Как се лекуват кървящите хемороиди

Един от най-ефективните начини да се избегне боката от хемороидите е свързан с начина на хранене. Ако се храните с продукти, които са богати на фибри, ще направите изхождането им по-лесно. Ще научите повече в тази статия!
Как се лекуват кървящите хемороиди

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 02 август, 2022

Кървящите хемороиди са дразнещи, много болезнени, както и създават проблеми с изпълнение на ежедневните задължения.

Може би не знаете, но голяма част от населението вече страда от този проблем или евентуално ще заболее от него в даден период от живота си. Това важи с пълна сила за жените, които раждат след 35- годишна възраст.

Искате ли да узнаете за най-добрите натурални лечения за хемороиди? Тогава продължавайте да четете!

Варианти за лечение на кървящите хемороиди

Обикновено, кървенето по време на седящо положение, както и капчиците кръв по бельото малко по малко отшумяват и изчезват след броени дни. Все пак, това чувство е неприятно, некомфортно и болезнено.

Сърбежът може да се превърне в нетърпим. И поради тази причина се търсят лекарства и средства, които подпомагат облекчаването на симптомите.

Вижте тези съвети за подпомагане на лечебния процес при кървящите хемороиди:

Пийте много вода

Пийте много вода, когато страдате от хемороиди.

Това не само ще ви помогне само за изхвърлянето на отпадъчните съставки и токсините, но ще облекчи и ходенето по нужда.

Като допълнение, водата ще накара фекалиите ви да се придвижват по бързо в червата. Причината за това е, че се овлажняват стените на червата.

Добре е да знаете, че твърдите, сухи изпражнения дразнят и драскат хемороидната тъкан. Това може да причини болка или кървене.

Затова ви препоръчваме да пиете най-малко 8 чаши вода на ден. Ако не сте големи привърженици на водата, можете да консумирате натурални сокове или чай.

Не бройте безалкохолните напитки, кафето и алкохола.

Избягвайте храни, причиняващи запек

Затрудненията с изхождането и кървящите хемороиди не са удачна комбинация. Диетата ви трябва да включва сериозни количества пълнозърнести храни, ядки, стафиди, както и листни зеленчуци, като спанак.

По този начин ще предотвратите запека. В резултат на това няма да усещате болка когато ходите до тоалетна.

Щом хемороидите кървят, най-лошото, което може да ви се случи е запек. Причината за това е, че посещаването на тоалетната няма да помогне с нищо.

Отделете време за да се облекчите. И помнете, напрежението върху ректалния канал може да причини повече вреди при наличието на кървящи хемороиди.

Не потискайте желанието си за ходене до тоалетна

Затрудненията с изхождането и хемороидите не са удачна комбинация

Много хора вярват, че е по-добре да се сдържат и да намалят посещенията в тоалетната. Идеята зад това е, че  ще се излекуват по-бързо, като стопират кървенето. Това обаче е грешно.

Причината е много проста: когато акумулирате повече отпадъчен материал в тялото си, е по-трудно да се отървете от него без болка или дискомфорт.

Също така, не е добре за здравето ви. Това е така, защото по този начин ще натрупате токсини в тялото си. След което могат да появят и някои заболявания.

Вероятно изпитвате много болка заради хемороидите. Въпреки това трябва да сте упорити. Ако пренебрегнете тази ситуация ще бъде неразумно, неестествено и болезнено за организма ви.

Възстановяването ще отнеме повече време. Освен това, ще сте уязвими към повторна поява на кървенето.

Намалете приема на вредни храни

Солта е един от най-големите врагове на хемороидите. Причината за това е, че подсилва задържането на вода.

Каква е връзката между хемороидите и подуването? Тялото се подува в следствие на задържането на вода. Същевременно, кръвоносните съдове в ректалния канал започват да се възпаляват.

Последствията са кървене, болка и дискомфорт при изхождане или седене.

В същото време ви препоръчваме да намалите приема на кафе, алкохол, шоколад, мазни храни, захарни изделия и бяло брашно. Всички тези продукти създават твърди и сухи фекалии. По този начин безболезненото им изхождане е почти невъзможно.

От другата страна,  състоянието ви ще се подобри, ако се храните балансирано. И не става въпрос единствено за случаите, при които имате хемороиди, а през цялото време. Диетата ви трябва да включва изобилие от свежи плодове и зеленчуци.

Уверявайте се, че храната, която консумирате съдържа всички тези хранителни групи.

Поддържайте личната си хигиена

Поддържайте личната си хигиена при хемороиди.

Личната хигиена е много важна при лечението на кървящите хемороиди. В този случай, се увеличава както паренето, така и възможността от поява на инфекции. Всеки път щом използвате тоалетната, трябва да си миете ръцете със студена или хладка вода.

Не използвайте тоалетна хартия. Тя ще раздразни мястото и може дори да влоши кървенето. Не оставяйте засъхналата кръв на засегнатото място или бельото си за дълго време.

Добра идея за поддържане чистотата на това място е използването на санитарни вани или вани за почистване. Трябва единствено да потопите засегнатата зона в съд с топла вода. Оставете да престои няколко минути, докато дискомфортът от кървящите хемороиди бъде облекчен.

Не използвайте хавлии, за да се подсушавате. Те ще ви навредят толкова, колкото и тоалетната хартия.

Променете стойката си

Прекарването на продължителни часове в седящо положение не е полезно при хемороиди, независимо дали кървят или не. Ако работата ви е свързана със седене по цял ден пред компютъра, поне се изправяйте за няколко минути на всеки час. Ако можете,  поразходете се  за кратко, дори да е около бюрото ви.

По този начин ще засилите кръвообращението си. Това ще предотврати задържането на кръв в ректалната област, което от своя страна може да увеличи болката и дискомфорта.

И ако вече се питате –  не, не ви препоръчваме тежките тренировки. В това число вдигане на тежести, спринтиране и тенис. На този етап, по-отпускащите физически занимания са по-удачни. Това означава плуване, йога и ходене.

Използвайте натурални терапии

При лечение на хемороиди използвайте натурални терапии.
  • Алое вера е една от най-добрите опции, с които разполагате. Леко срежете по дължина едно от листата на растението. Премахнете гръбнака и поставете вътрешността му върху ануса си. Гелът трябва да бъде в контакт с хемороидите.

Само след няколко минути ще започнете да усещате облекчение.

  • Ледът е друг интересен вариант. Лесно приложим е, ако изпитвате дискомфорт или парене. Не забравяйте да увиете кубчетата лед в плат. По този начин ще избегнете директния контакт с кожата.
  • Когато използвате санитарни вани, можете да добавите по лъжица от солите на Епсом. Те ще ви помогнат да се излекувате по-бързо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.