7 неща, които не трябва да причинявате на вашата вагина

Носите ли редовно ежедневни превръзки? Съветваме ви да преустановите този вреден навик.
7 неща, които не трябва да причинявате на вашата вагина

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Вашата вагина  е орган, който е изключително чувствителен към промените в околната среда. .

Със сигурност познавате част от факторите, които могат да влошат здравето на вашата вагина. Например поддържането на лоша хигиена, носенето на тясно облекло или практикуването на секс без предпазни средства.

Освен това има много жени, които се тревожат силно за външния вид на своите гениталии и правят грешка след грешка в стремежа си да изглеждат добре.

Поради тази причина искаме да споделим с вас няколко неща, които не бива да причинявате на „своя най-добър приятел“ -вашата вагина.

Да носите ежедневни превръзки постоянно

Този тип продукти са създадени, за да абсорбират вагиналното течение, което обичайно е налице в началото и края на всяка менструация.

Този санитарен продукт не бива да се използва ежедневно, тъй като вреди на здравето на вашата вагина. Той създава нездравословна гореща и влажна среда в тази част на тялото.

Като резултат тя се превръща в перфектна среда за развитието на бактерии. Оттам се отключват вагинални инфекции и се повишава количеството на вагиналното течение.

Ако редовно използвате ежедневни превръзки, препоръчваме да разредите дните, в които ги носите, и да ги подменяте по-често. В идеалния случай е добре да ги сменяте на всеки 4 часа.

Да се опитвате да елиминирате естествената миризма

vana

Вашата вагина се характеризира с отличителна миризма, която е напълно нормална. Това може да ви смущава, тъй като смятате, че миризмата е неприятна. Какво ще се случи обаче, когато попитате партньора си какво мисли по въпроса?

Вагината е топъл и влажен вътрешен орган. Това означава, че той се поти. Оттам се генерира специфичната миризма, която е напълно здравословна.

Трябва да се тревожите в случаи, когато:

  • Миризмата е по-силна от обичайното
  • Освен това усещате сърбеж
  • Наблюдавате необичайно интензивно вагинално течение

Никога не се отнасяйте с пренебрежение към естествената миризма на вашата вагина и не я прикривайте.

Да използвате вазелин като лубрикант

Вазелинът и други продукти, създадени на базата на нефта, могат да провокират вагинални инфекции, когато се използват като лубрикант. Ако искате да използвате подобен продукт, препоръчително е да заложите на висококачествени професионални масла с неутрален pH.

В никакъв случай не посягайте към продукти като масло или мазнина за готвене, тъй като те могат да провокират изгаряне или да променят баланса на pH на вагината.

Освен това никога не вкарвайте чужди предмети, храна или устройства във вагината, които не са създадени специално за целта.

Да използвате душ

 грижа за вашата  вагина

Напълно разбираме, че искате да поддържате цялото тяло чисто и ухаещо приятно. Въпреки това трябва да знаете, че прекаленото миене на вагината не е полезно за здравето .

Някои жени използват вагинални душове, за да почистват тази интимна зона. Това е абсолютно неналожително.

Всъщност този навик може да провокира сериозни последици, тъй като може драстично да наруши баланса на здравословните бактерии във вътрешността на вагината. Някои гинеколози определят душа като причина за възпаления на таза и бактериална вагиноза.

Най-доброто нещо, което можете да направите за вагината си, е да я миете със вода и с неутрален сапун, докато се къпете или вземате вана. Освен това е препоръчително да почиствате интимната зона с чиста кърпа. Не търкайте прекалено силно.

Да третирате вашата вагина с пара

„Готвенето“ или третирането на вагината с пара в спа-салоните е популярна процедура в наши дни. Определението „готвене“ е точно на мястото си, когато описвате тази услуга.

Защо? Тъй като третирането с пара изисква седене върху специални седалки, от които излиза пара. Процедурата изисква да бъдете без дрехи. Парата навлиза директно във вагината.

При използването на затоплящи процедури се постига едно – подобряване на циркулацията на кръвта в тази зона. От друга страна третирането с пара може да доведе до изгаряния или възпаляване на вагината. Освен това няма никаква научно доказателство, че тази процедура е ефикасна.

Да използвате храна по време на секс

Няма нужда да повтаряме популярната препоръка да използвате предпазни средства, когато правите секс. По този начин се грижите за собственото си здраве, но също така и за това на партньора.

Вероятно обаче ви е направило впечатление, че някои хора обичат да използват по-творчески подходи, когато правят секс.

Ние не съветваме да използвате шоколадов сироп, бита сметана и други подобни продукти вътрешно по време на тези игри.

Защо? Тъй като всеки продукт, който съдържа захар, променя съотношението на бактериите и гъбичките във вагината.  Освен това сладките храни могат да провокират инфекции и да възпалят вулвата.

Ако искате да играете на игри по време на интимни отношения, в които да се насладите на различни вкусове, потърсете такива, които са специално създадени за това.

Да се избърсвате неправилно, след посещение на тоалетната

toaletna

Ключово за женската интимна хигиена е да се подсушавате добре, след като посетите тоалетната по малка нужда. Ако изпълнявате процедурата неправилно, провокирате инфекции.

Знаете, че анусът се намира много близо до вагината. Така може да се трансформират бактерии от едното на другото място. Впоследствие те могат да провокират вагинална микоза – състояние, което предразполага към инфекции.

Правилният начин за почистване след изхождане по малка или голяма нужда е като започнете от вагината към ануса. С други думи – отпред назад.

Запомнете: грижете се за здравето на вашата вагината

Кожата около вулвата е тънка и много чувствителна. Неща, които ни се струват невинни, могат да я наранят, изгорят, раздразнят или инфектират.

От деца сме усвоили някои навици, които и до ден днешен продължаваме да практикуваме в ежедневния си живот. В този ред на мисли е желателно да не причиняваме на вагината си някои неща, ако искаме да избегнем неприятните последствия.

Използвайте съвета ни и го приложете в действие. По този начин ще избегнете влошаване на вагиналната екосистема, ще бъдете здрави и ще изглеждате безупречно красиви.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Alemán Mondeja, Linet Diana, Caridad Almanza Martínez, and Octavio Fernández Limia. “Diagnóstico y prevalencia de infecciones vaginales.” Revista Cubana de Obstetricia y Ginecología 36.2 (2010): 62-103.
  • Chávez, Natividad, et al. “Duchas vaginales y otros riesgos de vaginosis bacteriana.” Revista peruana de medicina experimental y salud pública 26.3 (2009): 299-306.
  • González, Carolina, et al. “Flora vaginal en pacientes que asisten a consulta ginecológica.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 26.1 (2006): 19-26.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.