10 неподозирани ползи от червеното вино

Чаша вино на ден е отлично средство в борбата с инфекциите на пикочните пътища и и предпазва от формирането на тромби
10 неподозирани ползи от червеното вино
Maricela Jiménez López

Написано и проверено от лекар Maricela Jiménez López.

Последна актуализация: 11 август, 2022

Чаша червено вино всеки ден може съществено да допринесе за подобряване на здравето ви. Червеното вино представлява естествен и апетитен еликсир и съпровожда приятно храната, която слагаме на трапезата си. В следващите редове ще се аргументираме защо.

Ползите от червеното вино

червеното вино помага в процеса на отслабване

1. Стимулира процеса на отслабване

Знаехте ли това въздействие на червеното вино? То активира ген, който възпира формирането на нови мастни клетки. И това не е всичко, червеното вино стимулира естествената детоксикация на тялото, която спомага постепенното елиминиране на натрупаните мазнини. Изследвания на учени от Масачузетския институт по технологии многократно са доказвали този положителен ефект.

За да видите въздействието на червеното вино върху силуета си, трябва да изпивате по една чаша дневно (не забравяйте да бъдете умерени в консумацията). Използвайте снимката, която прилагаме, като пример: никога не напълвайте до горе чашата. И, разбира се, резултатите се виждат по-бързо, когато спазвате балансирана диета, бедна на мазнини.

2. Подобрява мозъчната дейност

Червеното вино е отличен начин за подобряване на когнитивните ви способности. Как е възможно това? Много изследвания показват, че умерената употреба на червено вино, при това редовно, предпазва от развитие на деменция и възпира дегенеративните заболявания на мозъка.

Червеното вино бори инфекциите, предпазва от втвърдяване на артериите и стимулира кръвообращението. Безспорно това е напитка, която можете да определите за свой приятел.

червеното вино лекува инфекциите на венците

3. Лекува инфекциите на венците

Ако се оплаквате от кървящи венци, добавете чаша червено вино към ежедневното си меню. Налице са определени съставки в гроздето, които в процеса на ферментация придобиват свойството да предпазват от развитие на стрептококи и други бактерии, свързани с дентални проблеми. Червеното вино се препоръчва и с цел превенция на гингивит и дори болно гърло.

4. Бори се със силната умора

Любопитно въздействие, нали? Според американско проучване, ресвератролът в състава на гроздето подобрява енергийните нива в дни, когато се чувстваме по-изморени от обичайното. Добре е да имате предвид този положителен ефект от консумацията на чаша червено вино.

5. Освобождава ендорфини

Изключително важно е да консумирате червеното вино умерено. Когато спазвате това златно правило, тялото ви освобождава ендорфини, които ви позволяват да се отпуснете и да се радвате на добро настроение. Това показва изследване, направено от учени от Калифорнийски университет. Не забравяйте, че комбинацията на виното с определени храни и рецепти допълнително подобрява вкуса и удовлетворението от процеса на хранене.

червеното вино прочиства небцето

6. Прочиства небцето

Това може да звучи странно, но е истина. Благодарение на свойството си да спира кръвотечения, консумацията на червено вино, в съчетание с ястие, засилва вкусовите усещания. То може да намали усещането за мазнина, когато ядете нещо по-тлъсто. В този смисъл прочиства небцето и не изпитвате дискомфорт.

7. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта

Както знаете, червеното вино е богато на полифеноли – един от тях е популярният ресвератрол, химикал, изобилстващ от антиоксиданти. Според клиниката Мейо той укрепва кръвоносните съдове в тялото и предпазва от формирането на тромби. Освен това червеното вино намалява нивото на лошия холестерол.

Вижте също: Невероятното ново лечение на “лошия” холестерол

8. Отлична напитка за сърцето

В допълнение към полифенолите, които вече споменахме, червеното вино съдържа много витамин Е – той премахва тромбите, предпазва от последващото им формиране и защитава тъканите, правейки кръвоносните съдове по-здрави. В този смисъл една чаша червено вино оказва значително въздействие върху сърдечно-съдовата система.

червеното вино помага в борбата за здравето

9. Намалява риска от развитие на рак

Червеното вино е невероятно мощен антиоксидант. Представлява естествен източник на ценни вещества, които блокират развитието на клетките, отговорни за развитието на рак на белите дробове и гърдата. Притежава мощни свойства, благодарение на съставката ресвератрол.

Вижте също: Чаша червено вино се равнява на час упражнения

10. Бори се с инфекциите на пикочните пътища

Свойствата на виното да спира кървенето и да детоксикира тялото го правят отлично природно свойство в борбата с инфекциите на пикочните пътища. Червеното вино възстановява здравето на пикочния мехур и бъбреците и стимулира пречистването на органите.

Горещо ви препоръчваме да превърнете чашата червено вино в ежедневен навик, който ви гарантира по-добро здраве.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dussaillant, C., Echeverría, G., Urquiaga, I., Velasco, N., & Rigotti, A. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile, 144(8), 1044-1052.
  • Leighton, F. E. D. E. R. I. C. O., & Urquiaga, I. (1999). Los componentes del vino y sus efectos beneficiosos para la salud humana. In VII Congreso Latinoamericano de Viticultura y Enología. Mendoza, Argentina (pp. 244-265).
  • Ortuño Pacheco, G. (2009). Salud y consumo moderado de vino. Enfermería Global, (15), 0-0.
  • Sancho, M., & Mach, N. (2015). Efecto de los polifenoles del vino sobre la prevención del cáncer. Nutrición Hospitalaria, 31(2), 535-551.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.