Симптоми и лечение на подагра

Хората с предразположеност трябва да избягват червено месо, морски дарове, карантии и алкохол.
Симптоми и лечение на подагра
Carlos Fabián Avila

Прегледано и одобрено от лекар Carlos Fabián Avila.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Подагра е състояние, което засяга ставите, причинявайки възпаление и изключително силна болка. Най-често се проявява при големия пръст на крака, но може да засегне и други части на тялото. Тази болест се причинява от акумулирането на големи количества пикочна киселина в ставите и по-често се наблюдава при хора в по-напреднала възраст. За да научите повече за симптомите и лечението на подагра, четете по-надолу.

Какви са симптомите на подаграта?

Подаграта причинява много силна болка в засегнатата става, която се съпровожда от възпаление и червена и лъскава кожа. Много често тези симптоми са придружени и от лека треска. Ако това състояние продължи през целия живот на човека, то може да доведе до поява на т.нар. “тофус”, или твърди бучки, образувани от пикочна киселина, заседнала в областта около ставата.

Симптоми на подагра.

Какво лечение е препоръчително при подагра?

Важно е да пиете достатъчно вода и да поддържате здравословно тегло. Най-препоръчителното лечение за намаляване на симптомите на подаграта е внимателното повдигане на ставата, при което трябва да се избягва прилагането на сила по какъвто и да е начин. Сложете лед за 10 минути. С тази проста процедура ще намалите болката и възпалението.

По време на преглед вашият лекар може да ви препоръча противовъзпалителни лекарства, които да намалят възпалението и да помогнат за контролиране на болката. Задължително е тези лекарства да бъдат предписани от лекар и да не бъдат приемани без негово указание, тъй като имат странични ефекти.

Забранени храни при симптоми на подагра

Забранени храни при симптоми на подагра

Добре е да знаете, че хората, които имат предразположеност към подагра, трябва да избягват червено месо, морски дарове, карантии, концентрирани бульони, мая — както в бирата, така и в хлебните изделия, алкохола, както и други храни, които могат да увеличат производството на пикочна киселина.

Диета при подагра

Препоръчителни храни при симптоми на подагра

Хората с подагра трябва да приемат следните храни:

  • Яйца
  • Млечни продукти
  • Зехтин
  • Нахут
  • Рафинирани зърнени храни без кълнове (семена)
  • Зеленчуци
  • Плодове
  • Кафе
  • Шоколад
  • Желатин

Бяло месо, риба, пълнозърнести храни или семена без кълнове, газирани напитки, аспержи, спанак и гъби трябва да бъдат консумирани много умерено и на всяка цена да се избягва преяждането с тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.