Защо боли по време на менструация?

Ежедневният прием на масло от ленено семе, екстракт от Аврамово дърво и мака ще елиминира излишъка от естроген и ще регулира хормоналната система
Защо боли по време на менструация?

Последна актуализация: 12 януари, 2019

Много жени се оплакват от болка по време на менструация. В такива случаи гинеколозите нямат друго решение освен прием на противовъзпалителни средства или противозачатъчни.

В следващите редове ще обясним ясно какви са причините за болезнените усещания и спазмите и ще посочим няколко начина, по които да облекчите състоянието чрез храна и натурални добавки.

Естроген

Основната причина, поради която жените изпитват менструални болки, се дължи на излишъка от естроген в кръвта. Естрогенът представлява жизненоважен за здравето хормон, защото влияе върху кръвообращението, развитието на костите, интелекта и т.н.

Когато обаче е в излишък, той провокира различни дисбаланси, които са свързани с болка. Болезнените усещания по време на менструация са пример за това.

stomashna bolka 1

Защо в женския организъм има прекалено много естроген?

Изброяваме всички фактори, които водят до повишаване на нивото на естроген – както в женския организъм, така и в мъжкия:

 • Вредна храна или такава, която организмът не обработва добре поради хранителна непоносимост
 • Стрес
 • Тютюн и алкохол
 • Замърсяване на околната среда
 • Консерванти или токсични субстанции в състава на продукти, които използвате ежедневно (сапуни, шампоани, грим и др.)
 • Противозачатъчни хапчета
pushene

Риск от излишък на естроген

Менструалната болка не е единствената последица от високите нива на естроген. Те могат да доведат до други здравословни проблеми, които да ви насочат, дали това е причината за дискомфорта, който усещате:

 • Нередовен цикъл
 • Главоболие
 • Болка в ставите и мускулите
 • Лошо храносмилане
 • Падане на косата
 • Суха кожа
 • Силна умора

Вредни храни

За да се справите с този хормонален дисбаланс, необходимо е да избягвате или да ограничите максимално консумацията на определени храни:

 • Захар и захарни напитки: Консумацията на захар не носи никакви ползи. Бялата захар е особено вредна, тъй като извежда минералите от организма и го подкиселява прогресивно. Съветваме напълно да я изключите от менюто и да я заместите със стевия, пчелен мед, плодове или зърнена меласа.
 • Пшеница: Пшеницата, която консумираме в наши дни, е силно подправена. Много хора изпитват трудности при храносмилането й, без дори да осъзнават това. Опитайте се да заместите пшеницата с овес, ръж и други пълнозърнести култури.
 • Краве мляко: Хората, които страдат от високи нива на естроген, обикновено проявяват някакъв вид лактозна непоносимост, която дори може да не са регистрирали до момента. Препоръчваме да включите в менюто растителни напитки с овес, бадеми или ориз, а също така да консумирате краве или овче сирене. Соевото мляко не е здравословно, тъй като може да бъде трансгенно, което означава, че в състава му присъства много естроген.
 • Прекалено много червено месо. Препоръчително е да консумирате месо веднъж на 15 дни, най-добре в комбинация със салата или зеленчуци.
 • Стимуланти като кафе, алкохол и газирани напитки. Категорично не ги препоръчваме.
rastitelno mlyako

Полезни хранителни добавки при болезнена менструация

В допълнение към избягването на тези вредни храни, което ще ви накара да почувствате облекчение, като цяло е препоръчително да приемате 3 натурални добавки всеки ден. Те ще елиминират излишъка от естроген и ще регулират хормоналната система.

 • Масло от ленено семе: 

Маслото, което е студенопресовано, е богато на есенциални мастни киселини и ще регулира хормоналните нива, когато е налице излишък на естроген. Освен това маслото от ленено семе е идеално средство за третиране на суха кожа. Необходима е 1 супена лъжица дневно (15 гр.). Консумирайте го в чиста форма или в комбинация с храна. Ако искате да избегнете вкуса на лененото масло, можете да го откриете и под формата на капсули.

 • Аврамово дърво (Vitex agnus-castus):

Това лечебно растение позволява да третирате всякакви нарушения по време на менструация и може да провокира овулация при жени, които нямат цикъл поради някаква причина. Приемайте по 200 мг. от екстракта всеки ден в продължение на 3-4 месеца. Ефикасността на това натурално средство се проявява постепенно.

 • Мака: 

Този корен расте в Андите и е познат като суперхрана. Притежава свойството да регулира хормоналната система, тъй като въздейства активно върху хипофизата и хипоталамуса. Ако се намирате в период от живота си, в който сте изложени на много стрес, можете да приемате този корен – той ще ви зареди с енергия. Необходими са само 3-6 гр. дневно. Ще откриете мака на пазара под формата на капсули или на прах, като във втория случай можете да я разтворите в малко вода, сок или кисело мляко. В някои случаи коренът предизвиква лека нервност. Ако усещате именно това, намалете дозата или използвайте само другите 2 натурални добавки.

Снимки:f Tonino Donato, Esther Simpson, Food Loves Writing


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Basalvilvazo Rodriguez, A., Flores Barboza, A., Soto Castañeda, G., & Valdes Vargas, A. (2009). Diagnostico y tratamiento de dismenorrea en el primer, segundo y tercer nivel de atencion. Guia de Practica Clinica.

 • Tonini, G. (2002). [Dysmenorrhea, endometriosis and premenstrual syndrome]. Dismenorrea, Endometriosi e Sindrome Premestruale. https://doi.org/10.1149/1.1348260

 • Shaw, S., Wyatt, K., Campbell, J., Ernst, E., & Thompson-Coon, J. (2018). Vitex agnus castus for premenstrual syndrome. Cochrane Database of Systematic Reviews. https://doi.org/10.1002/14651858.CD004632.pub2


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.