8 растения, които пречистват въздуха в дома ви

31.12.2018
Търсите ли красиво стайно растение, което същевременно да прави въздуха в дома ви чист и свеж? Не търсете повече, а вижте 8-те растения, които ще ви предложим!

Стайните растения са чудесен елемент от дизайна на жилището ви. Те не просто изглеждат добре и прибавят цвят в дома ви, но и пречистват въздуха в помещенията.

Макар че някои хора предпочитат да ги държат в двора си, други са открили ползите от отглеждането им в стайна обстановка.

Важно е обаче да знаете, че някои видове не бива да бъдат държани в затворени помещения. Въпреки това е доказано, че другите видове растения са много полезни за здравето ви.

Най-хубавото е, че те са изключително лесни за засаждане и отглеждане, ако полагате необходимите грижи за тях.

Много от вас сигурно са любопитни да узнаят кои са най-добрите стайни растения. По тази причина днес ще разгледаме 8 растения, които пречистват въздуха в дома ви.

1. Палма Арека

палма арека - едно от растенията, които пречистват въздуха в дома

Палмите Арека са добре изглеждащи растения, подходящи за интериора на дома ви. Листата им се издигат красиво и носят успокояващо усещане в стаята ви.

Освен това са изключително лесни за засаждане и поддържане. Най-важното е, че допринасят за премахването на токсините, които се натрупват чрез прахта и вредните частици в околната среда.

2. Бамбукова палма

Макар че изглежда подобна на ареката, бамбуковата палма е различна от нея и е изключително полезна за пречистването на въздуха в помещенията.

Доказано е, че може да премахва токсични субстанции като бензен, трихлоретилен и други замърсители.

Също така на бамбуковата палма се приписва способността да хармонизира дома ви и да носи така необходимото за почивката ви спокойствие.

Освен това тя изглежда прекрасно и придава тропическо усещане на помещението, в което е поставена.

3. Папрати – едни от растенията, които пречистват въздуха в дома ви

папратите пречистват въздуха в дома

Папратовидните растения са изключително популярни и растат почти като плевели. Не оставяйте обаче това да ви заблуди: има много интересни техни разновидности.

Смята се, че папратите се отглеждат от векове. Благодарение на интересната им форма, в наши дни те са често избирано растение за декорацията на дома.

Те имат леки, гъвкави листа, които пречистват въздуха от вещества като толуен и ксилен. Тези две субстанции обикновено се намират в лепилото, лака за нокти и други химически продукти.

Независимо че отглеждането на папрат не е особено трудно, важно е да имате предвид, че все пак изисква малко повече грижа от други растения.

4. Бръшлян

Обикновеният бръшлян е растение, което оцелява в почти всякаква обстановка. За щастие, той е подходящ и за вътрешните помещения на дома ви.

Сред предимствата му можем да отличим, че се отглежда изключително лесно, лесно се адаптира към околната среда и допринася за Фън Шуй изкуството в жилището ви.

Не е добра идея обаче да го слагате в помещение с висока температура, тъй като това би могло значително да го изсуши.

Прочетете и: Фън шуй за хармонизиране на дома

5. Орхидеи

орхидеите пречистват въздуха в дома

Независимо от репутацията си на трудни за отглеждане растения, истината е, че грижата за тях е по-лесна, отколкото хората си мислят.

Макар че наистина са по-деликатни от други цветя, ключът към отглеждането им е в точното количество вода и слънце, от които се нуждаят.

Присъствието им в дома ви може да помогне за елиминирането на ксилена, който е замърсител на въздуха, намиращ се в боята и мебелите.

Най-интересното е, че орхидеите дишат и отделят кислород през нощта, което ги прави идеални за спалните помещения.

6. Дяволски бръшлян

Това растение е изключително популярно и леснодостъпно. Не изисква никаква специална грижа и се използва често за декорацията на офиси, публични места, зали за събития и търговски центрове.

Адаптира се лесно към околна среда с температура на въздуха между 15 и 30 градуса. Всичко, което трябва да запомните за отглеждането на дяволски бръшлян е, че почвата му трябва да се поддържа леко влажна.

Изумителното е, че това растение притежава способността да абсорбира формалдехид, бензен и ксилен.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да дезинфекцирате спалнята с натурални средства

7. Спатифилум

 спатифилиум - едно от растенията, които пречистват въздуха в дома

Една от причините хората да отглеждат спатифилума в домовете си е, че това растение е издръжливо и процъфтява в сенчести помещения с ниски температури.

Освен това е страхотна декорация за стаите ви. Не изисква специални грижи и премахва токсични субстанции като:

  • Ацетон
  • Етилацетат
  • Амоняк
  • Бензен
  • Метанол
  • Ксилен
  • Формалдехид
  • Трихлоретилен

8. Змийско растение

Змийското растение, или още Сансевиера, е изключително популярно за декорацията на интериора. Това страхотно растение е способно да оцелее на почти всякакви температури.

Ако го отглеждате навън, то може да вирее на температури от 40 градуса до -5 градуса. 

Смята се, че змийското растение може да намали нивата на ксилен, бензен и толуен във въздуха.

Има ли нещо, което да добавите към този списък? Попитайте за тези растения в любимия ви градински център или разсадник и се насладете на по-чист въздух и баланс в дома ви.