7 неща, които не знаете за рака на кожата

Използването на слънцезащитен крем не е достатъчно, затова не прекалявайте със слънцето и солариумите.
7 неща, които не знаете за рака на кожата

Последна актуализация: 02 януари, 2019

Ракът на кожата засяга предимно хора, които са на възраст над 50 години. Въпреки това, възможно е и по-младите да развият тази болест, особено ако се излагат на слънце често, без да употребяват никакви слънцезащитни кремове.

Най-честата форма на този вид рак е немеланомен рак на кожата, който има това име, защото няма никаква следа от злокачествен меланом, произведен от меланоцити.

Два фактора значително повлияват на неговия вид: радиацията, излъчвана от слънцето чрез ултравиолетовите лъчи и ДНК мутациите в епителните клетки.

Все пак, въпреки че е една от най-често срещаните форми на рак, смъртността от тази болест е в по-малки граници. Освен това възможностите за навременно диагностициране на този вид рак се увеличават с всяка изминала година.

Поради това важно е да се знае повече за болестта и да се научите как да идентифицирате някои от нейните симптоми.

В тази статия искаме да споделим с вас 7 факти за този вид рак и как той се развива.

1. Излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата

Излагането на слънце увеличава риска от рак на кожата

Много хора смятат, че продължителното излагане на слънце е безвредно, и че най-лошото нещо, което може да им се случи е слънчево изгаряне, което ще премине след няколко дни.

Все пак това, което повечето хора пренебрегват е, че въздействието на радиацията върху кожата променя клетките и увеличава значително риска от рак в дългосрочен план.

2. Използването на слънцезащитен крем не е достатъчно

Въпреки че прилагането на слънцезащитен крем върху кожата минимизира отрицателните ефекти от слънцето, редовното използване не гарантира, че няма да развиете този вид рак.

В действителност слънцето е само един от факторите, свързани с развитие на рак на кожата. Освен ултравиолетовите лъчи, можем да изброим и токсините, цигарите и неправилното хранене, които също могат да допринесат за развитието му.

3. Всяка бенка може да стане злокачествена

Симптом на рак на кожата - бенка.

Повечето случаи за рак на кожата се развиват от петно, което започва да расте ненормално.

Въпреки това, в други случаи може да възникне от съществуваща бенка, която е нападната от злокачествени клетки.

Този вид бенки са познати като меланоми, които не са толкова чести между видовете на това заболяване. Въпреки това, за съжаление, те са най-агресивният вид.

4. По-големите бенки увеличават риска от рак на кожата

Рискът от злокачествени бенки се увеличава, ако въпросната бенка е голяма. Този тип бенки ги има още при раждането и обикновено растат с годините.

5. Солариумите могат да бъдат опасни

Непрекъснатото използване на солариуми и лампи за солариум е рисков фактор, който не бива да пренебрегвате.

Въпреки че изглежда като добра алтернатива на излагането на слънце, истината е, че тези видове солариуми също излъчват известна степен ултравиолетова радиация, която може да бъде опасна.

6. Различни инфекции може да доведат до рак на кожата

Различни инфекции може да доведат до рак на кожата.

Други възможни причини за това заболяване са хронични травми и отоци, които възникват от тежки изгаряния и инфекции.

Ако кожата, която предпазва вътрешната част на тялото е сериозно увредена, рискът от развитие на злокачествени клетки се увеличава значително.

7. Правилото “ABCDE” за идентифициране на рак на кожата

Внезапната поява на петна по кожата и нарушения на бенките е най-очевидният знак да разберете, че може да страдате от този вид рак.

Въпреки това, съществува метод, който може да ви помогне да различите дали бенките или петната, които се появяват върху кожата са причина за рак: правилото “ABCDE”:

  • Асиметрия: една част от бенката или родилния белег не съвпада с другата.
  • Граници: краищата на бенката са неравномерни и изглеждат неправилни.
  • Цвят: цветът на бенката включва нюанси на кафяво или черно. Въпреки това, могат да се появят и бенки с бял, син или червен цвят.
  • Диаметър: бенката е с диаметър малко повече от 6 мм.
  • Развитие: С течение на времето ще забележите промени във формата, размера и цвета на бенката.

Не забравяйте, че един от най-ефикасните начини да предотвратите развитието на рак на кожата е чрез годишен преглед при дерматолог.

Обърнете внимание на знаците, които смятате за ненормални.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Craythorne, E., & Al-Niami, F. (2017, July 1). Skin cancer. Medicine (United Kingdom). Elsevier Ltd. https://doi.org/10.1016/j.mpmed.2017.04.003

  • Brandt, M. G., & Moore, C. C. (2019, February 1). Nonmelanoma Skin Cancer. Facial Plastic Surgery Clinics of North America. W.B. Saunders.

  • httpBrenner, M., & Hearing, V. J. (2008, May). The protective role of melanin against UV damage in human skin. Photochemistry and Photobiology. https://doi.org/10.1111/j.1751-1097.2007.00226.xs:Brenner, M., & Hearing, V. J. (2008, May).


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.