Как да прочистим дебелото черво с ленено семе

За да усетите ползотворното му въздействие, препоръчваме да го дъвчете с обвивката
Как да прочистим дебелото черво с ленено семе

Последна актуализация: 27 април, 2023

През последните години лененото семе стана много популярно, тъй като притежава способността да подобрява значително здравословното състояние на човека благодарение на съдържащите се в състава му омега-3 мастни киселини. Това семе съдържа 40% диетични фибри, като 1/3 от тях са разтворими, а останалите – неразтворими. Характерно за разтворимите фибри е, че те неутрализират токсините, а неразтворимите са отговорни за стимулирането на процеса на елиминирането на отходните вещества от организма. С помощта на ленено семе можете да прочистите дебелото черво и да възстановите оптималното функциониране на червата.

Съдържащите се в него фибри, полиненаситени мазнини и фитохимикали, сред които и лигнини, превръщат тази храна в мощен съюзник, когато искате да подобрите здравето на дебелото черво. Освен че елиминира токсините, прочистването с ленено семе допринася за правилното функциониране на целия организъм.

Ползите от лененото семе за прочистването на дебелото черво по естествен път

Ленено семе
 • Консумацията на ленено семе оказва лек лаксативен ефект, който подобрява храносмилателния процес и улеснява процеса на извеждането на токсините от организма.
 • Свойствата на лененото семе стимулират движенията на червата, които в много случаи са забавени и водят до хроничен запек. Запекът представлява здравословен проблем, който може да провокира много усложнения, тъй като страдащият не може да се изходи нормално по голяма нужда и се налага да полага необичайни усилия. Това може да доведе до неблагоприятно натрупване на огромни количества отходни вещества в тялото, а оттук следват редица негативни здравословни последици. Затова честата консумация на ленено семе може да се окаже основен съюзник в борбата със стомашните проблеми, тъй като тази храна оказва лаксативен ефект. Освен това овлажнява екскрементите и ги прави по-меки, а – оттам – и по-лесни за извеждане от тялото.
 • Консумацията на ленено семе оказва детоксикиращ ефект върху тялото, който се бори с неприятните газове и стимулира елиминирането на токсичните субстанции, натрупаните отходни вещества и излишъка от киселинни субстанции.
 • Тъй като лененото семе съдържа изобилие от фибри и оказва прочистващо действие, то представлява мощно средство за третиране на храносмилателни проблеми. Лененото семе редуцира последиците от гастрита, понижава възпалението при хемороиди, регенерира чревната микрофлора, елиминира дивертикулите и подобрява движението на червата.
 • Полезните свойства на лененото семе са от голяма помощ и на хората, които страдат от синдром на раздразнените черва. Консумацията на тази храна редуцира характерните симптоми и предпазва от допълнителен дискомфорт.

Как по естествен път да прочистим дебелото черво с ленено семе

 • За да извлечете полза от свойствата на лененото семе, важно е да имате едно наум – препоръчително е да закупувате ленено семе с обвивката, тъй като така то е по-богато на фибри, разтворими и неразтворими. В тази форма семето е по-полезно с цел прочистване на дебелото черво.
 • За да консумирате по-лесно лененото семе и да усетите ползотворното му въздействие, препоръчваме да го дъвчете с обвивката. Не е никак трудно. Избягвайте да преглъщате семената цели, тъй като са трудни за преработване от стомаха.
 • След като се научите добре да сдъвквате лененото семе, можете да започнете да приемате по 2 супени лъжици на ден – самостоятелно или с 1/2 чаша вода или сок. За да улесните консумацията, можете да използвате стрито ленено семе (като брашно). Оставете го да кисне 2 часа във вода, след това изпийте.
 • Друг начин да консумирате ленено семе е като го блендирате с малко вода.

Кога да спрете лечението с ленено семе?

Кога да спрете лечението с ленено семе?

Подходящото време за прилагане на лечението с ленено семе зависи от самия човек. Първо, трябва да знаете какво е състоянието на възпаленото дебело черво и какво е количеството на натрупаните в тялото токсини. Препоръчително е да консумирате ленено семе често, ако искате да се справите с проблем като запека. По този начин ще стимулирате движенията на червата 2-3 пъти дневно. Когато забележите положителните резултати, можете да спрете с консумацията на ленено семе. Ако продължите да го включвате в ежедневното си меню, няма проблем – по този начин ще изградите един здравословен навик.

Съвети, които е добре да имате предвид

 • Запомнете, че това средство е напълно натурално и може да бъде наистина ефикасно – стига да бъдете последователни и търпеливи.
 • Повишете консумацията на храни, които са богати на фибри. Ще ви дадем примери – пълнозърнести храни, плодове, зеленчуци. Също така пробвайте да внесете корекции в менюто си – елиминирайте храните, които вредят на тялото.
 • Усвоете здравословен начин на живот – спете добре, тренирайте редовно, хранете се бавно, консумирайте достатъчно вода всеки ден.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Shim, Y. Y., Gui, B., Arnison, P. G., Wang, Y., & Reaney, M. J. T. (2014). Flaxseed (Linum usitatissimum L.) bioactive compounds and peptide nomenclature: Areview. Trends in Food Science and Technology. https://doi.org/10.1016/j.tifs.2014.03.011
 • Singh, K. K., Mridula, D., Rehal, J., & Barnwal, P. (2011). Flaxseed: A potential source of food, feed and fiber. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390903537241
 • Ganorkar, P. M., & Jain, R. K. (2013). Flaxseed – A nutritional punch. International Food Research Journal.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.