7 ползи на корена от мака за жените

Освен че балансира хормоните и емоциите, коренът от мака е изключително полезен за здравето на костната система. Причината се крие във високото му съдържание на калций, което спомага борбата с остеопорозата. Опитайте този вълшебен корен!
7 ползи на корена от мака за жените

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Мака ( lepidium meyenii ), заедно с корена от мака, са супер храна, произлизаща от Андите в централната част на Перу. Тази планинска верига има върхове с надморска височина над 3000 метра.

От векове е част от кухнята на местните хора. През последните години мака става известна по цял свят. Славата й се дължи на невероятните й хранителни и лечебни свойства.

За корена от мака се знае, че е натурален източник на антиоксиданти, минерали и витамини. Те спомагат регулирането на жизнените функции на организма.

Благодарение на изпълващото си с енергия, противовъзпалително и регулиращо ендокринната система действие, използването на корена от мака е изключително полезно в лечението на редица хормонални и метаболитни заболявания.

Ето защо мнозина го считат за “вълшебна храна” полезна за здравето на жените. 

В тази статия искаме да ви разкажем за 7-те най-впечатляващи качества на корена от мака. Ще се изненадате със сигурност!

1.Контролира симптомите на менопаузата

оказват интересно въздействие върху контрола на хормоналния дисбаланс

Витамините и минералите, които съдържа този корен, балансират хормоналната активност. С други думи, тези вещества контролират често срещани симптоми като нощното изпотяване и горещите вълни.

Те оказват успокояващо въздействие върху централната нервна система. Това спомага намаляването на когнитивните проблеми с напредването на възрастта.

Тези вещества помагат и при емоционални проблеми като стрес и депресия.

2.Повишава сексуалната активност

Хранителните вещества в мака помагат значително на жените със сексуални проблеми.

Особено в случаите, когато тези проблеми се дължат на хормонален или емоционален дисбаланс.

Напитките, направени от корен от мака, или хранителните добавки, които можете да си купите от магазините за здравословни храни, ще ви помогнат да:

  • Контролирате сексуалните си проблеми.
  • Повишите енергията си.
  • Увеличите либидото си

Ежедневният прием на малко количество от този корен повишава сексуалната удовлетвореност. И разбира се, контролира образуването на хормоните на стреса.

3.Подобрява настроението

настроение с корена от мака

Тези вещества контролират образуването на кортизол. Този хормон, освен че причинява стрес, ви предразполага към напълняване.

Вместо него съставките на мака стимулират образуването на ендорфини и серотонин. Тези два вида невротрансмитери са свързани с щастието и доброто физическо състояние.

4.Грижи се за здравето на мозъка

Антиоксидантите и есенциалните мастни киселини в мака действат като щит, предпазващ клетките на мозъка ви. Те се борят срещу уврежданията причинени от свободните радикали.

Тези хранителни вещества имат и противовъзпалително действие. В дългосрочен план те намаляват риска от когнитивни увреждания, загуба на паметта и невродегенеративни заболявания.

Здравословните мазнини в този корен премахват лошия холестерол (LDL) от артериите ви. Това е изключително важно за оптималното снабдяване с кислород на мозъка. По този начин  се намалява риска от инсулт.

5.Полза от корена от мака – одобрява плодовитостта

плодовитостта

Лечението им е доста скъпо. Освен това често води до негативни последици за женското здраве.

Натуралните методи могат значително да повишат плодовитостта. Към тези натурални средства спада и приема на добавки с корен от мака.

Ще се радвате на добри резултати само ако добавката, която приемате, увеличава образуването на хормони от хипофизната жлеза

6.Повишава костната плътност

Грижата за костната плътност е изключително важна за жените на прага на менопаузата.

Намаленото количество естроген затруднява усвояването на калция. А това от своя страна увеличава риска от появата на остеопороза.

Храните като корена от мака помагат контролирането на проблема. Те осигуряват значително количество калций и други основни минерали. По този начин заздравяват костите.

Благодарение на способността си да регулира хормоните ви, този корен се бори срещу появата на дисбаланс, увеличаващ риска от развитие на тези заболявания.

Препоръчваме и: Сушени сливи срещу загуба на костна маса

7.Повишава нивото на енергия в организма

повече енергия за подобряване на умствената и физическата ви дейност

Коренът от мака се препоръчва като добавка при спортуване. Причината за това е фактът, че неутрализира дефицита на хранителни вещества и така подобрява физическото ви състояние.

Както се уверихте, коренът от мака е невероятна храна. Определено си струва да го направите част от менюто си. Можете да го откриете в магазините за здравословни продукти. Добавете го към напитките, смутита или супите си.

Може да ви заинтересува ...
Натурални храни, борещи се със загубата на памет
Здраве и Красота
Прочетете го в Здраве и Красота
Натурални храни, борещи се със загубата на памет

В действителност загубата на памет е първият признак на болестта на Алцхаймер. И за съжаление е „нормална“ част от процеса на остаряване.  • Zou Y, Aboshora W, Li J, Xiao T, Zhang L. Protective Effects of Lepidium meyenii (Maca) Aqueous Extract and Lycopene on Testosterone Propionate-Induced Prostatic Hyperplasia in Mice. Phytother Res. 2017 Aug;31(8):1192-1198. doi: 10.1002/ptr.5838. Epub 2017 Jun 20. PMID: 28635053.
  • da Silva Leitão Peres N , Cabrera Parra Bortoluzzi L , Medeiros Marques LL , Formigoni M , Fuchs RHB , Droval AA , Reitz Cardoso FA . Medicinal effects of Peruvian maca (Lepidium meyenii): a review. Food Funct. 2020 Jan 29;11(1):83-92. doi: 10.1039/c9fo02732g. PMID: 31951246.
  • Tafuri S, Cocchia N, Vassetti A, Carotenuto D, Esposito L, Maruccio L, Avallone L, Ciani F. Lepidium meyenii (Maca) in male reproduction. Nat Prod Res. 2019 Dec 5:1-10. doi: 10.1080/14786419.2019.1698572. Epub ahead of print. PMID: 31805775.

Съдържанието на тази публикация е само с информативна цел. По никакъв начин не може да служат за улесняване или заместване на диагнози, лечения или съвети от професионалист. Консултирайте се с доверения си специалист, ако имате съмнения или търсите одобрението му преди да започнете всяка една процедура.