Използвайте аспирин за избелване на дрехите и премахване на петната

Прилагайте с гореща или студена вода, в зависимост от вида на замърсяването.
Използвайте аспирин за избелване на дрехите и премахване на петната

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Почти всеки от нас има поне една бяла дреха в гардероба си. Тя е подходяща за работа, както и чудесно допълнение към всяко едно облекло. Добрата новина е, че има начин да продължите да ги обличате колкото пъти искате, без да използвате химически продукти за избелване на дрехите.

Някои хора се опитват да не носят белите си дрехи често, за да избегнат появата на петна от пот. Както всички знаем, те оцветяват участъка в неприятен, жълтеникав цвят.

И докато пералнята ви може да отстрани едва ли не всяко едно замърсяване от околната среда, почти невъзможно е да запазите оригиналната яркост на белите дрехи, ако ги носите често.

Благодарение на свойствата на аспирина, можете да запазите първоначалното им състояние по естествен начин, като не използвате агресивни съединения за нежните тъкани.

Днес ще ви разкажем защо е толкова ефективен и как да го включите в регулярното пране на дрехите. 

Наистина си заслужава да опитате!

Защо да използвате аспирин за избелване на дрехите и премахване на петната?

Благодарение на свойствата на аспирина, можете да избелите дрехите си.

През последните години хората са открили много приложения на аспирина в дома, в допълнение към отличните му свойства като болкоуспокояващо и антикоагулант.

И докато всички знаят, че аспиринът е едно от най-добрите средства срещу болка и общо неразположение, малко хора могат да си представят какви ползи може да има в домакинството. 

Всъщност основните му ползи, включително и медицинските, се дължат на високото съдържание на органичното съединение салицилова киселина. Тя участва в множество реакции в организма.

В конкретния случай прониква дълбоко в тъканите на изцапаните бели дрехи и премахва оцветяването. След това дрехите ви изглеждат като нови. 

Особено много ви го препоръчваме за тениски, изцапани от потни петна. Аспиринът ще ви помогне да премахнете досадните жълтеникави отенъци.

Как да използвате аспирин за премахване на петната и избелване на дрехите?

Как да използвате аспирин за премахване на петната и избелване на дрехите.

Възможно е да сте го игнорирали с години, но всъщност най-доброто решение за вашето пране се крие в  кутията с лекарствата. 

Аспиринът е чудесно средство да възстановите отново ярките цветове на бельото си и да премахнете тъмните петна от цветните дрехи.

Съставки

  • 5 аспирина,  с формула от 325 мг
  • 2 литра вода

Какво да направите?

  • Всеки път, когато забележите, че дрехите ви са със сивкав или жълтеникав отенък, разтворете 5 таблетки аспирин в два литра гореща вода и накиснете дрехите си.
  • Добра идея е да натрошите хапчетата, преди да ги сложите в горещата вода.
  • Не забравяйте, че дрехите трябва да киснат поне 8 часа, или една нощ.
  • Необходимо е да стоят потопени през цялото време. Ако не успеете да съберете всичките дрехи, разтворете още аспирин в друг леген с вода.
  • Друг лесен начин за избелване на дрехите е като добавите таблетките аспирин в пералнята, преди да изтече цялата програма. Първо обаче трябва да го оставите да се разтвори добре във водата.
  • След като измине препоръчаното време за накисване, извадете прането и изплакнете добре, преди да го оставите да съхне на слънце.

При петна от кръв…

 Ако имате петна от кръв по дрехите си, използвайте аспиринразтворен в студена вода.

Внимание! Ако имате петна от кръв по дрехите си, разтворете аспирина предварително в студена вода преди да ги накиснете.

Не се опитвайте да прилагате метода с горещата вода, защото тя ще фиксира протеините от кръвта в тъканта и ще затрудни премахването на цялото петно.

Уверете се, че сте навлажнили дрехата със студента вода и  натрошете аспирина директно върху петното .

Оставете го да действа няколкo часа, след което изперете дрехите по обичайния начин.

Вероятно червеникавият или кафеникав отенък няма да бъдат елиминирани веднага, но при повторно пране ще избледнее и накрая ще изчезне напълно.

Избягвайте използването на различни продукти наведнъж, тъй като ще отслабите тъканите и може да предизвикате непоправими увреждания.

Бъдете търпеливи и повторете метода няколко пъти, докато не постигнете желания резултат.

Не сте използвали аспирин за прането си досега? Сега вече знаете този чуден трик, с който любимите ви дрехи отново ще заблестят, така че го използвайте винаги, когато забележите някакви петна.

Следвайте препоръките, които научихте днес и ще видите, че аспиринът е отлична алтернатива на другите, по-сложни и скъпи методи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.