Необвързаността е форма на лична неприкосновеност

· 22.01.2017
Това в същността си означава да не ти трябва нищо и да си щастлив с това, което имаш.

Думата “необвързаност” напоследък се използва често в книгите и статиите за самопомощ, личностно израстване и духовност.

Много често се случва да бъркаме определени термини и акценти. Необвързаност не означава “да нямаме нищо” или да създадем емоционална връзка, в която внимателно се стремим да избягваме емоционалната привързаност, което ни носи сигурност и благополучие.

Необвързаността е нещо по-интимно. В същото време тя е много важна за нашето психическо и емоционално равновесие. Необвързаност означава да се опитваме да избягваме нещата и хората, които ни притежават.

Трябва да можем да се отдаваме на другите непринудено, за да създадем по-хармонични и почтени връзки. Те трябва да бъдат без зависимости, жертви или повтарящи се изрази от рода на “без теб съм нищо”.

Приканваме ви да помислите върху това.

Привързаност и необвързаност

Терминът “необвързаност” (detachment) води началото си от будизма. В областта на психологията и педагогиката обаче можем да срещнем понятието „израстване с привързаност“ и „здравословна привързаност“.

Това са две различни понятия, които трябва да разберем, за да може да ги използваме правилно и да изградим по-пълноценни връзки, в които уважаваме и сме уважавани.

momiche-s-peperudi

Здравословна привързаност

Според будизма една от основните причини за страданието е привързаността. Значението, което тя има тук обаче, не е същото като при привързаността в областта на израстването и емоционалните взаимоотношения.

Нека разгледаме това подробно.

Когато се родят, човешките същества имат нужда от другар, с когото да живеят и да изучават света.

 • Израстване със здравословна привързаност е начинът, по който родителите откликват на нуждите на техните деца. То е възможността на детето да има някой наблизо, за да се чувства сигурно, а ласките, прегръдките и връзката, подхранвана от любовта, са от ключово значение за развитието на това дете.
 • Емоционалните връзки, основаващи се на зряла привързаност са тези, в които хората се отдават един на друг непринудено, за да изградят почтителна и щастлива връзка.
 • Хората, с които трябва да заздравим връзката си, са тези, които обичаме, и с които можем да създадем привързаност, с която се чувстваме в безопасност. Това са хората, които чувстваме близки, които обичаме и които ни обичат.

В момента, в който се появи зависимост, изнудване и нужда от контролиране, връзката вече не е здравословна. Тя се превръща в нещо токсично.

Вижте повече: Токсични семейства: Проблемите, които те могат да провокират

Необвързаността е форма на лична неприкосновеност

Сега ще се задълбочим в това какво е необвързаността, за да изясним някои важни въпроси. Този термин не означава, че трябва да се откажем от всичко, което имаме. Да загърбим света не е синоним на щастие.

Липсата на основни неща е главната причина за несигурност, страх и тъга. Ала наличието на прекалено многото зависимости е в основата на страданието. Това включва дейности, които ни „връзват“ към неща, хора и места.

 • Ако изградим живота си около един човек, това може да е лошо. Когато щастието ни зависи от настроението, капризите и отношението на един човек, има нещо, което ни вреди.
 • Ако сме толкова привързани към семействата си, че не смеем да се преместим в собствен дом, нещо ни вреди.
 • Ако сме вързани към работата си по някаква причина, нещо ни вреди. Има много причини за това. Може да е желанието за по-добра длъжност в службата или печеленето на повече пари, или дори да се издигнем в обществото.
 • Във всички тези случаи нещо ни вреди. Забравяме да бъдем щастливи.
peperuda

Необвързаността е форма на лична неприкосновеност. Тя ни напомня, че щастието не принадлежи на всички. Показва също така, че щастието не е в това да имаш повече.

Щастието се заражда първо вътре в нас. Това ни кара да се чувстваме завършени, свободни и зрели.

Как да използваме “необвързаността” в ежедневието

 • Приемете несигурността. Когато си поставите цел, не възлагайте всичките си надежди и щастие на резултата. Ключово е да се учите от процеса и да приемате несигурността.
 • Не фокусирайте вашето благополучие и щастие върху това, което всички останали правят или не правят. Това е източник на страдание, което трябва да се научите да контролирате.
 • Вземете решение да зависите от собствените си действия. Научете се как да приемате това, което другите правят спонтанно. Но не очаквайте нищо.
 • Ако обсебвате хората с целта да правят неща за вас, ще бъдете нещастни.
 • Не бъркайте желанията с необходимостта. Те не са едно и също нещо. Например, аз искам да спечеля от тотото, защото ми трябват пари, за да оправя всичките си проблеми. Това е просто нещо, което искам.
 • Несигурните хора са тези, които се вкопчват максимално към хората около тях. Те ценят високо притежаването на неща, защото така задоволяват емоционалните си нужди.
 • Грижете се за самочувствието си.  Запълнете нуждите си с увереността, че сте завършен човек. Знайте, че сте способни не само да бъдете щастливи, но и да правите други щастливи.