7 изненадващи качества на мангото

Консумацията на едно манго на ден може да ви предпази от посещение при лекаря! Научете всичко за невероятните качества на този вкусен и пълен с полезни хранителни вещества тропически плод.
7 изненадващи качества на мангото

Последна актуализация: 15 февруари, 2019

Плодът Magifera indica, по-известен като манго, е тропически. Днес вече е познат по цял свят. Малко са храните, които са толкова впечатляващи, изпълващи с енергия и апетитни като мангото. Плодът е с нежна текстура и привличащ вниманието цвят.

Въпреки факта, че съществуват много видове манго, всички те имат нещо общо: плътна сърцевина и голяма костилка в средата. И всички притежават безброй полезни качества за здравето ви.

Мангото е много повече от поредната съставка, която да добавите към шейка, салатата или десерта си. Говорим за един от най-търсените и здравословни плодове в света.

Днес ще ви дадем седем основателни причини да го включвате в менюто си всеки ден. Искате ли да опитате?

1. Забравете за хипертонията с едно манго на ден

Мангото срещу хипертонията

Половин манго на ден може да направи чудеса със здравето ви. Този плод е богат на калий и магнезий. Двата минерала са много полезни за балансиране на кръвното ви налягане.

Освен това този чудесен плод съдържа витамини като витамин В2 (рибофлавин), витамини B6, A, C, K, както и фолиева киселина. Всички те помагат на дейността на сърцето и доставят хранителни вещества и кислород до всяка част на тялото ви.

Въпреки това се уверете, че се храните балансирано.

2. Мангото предпазва от макулна дегенерация

Макулната дегенерация е често срещана очна болест, засягаща предимно възрастните хора. Тя води до замъгляване на зрението и до нужда от повече енергия за фокусиране на малките детайли.

Мангото съдържа зеаксантин, вид антиоксидант, който защитава очите. Особено добре действа срещу увреждане на очите от слънцето и при очни болести, появяващи се с възрастта.

Не забравяйте да изяждате голяма купа с плодове, включително и манго, всеки ден. Ако го правите, зрението и общото ви здравословно състояние ще ви се отблагодарят!

3. Подобрява храносмилателната дейност

Мангото подобрява храносмилането

Консумирането на манго всеки ден помага и на храносмилането. Особено, ако страдате от лошо храносмилане или киселини..

Този плод съдържа ензими спомагащи храносмилателния процес, които спомагат за две неща: подобряват усвояването на храната и ви помагат да се справите със запека.

Същевременно мангото е богато на биоактивни съставки. То съдържа естери, терпени и алдехиди. Те също подобряват действието на храносмилателната система.

4. Яжте манго, ако страдате от анемия

Желязодефицитната анемия е често срещано заболяване при жените. Обикновено тежката менструация е една от причините за това.

  • Ако установите, че страдате от анемия, запомнете този лесен съвет: яжте манго редовно и така ще увеличите броя на червените си кръвни телца.
  • Високото съдържание на витамин C ни помага  “да балансираме” нивото на желязото в организма ни.
  • По тази причина диетолозите препоръчват приемането на манго по време на бременност. Причината за това е съдържанието на част от допълнителното количество желязо, от което се нуждаете
  • Същевременно мангото е източник и на фолиева киселина. Тя е изключително важна за развитието на плода по време на бременността.

5. Укрепва костите

Мангото укрепва костите

Витамин K е вещество, на чийто прием не отделяме достатъчно внимание. А е жизнено необходим. Причината за това е, че спомага укрепването на костите. Играе важна роля и за съсирването на кръвта.

Ако организмът ни страда от недостиг на витамин K, вероятността костите ни да станат податливи на счупване се увеличава, например бедрените кости.

Можем да се справим с проблема като изяждаме по едно манго на ден. Плодът има високо съдържание на витамин K, който играе ключова роля за приема на калций.

6. Мангото стимулира мозъчната дейност

Мангото съдържа голямо количество витамин B6. Той е необходим за поддържането и подобряването на мозъчната дейност .

Лесно ще видите резултата. Този витамин подобрява връзката между невроните. Освен това влияе положително и върху фазите на съня.

Витамин B6 подобрява и паметта ни , концентрацията и оросяването на мозъка.

7. Мангото укрепва имунната система

Мангото укрепва имунната система

Мангото и морковите си приличат. Те са богати на бета каротин, мощен антиоксидант. Ето откъде идва и оранжево – жълтия им цвят.

Бета каротинът е изключително полезен за здравето:

  • Влияе страхотно върху имунната ни система.
  • Предпазва ни от действието на бактериите и токсините, с които се сблъскваме всеки ден.

Редовното приемане на шейк от манго и моркови е страхотна идея. Осигурява ви голямо количество витамин A.

  • Това е друг вид антиоксидант.
  • Витамин A ви защитава от свободните радикали, които увреждат тъканите. Ако не предприемете съответни действия, ще бъдете изложени на преждевременно стареене.

Това е само малка част от причините, поради които трябва да добавите този страхотен плод към менюто си.

Не само защото е вкусен, но подобрява здравето и ви прави по-щастливи. Може дори да повиши качеството на живота ни и да се погрижи за цялостното ни здравословно състояние.

Не можете да му устоите, нали?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.