5 черти, които определят една силна личност: а вие имате ли ги?

Тези хора са чувствителни и скромни. Те не обичат половинчати истини и лъжи, знаят какво е важно за тях и правят необходимото без заобикалки
5 черти, които определят една силна личност: а вие имате ли ги?

Последна актуализация: 21 ноември, 2018

Често една силна личност може да предизвика напрежение или дискомфорт.

Понякога виждаме хора със силна личност, които не могат да се справят с определени неща. Или смятаме, че тези хора са понякога егоисти или търсят само собствените си интереси. Този тип хора не приемат виждания, предложения или идеи от другите.

Нищо не е толкова далеч от истината.

Вярно е, че в случая с личността винаги има много нюанси, когато става въпрос за определяне на някого като “чисто” интровертен, екстровертен, зависим, независим, интуитивен и т.н.

Когато обаче говорим за силни личности, има нещо, което трябва да разберем.

В психологията този тип профил е известен като “съпротивляваща личност”.

В него човек може да бъде интровертен или екстровертен. Това, което го характеризира преди всичко, е способността му да остане на повърхността, когато е затънал в нещастие.

По-долу ще обясним 5 черти, с които ще помогне да разберем какво означава да си силна личност. Можете ли да се идентифицирате?

1. Хората със силна личност не обичат извиненията

Човекът със силна личност следва особен път. Той се е научил от грешките и успехите си. Той действа съвестно със смирение, но и с решителност.

Това обяснява защо не му харесват половинчати истини или половинчати лъжи, да не говорим за извинения или хора, които не правят нищо друго, освен да отлагат.

За човек със силна личност тези действия го карат да губи време. Това са пречки, както и начини за забавяне на намеренията и целите.

В неговия свят това, което трябва да се направи, трябва да се направи. Това, което той определя като цел на хоризонта, е мотиватор за борба.

По този начин човек, който изпълва деня си с извинения и фалшиви причини, е нещо, което той намира за много неудобно.

2. Тези хора са внимателни, когато позволяват на другите да бъдат част от техния живот

Човек със силна личност успява да контролира мотивите, и съответно изборите си.

Ако има нещо, което определя човек със силна личност, това е способността му да контролира, за да открие вътрешните си мотиви.

Този човек знае какво иска и какво не иска. Този урок е стигнал до него, защото някога в миналото някой го е излъгал, той се е разочаровал или е бил предаден.

Все пак, далеч от това, че е затворен в себе си или е студен или недоверчив, той е отворен за другите, но не се колебае да приложи подходящ психологически филтър.

Той няма да позволи в живота му да влезе някой, който го притеснява или нарушава вътрешния му мир.

3. Не обичат нечувствителни, егоистични или претенциозни хора

Човек със силна личност, който знае кога да каже "не".

За разлика от това, което мнозина вярват, човек със силен и устойчив профил е чувствителен и много скромен.

Това е така, защото той оценява важните неща, които не губят време и които дават на човек усещане за благополучие: добри приятелства, хора, които носят светлина, а не бури, любящи и отдадени партньори, които споделят неговите ценности.

Затова не толерира онези, които действат егоистично или не знаят как да ценят най-простите неща в живота: нещата, които не могат да бъдат купени, които всички ние печелим, като живеем в уважение и щастие.

4. Те са се научили от страха и нещастието

Хората със силна личност знаят как да преодолеят несгодите.

Една от характеристиките, които определят силните хора, е ясната психологическа устойчивост. Както вече знаем, малкото думи са толкова важни в областта на личния растеж, колкото и устойчивостта.

Това е способността, с която човек успява да преодолее несгодите и емоционалната болка. Не само това, но и способността да се учим от тези преживявания.

По този начин, човек със силна личност успява да се учи от страха, да пресече тази граница, за да постигне целите си.

Освен това всичко това жизненоважно обучение му дава по-големи психологически средства да се движи напред без страх и да бъде възприемчив към това, което животът носи, но знае много добре “това, което не е склонен да приеме”.

5. Нямат нужда да се харесват на всички

Човекът със силна личност знае, че няма как всички да го харесват.

Както споменахме в началото, човекът със силна личност невинаги се опитва да угоди на другите. Вместо това той знае какво иска. Не губи време с хора, които не си заслужават.

Малко по малко той се научава, че някои неща причиняват толкова много чувство на неудовлетвореност и страдание, като иска да угоди на всички и да търси одобрението от другите.

Това не е полезно, не е логично.

По този начин човек със съпротивляваща личност приема подхода да не се тревожи, ако някой не го приеме такъв, какъвто е.

Той знае, че онези, които са до него, са хората, които наистина си струват. Те заслужават да вървят ръка за ръка с него по пътя и признават стойността на неговата автентичност.

Като цяло повече от една от тези характеристики вероятно ще ви изглеждат познати. Може би всички ние сме се научили да бъдем силни по свой начин или скоро ще бъдем. Всички сме на път да развием една силна личност.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.