Пет съвета за предотвратяване на гневните изблици при децата

Гневните изблици са част от емоционалното развитие на децата. Те се появяват, защото малчуганите се сблъскват с чувства, които не познават и не могат да контролират. Добрата новина е, че можете да помогнете на децата си да избегнат ситуациите, които ги предизвикват.
Пет съвета за предотвратяване на гневните изблици при децата

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

Във възрастта между 2-5 години при всяко едно дете могат да се наблюдават прояви на гневни изблици. Тези прояви на ярост и разочарование карат родителите да чувстват вина и ги изпълват със съмнения. Въпреки това трябва да знаете, че можете да помогнете предотвратяването на гневните изблици при децата.

За целта трябва да избягвате ситуациите предизвикващи проявата им. Понякога този съвет ще сработи, друг път – не. Но не се отчайвайте. Важното е да бъдете спокойни.

Пет съвета за предотвратяване на гневните изблици при децата

Гневните изблици са резултат от емоционалното развитие на децата. Малчуганите започват да чувстват, разпознават и изразяват емоции като гняв и разочарование. Въпреки че по-късно ще се научат да ги контролират, докато са малки, те не знаят как да се справят с тях.

Около втората си година децата започват да се чувстват по-самостоятелни. Осъзнават, че това, което искат невинаги съвпада с желанието на родителите им. Гневните изблици се появяват най-вече, защото децата искат да наложат най-новото си „искане“ и да подложат родителите си на изпитание.

Освен това трябва да сте наясно, че този тип изблици се наблюдават по-често при едни деца отколкото при други. Всяко едно дете притежава уникален характер, в зависимост от който то реагира на емоциите, които чувства. Дори децата отгледани в едно семейство, по един и същи начин, имат различни характери.

Родителите могат да предотвратят проявата на гневните изблици при децата.
В следващите редове ще ви дадем пет съвета за предотвратяване на гневните изблици при децата. Надяваме се, че ще ви помогнат, преди детето да е дало воля на чувствата си.

1.Избягвайте ненужните конфликти

Има неща, които едно дете „трябва да прави“ и „не може да прави“. Въпреки това преценете добре дали е необходимо детето да прави или не определено нещо в дадения момент. Може би ще успеете да го оставите  „да контролира положението“ за няколко минути и след това да го помолите да направи това, което трябва.

Например през зимата детето трябва да носи палто. А то отказва да го направи. Ако можете да изчакате няколко минути, преди да се облече, ще бъде добре. Защо трябва да го притискате в тази ситуация?

Когато поставите детето „в ъгъла“, то ще избухне, защото няма друг вариант. Оставете го „да помисли“ няколко минути как няма да облече палтото си. След това, когато му стане наистина студено, просто го облечете.

2.Бъдете подготвени за ситуациите пълни с разочарование

Ако ви очаква дълъг ден със задачи, които трябва да изпълните заедно с детето, просто се пригответе. Вземете със себе си играчки, вода и лека закуска. Дългият скучен ден може да доведе до проявата на гневни изблици от страна на детето.

Ако то е заето с нещо, което обича, например да си играе в парк, но наближава времето за тръгване, просто му кажете предварително, че трябва скоро да напуснете парка. Не го изненадвайте със спешно тръгване.

Игрите са чудесен начин за отвличане на вниманието на децата.
Понякога сами предизвикваме гневните изблици на децата, тъй като ги подлагаме на ненужен стрес, който не могат да разберат или не им харесва. Някои родители осъзнават, че са могли да избегнат тази неприятна ситуация едва когато детето вече е избухнало.

3.Внимавайте с думичката “не”

Честото използване на думичката “не” от родителите стои в основата на много гневни изблици. Отказът на родителите води до неподчинение. Преценете кога можете да кажете “да”. Освен това си дайте сметка кога вместо да кажете “не”, можете да предложите някакъв друг вариант.

Разбира се има ситуации, в които твърдо трябва да застанете зад своето “не”. Например, ако детето се опитва да бръкне с метален предмет в контакта.

Но не всички ситуации са толкова екстремни и опасни. Преценете добре кога можете да разрешите исканията на мъника.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да контролирате неподчинението на децата

4.Поставете ясни и разумни граници

Много преди началото на гневните изблици трябва да поставите граници, с които детето трябва да се съобразява и да се научи да спазва.

Също както не можете да контролирате всичко, което детето прави или се опитва да направи, тъй като прекомерният контрол убива желанието му да експериментира с независимостта си, не можете и да го отглеждате, позволявайки му свобода без граници. Децата трябва да знаят, че има граници, които не трябва да преминават, а ако го направят – ще има последици.

5.Грижете се за добрата физическа форма на детето

Въпреки че гневните изблици са свързани с проявата на емоции, те могат да бъдат причинени от физически проблеми. Ако детето е пропуснало времето си за хранене или сън, то може да бъде криво, тъй като не знае как да се справи с този физически дискомфорт.

Проявете търпение и покажете любовта си на разстроеното дете.

Ето защо създаването и спазването на дневен режим е нещо много важно. Уверете се, че детето спи, яде и влиза в банята по едно и също време. Този режим дава на детето сигурност и му осигурява почивката и комфорта, от които се нуждае. По този начин ще избегнете проявата на гневни изблици, предизвикани от горепосочените причини.

Когато гневните изблици са факт

Въпреки спазването на всичките ни съвети, гневните изблици могат отново да се проявят. Ако това се случи, първото нещо, което трябва да направите е да запазите спокойствие. Ако се разстроите, това само ще влоши положението.

Обикновено изблиците изненадват самото дете, заради безбройните емоции, бушуващи в него. Затова трябва да се уверите, че малчуганът няма да се нарани или да удари някой друг докато се гневи. Детето ви ще се нуждае от помощта ви, за да се успокои.

Говорете му тихо и бавно. Обяснете му какво се случва с него, какво си мислите вие за това и го помолете да се успокои. Не се поддавайте да му позволите това, което иска, тъй като детето ще се научи, че може да получи всичко чрез проявата на гневните изблици.

Ако се намирате на обществено място, най-вероятно някой ще ви посъветва да не обръщате внимание на детето или дори да го накажете. Препоръчваме ви да не обръщате внимание на тези съвети, тъй като тези изблици представляват неконтролирани емоции.

Игнорирането или удрянето на детето по време на гневния изблик няма да ви помогнат. Ако направите това, единствено ще го научите да потиска емоциите си, което винаги има определени последици.

Детето ви има нужда от вас – да го успокоите и да му покажете любовта си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Eresmama.com Las etapas del desarrollo emocional del niño [Online] Available at: eresmama.com/las-etapas-del-desarrollo-emocional-del-nino/
  • Eresmama.com Establecer límites en la educación de los niños [Online] Available at: eresmama.com/establecer-limites-la-educacion-los-ninos/

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.