5 ефикасни начина за предпазване от деменция

С увеличаването на продължителността на живота се повишава и броя на хората страдащи от деменция. Научете кои 5 ефикасни начина ще ви помогнат да понижите риска от появата на тази болест.
5 ефикасни начина за предпазване от деменция
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 11 август, 2023

Как да се предпазите от деменция? Деменцията ще засегне все повече хора през следващите десетилетия.

Съвсем не преувеличаваме. Даваме ви достоверна информация, която е добре да знаете. А ето и причините:

Продължителността на живота се увеличава. Това означава, че броят на възрастните хора, при които риска от появата на невродегенеративни болести като болест на Алцхаймер или друга форма на деменция не могат да бъдат избегнати на практика, ще се увеличава.

Ще се сблъскаме със ситуация, която не е била типична за предходните години.

Ето защо сега е най-подходящото време за специалистите в областта на науката и медицината да откриват нови методи за лечение и ранно диагностициране на тези заболявания.

Грижата за здравето става все по-важна част от живота ни. Добре е да включим и натурални методи за борба с деменцията.

Днес бихме искали да ви разкажем за 5 ефикасни начина за борба с тази болест.

1. Стимулирането на мозъка: много повече от решаване на судоку

Стимулирането на мозъка предпазва от деменция.
Стимулирането на мозъка е изключително важно за предотвратяване появата на когнитивни нарушения.

Говорим за уникалната способност на мозъка наречена невропластичност, която ни позволява да правим нови връзки и да доизграждаме нервната тъкан.

Много от вас ще си помислят, че решаването на кръстословици и судоку е достатъчно за целта, но в действителност не е така.

За да се предпазите от появата на деменция са ви необходими социални контакти, общуване и нови предизвикателства. Имате нужда да научавате нови неща, да разширите кръгозора си, да се смеете, да спорите, да се вдъхновявате от хората около вас.

Мозъкът ви „се съживява“, когато учите нови неща (колкото са по-сложни, толкова по-добре). Например усвояването на нов музикален инструмент на 70 годишна възраст прави чудеса за когнитивното ви здраве.

2. Омега-3 мастни киселини

Омега-3 мастни киселини предпазват от деменция.
Рибеното масло е една от най-добрите храни за мозъка ви както и орехите, авокадото и всички продукти, богати на омега-3 мастни киселини.

Тези натурални вещества подобряват функционирането на мозъка, грижат се за сърцето и предпазват от невродегенеративни заболявания с напредването на възрастта.

Винаги е добре да промените начина си на хранене и да добавите храни, богати на омега-3 мастни киселини и витамини.

3. Връзката между аспирина и здравето на мозъка

Някои наблюдателни проучвания, както и статии, като тази публикувана в британския вестник Telegraph доказват, че продължителния прием на аспирин намалява риска от появата на болестта на Алцхаймер.

Аспиринът, приеман в малки количества и след определена възраст, защитава клетките на мозъка.

Ацетилсалициловата киселина (аспиринът) намалява възпалението на мускулите и ставите и предотвратява мозъчното увреждане и загубата на неврони.

Аспиринът разрежда кръвта и така предпазва от инфаркт, както и от мозъчно-съдови заболявания.

Никога не започвайте на своя глава приема на аспирин и то ежедневно.

Вашият невролог ще анализира състоянието ви и рисковите фактори, за да реши дали да ви изпише или не малка ежедневна доза аспирин.

4. Упражнения и средиземноморска кухня

Средиземноморската храна предпазва от деменция
Полезното меню, богато на омега-3 мастни киселини трябва да съдържа и храни с високо съдържание на фибри, пресни плодове и зеленчуци, прясно месо и ядки.

Освен това една малка чаша червено вино на ден може да подобри здравето на сърцето и мозъка ви.

Средиземноморската кухня е уникален пример за здравословно хранене, към която можете да се придържате.

Консумацията на зехтин и ориз, заместването на готовите храни със сезонни и натурални продукти ще ви осигури невероятно количество изключително полезни минерали, витамини и антиоксиданти.

Запомнете: за да оптимизирате качеството си на живот и да се предпазите от появата на деменция не трябва да забравяте и важността на физическата активност.

Бъдете активни всеки ден, разхождайте се, плувайте, танцувайте, карайте колело, качвайте стълби, вместо да стоите пред телевизора вечер.

5. Ако искате да се предпазите от деменция, погрижете се за сърцето си

В тази статия ви разказахме как да се погрижите за мозъка си, да подобрите връзките между невроните и да се уверите, че приемате достатъчно хранителни вещества, които ще ви предпазят от появата на проблеми.

Но има още един фактор, който не можем да пренебрегнем: не можете да се грижите за мозъка си, без да поддържате здраво сърцето си, защото то ще изгуби силата и устойчивостта си.

Ето защо е жизненоважно да следите следните неща:

И накрая, нещо много важно, трябва да се грижите за емоционалния си живот, който може да ви създаде много проблеми.

Стресът и тревожността са сред основните врагове на сърцето и мозъка ви.

Първата снимка е предоставена от wikiHow.com


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Scout, B. K., & Laguna, N. A. (2005). Aspirina. Pros y contras. Medicina Interna de Mexico.
  • García, R. G., & López-Jaramillo, P. (2008). Uso de aspirina en la prevención de enfermedades cardiovasculares. Revista Colombiana de Cardiología.
  • Crassard, I., Niclot, P., & Bousser, M. G. (2000). Aspirine et accidents ischémiques cérébraux. La Revue de Médecine Interne. https://doi.org/10.1016/S0248-8663(00)88724-X

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.