395.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.