10 неподозирани ползи от червеното вино

· 19.11.2015
Една чаша на ден е отлично природно свойство в борбата с инфекциите на пикочните пътищаи и предпазва от формирането на тромби

Чаша червено вино всеки ден може да допринесе съществено за здравето ви. Червеното вино представлява естествен и апетитен еликсир и съпровожда приятно храната, която слагаме на трапезата си. В следващите редове ще се аргументираме защо.

Ползите от червеното вино

cherveno vino i grozde

  1. 1. Стимулира процеса на отслабване

Знаехте ли това въздействие на червеното вино? То активира ген, който възпира формирането на нови мастни клетки. И това не е всичко, червеното вино стимулира естественото детоксикиране на тялото, което позволява постепенно елиминиране на натрупаните мазнини. Изследвания на учени от Масачузетския институт по технологии многократно са доказвали този положителен ефект.

За да видите въздействието на червеното вино върху силуета си, трябва да изпивате по една чаша дневно (не забравяйте да бъдете умерени в консумацията). Използвайте снимката, която прилагаме, като пример: никога не напълвайте до горе чашата. И, разбира се, видимите резултати идват лесно и по-бързо, когато спазвате балансирана диета, бедна на мазнини.

  1. 2. Подобрява мозъчната дейност

Червеното вино представлява отличен начин за подобряване на когнитивните ви способности. Как става възможно това? Много изследвания показват, че умерената употреба на червено вино, при това редовно, предпазва от развитие на деменция и възпира дегенеративните заболявания на мозъка.

Червеното вино бори инфекциите, предпазва от втвърдяване на артериите и стимулира кръвообращението. Безспорно това е напитка, която може да определите като свой приятел.

opitvane na cherveno vino

  1. 3. Лекува инфекциита на венците

Ако се оплаквате от кървящи венци, добавете чаша червено вино към ежедневното си меню. Налице са определени съставки в гроздето, които в процеса на ферментация придобиват свойството да предпазват от развитие на стрептококи и други бактерии, свързани с дентални проблеми. Червеното вино се препоръчва и с цел превенция на гингивит и дори болно гърло.

  1. 4. Бори се със силната умора

Любопитно въздействие, нали? Според американско проучване, ресвератролът в състава на гроздето подобрява енергийните нива в дни, когато се чувстваме изтощени и по-уморени от обичайното. Добре е да имате предвид този положителен ефект от консумацията на чаша червено вино.

  1. 5. Освобождава ендорфини

Изключително важно е да консумирате червеното вино умерено. Когато спазвате това златно правило, тялото ви освобождава ендорфини, които ви позволяват да се отпуснете и да се радвате на добро настроение. Това показва изследване, направено от учени от Калифорнийски университет. Не забравяйте, че комбинацията на виното с определени храни и рецепти допълнително подобрява вкуса и удовлетворението от процеса на хранене.

cherveno vino

  1. 6. Прочиства небцето

Това може да звучи странно, но е истина. Благодарение на свойството си да спира кръвотечения, консумацията на червено вино в съчетание с ястие засилва вкусовите усещания. То може да намали усещането за мазнина, когато ядете нещо по-тлъсто. В този смисъл прочиства небцето и не изпитвате дискомфорт.

  1. 7. Намалява нивото на лошия холестерол в кръвта

Както знаете, червеното вино е богато на полифеноли – един от тях е популярният ресвератрол, химикал, изобилстващ от антиоксиданти. Според клиниката Мейо той укрепва кръвоносните съдове в тялото и предпазва от формирането на тромби. Освен това червеното вино намалява нивото на лошия холестерол.

  1. 8. Отлична напитка за сърцето

В допълнение към полифенолите, които вече споменахме, червеното вино съдържа много витамин Е – той премахва тромбите, предпазва от последващото им формиране и защитава тъканите, правейки кръвоносните съдове по-здрави. В този смисъл една чаша червено вино оказва значително въздействие върху сърдечно-съдовата система.

chasha cherveno vino1

  1. 9. Намалява риска от развитие на рак

Червеното вино е невероятно мощен антиоксидант. Представлява естествен източник на ценни вещества, които блокират развитието на клетките, отговорни за развитието на рак на белите дробове и гърдата. Притежава мощни свойства, благодарение на съставката ресвератрол.

  1. 10. Бори се с инфекциите на пикочните пътища

Свойствата на виното да кръвоспира и да детоксикира тялото го правят отлично природно свойство в борбата с инфекциите на пикочните пътища. Червеното вино възстановява здравето на пикочния мехур и бъбреците и стимулира детоксикирането на органите.

Горещо ви препоръчваме да превърнете чашата червено вино в ежедневен навик, който ви гарантира по-добро здраве.