7 храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина
Високите нива на пикочна киселина може да предизвикат възпаление и болка в ставите. Дори може да доведе до заболявания като артрит и подагра. За съжаление, много храни съдържат много пурини. Тези вещества водят до повишени нива на пикочната киселина в кръвта.
Редовните кръвни тестове и поддържането на балансирана диета са двете ключови решения за предотвратяването на този проблем.
В тази статия ще разгледаме най-вредните храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина. И така, избягвайте определени храни.
Храни, които водят до повишени нива на пикочната киселина
1. Морските дарове водят до повишени нива на пикочната киселина
Морските дарове са богати на пурини, така че трябва да ги ядете умерено, ако имате високи нива на пикочна киселина. Сред тях са раците, скаридите, стридите и мидите.
Храните от тази група трябва да бъдат избягвани както в свежа, така и в консервирана форма, тъй като дори и в обработен вид морските дарове водят до повишени нива на пикочната киселина в кръвта.
Вижте също: Сбогом на подаграта с това натурално средство
2. Червеното месо води до повишени нива на пикочната киселина
Това е храната, която има най-голям принос за повишаване на нивата на пикочна киселина. Трябва изцяло да я избягвате, ако имате проблем с пикочната киселина.
Свинското месо и говеждото месо съдържат големи количества пурини. Мазните меса, каймата, бъбреците и вътрешностите също имат голям принос.
3. Бобовите растения водят до повишени нива на пикочната киселина
Лещата, леблебията и бобът са известни с високото съдържание на пурини, така че хората с високи нива на пикочна киселина трябва да ограничат консумацията им само веднъж или два пъти на седмица най-много.
4. Определени зеленчуци водят до повишени нива на пикочната киселина
Някои зеленчуци, които трябва да ядете в умерени количества или да избягвате, ако имате проблеми с пикочната киселина са: аспержи, гъби, карфиол, спанак, репички и праз.
5. Алкохол
Бирата всъщност е по-вредна за хората с високи нива на пикочна киселина отколкото морските дарове или червеното месо. Това е така, защото се увеличава производството на пикочна киселина в тялото и тя се отделя от организма по-трудно.
Експертите препоръчват да избягвате бирата и ако страдате от подагра.
6. Напитки със захар и сладки десерти
Безалкохолните напитки и преработените плодови сокове съдържат царевичен сироп, който стимулира производството на пикочна киселина. Сладкишите, бисквитите, тортите и подобни храни са също много богати на захар, което води до повишаване на нивата на пикочната киселина и влошаване на състоянието.
7. Кафе
Ако пиете твърде много кафе, може да е вредно за здравето ви, така че е най-добре да пиете само една или две чаши на ден най-много.
Симптоми на високи нива на пикочна киселина
При повишени нива на пикочната киселина можете да имате подагра и камъни в бъбреците. Най-честите симптоми са:
- Болка в палеца на крака
- Остра болка и възпаление на ставите
- Трудности при уриниране
- Ускорен пулс
- Болка в колената
- Камъни в бъбреците
- Умора
- Твърди бучки около областта на ставите
Лекарят трябва да направи правилната диагноза и да предпише режим на лечение, който да включва промени в режима ви на хранене.
Вижте също: Симптоми и лечение на подагра
Лечение на високите нива на пикочна киселина
Болката може да бъде много обезпокояваща. Обаче, има някои неща, които трябва да направите за да облекчите този проблем:
- Приложете студен компрес на възпалените стави.
- Лекарят може да предпише нестероидни противовъзпалителни лекарства, които могат да ви донесат голямо облекчение. Лекарят може да ви препоръча да започнете да приемате лекарства в ниски дози и да ги увеличите постепенно. Лечението ви може да продължи от шест до 12 месеца. През този период, трябва да внимавате с диетата и да правите леки упражнения редовно.
Примерна диета за намаляване на нивата на пикочна киселина
Тази диета съдържа протеин, който произлиза предимно от млечни продукти и яйца.Можете да използвате заешкото като месо, ако искате, защото има ниско съдържание на пурини и холестерол.
Закуска
- 1 чаша обезмаслено мляко
- 2 филии пълнозърнест хляб
Дневна закуска
- 1 банан
Обяд
- Картофени хапки (ньоки) с доматен сос
- Бяла риба на грил
- Натурален неподсладен йогурт за десерт
Следобедна закуска
- 1 парче диня
Вечеря
- Пармезан и патладжан
- Салата от домати, моркови и босилек
Можете да смесвате съставките както желаете, но помнете, че трябва да балансирате протеините, зеленчуците, плодовете и пълнозърнестия хляб. Освен това, съдържанието на мазнини трябва да е ниско.
Запомнете: Тази статия е информативна и не трябва да бъде заместител на лекарските препоръчки. Лекарят може да ви препоръча различна диета, ако нивата ви на пикочна киселина са много над нормата.
Грижете се за здравето ви- това е най-важното нещо, което имате! Никой друг, освен вас, не може да направи това.
Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.
- Álvarez-Lario, B., & Alonso-Valdivielso, J. L. (2014). Hiperuricemia y gota: el papel de la dieta. Nutricion Hospitalaria. 29 (4), 760-770. https://scielo.isciii.es/scielo.php?
- Ayoub-Charette, S., Liu, Q., Khan, T. A., Au-Yeung, F., Blanco Mejia, S., de Souza, R. J, Wolever, T., Leiter, L. A., Kendall, C., & Sievenpiper, J. (2019). Important food sources of fructose-containing sugars and incident gout: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. 9 (5): e024171. https://bmjopen.bmj.com/content/9/5/e024171.info
- George, C. & Minter, D. A. Hyperuricemia.[Updated 2023 Feb 11]. In: StatPearls [Internet]. Treasure Island (FL): StatePearls Publishing. 2023. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK459218/
- Jakše, B., Jakše, B., Pajek, M. & Pajek, J. (2019). Uric acid and plant-based nutrition. Nutrients, 11(8), 1-15. https://www.mdpi.com/2072-6643/11/8/1736/htm
- Kakutani-Hatayama, M., Kadoya, M., Okazaki, H., et al. (2017). Nonpharmacological management of gout and hyperuricemia: hints for better lifestyle. American Journal of Lifestyle Medicine, 11 (4), 321-329. https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/1559827615601973
- Keller, S. (s.f.). Gota. Manual MSD. https://www.msdmanuals.com/es-es/hogar/trastornos-de-los-huesos,-articulaciones-y-m%C3%BAsculos/artritis-por-pirofosfato-c%C3%A1lcico-y-gota/gota
- Mayo Clinic. (25 de junio de 2022). Dieta para la gota: qué cosas están permitidas y cuáles no. https://www.mayoclinic.org/es/healthy-lifestyle/nutrition-and-healthy-eating/in-depth/gout-diet/art-20048524
- Medline Plus. (30 de abril de 2023). Ácido úrico en la sangre. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos. https://medlineplus.gov/spanish/ency/article/000422.htm
- My Health Alberta. (8 de setiembre de 2022). Diet and gout. https://myhealth.alberta.ca/Health/Pages/conditions.aspx?hwid=ty2036&lang=en-ca
- Nieradko-Iwanicka, B. (2021). The role of alcohol consumption in pathogenesis of gout. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 1-9. Disponible en: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2021.1911928
-
Pontón, R. A. (2010). Enfermedades relacionadas con la nutrición. Errores congénitos. Invenio: Revista de investigación académica, (24), 147-166. Disponible en: https://dialnet.unirioja.es/servlet/articulo?codigo=3394350
- Rho, Y. H., Zhu, Y., & Choi, H. K. (2011). The epidemiology of uric acid and fructose. Seminars in Nephrology. 31 (5): 410-419. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3197219/