5 стъпки да простите и да забравите

Просто трябва да се изправите пред този човек и да кажете: "Прощавам ти". Тогава ще усетите, че всичко е по-добре и ще се почувствате свободни.
5 стъпки да простите  и да забравите

Последна актуализация: 03 януари, 2019

Да простите не е лесно. Но когато започнете да забравяте нещата, които ви нараняват, започвате да оздравявате. Ще сте щастливи да не носите със себе си раните и белезите от нещата, които ви нараняват.

За да можем да продължим живота си и напълно да му се насладим, трябва да се научим да прощаваме на хората, които са ни наранили в миналото и да продължим напред.

Достатъчно е, че сте понесли болката първия път. Защо да продължавате да я таите и да й придавате значението, което няма? Не е ли достатъчно, че сте я преживели и сте се примирили с нея, когато се е случила? Защо да продължавате да се връщате към болката и страданието, което ви е причинила тя?

Започнете да се лекувате веднъж и завинаги. Това определено изисква смелост, любов и разбиране. Ето пет стъпки, в които да простите, да забравите и да продължите живота си.

1. Признайте, че липсата на прошка се отразява на живота ви

Трябва да разберете, че човекът, който ви е наранил, всъщност ви влияе. Признайте, че ако решите да простите на този човек, това е, защото го заслужавате. Това няма нищо общо с човека, който ви е наранил, а с факта, че постъпвайки така, се отнасяте добре със себе си.

Натрупаната  обида  ви кара да сте огорчени и сърдити. По-добре е да простите.

Натрупването на тази обида само ви кара да сте в лошо настроение, огорчени и сърдити. Трябва да се опитате по някакъв начин да се справите с чувствата си, за да бъде прошката ви истинска. 

Преди всичко запазете спокойствие, за да избегнете яда и да се справите със стреса. Опитайте да мислите спокойно за нещо друго. Може да е за близък до вас човек, когото обичате или да замените негативните картини с положителни.

Не отричайте ситуацията и не я избягвайте. Справете се с нея и  й отдайте значението, което заслужава, без емоционалния багаж, който сте носили в миналото.

2. Преценете дали наистина искате да продължите, без да простите

Тази стъпка е много важна. Трябва да я обмислите много внимателно и да си представите как оставяте проблема зад себе си.

Помнете, че да простите, не означава да забравите, защото има неща, които просто няма да забравите.

Обещайте си, че тези проблеми няма да се намесват в живота ви и ще ви позволят да живеете  в настоящето, без озлобление.

Прошката не е за този, който ви е наранил. Тя е незаменима и е средство за подобряване на вашия живот.

Вие сте господар на вашите действия и вие сте отговорни за вашите решения. Не трябва да позволявате на човека, който ви е наранил, да има власт над вас.

Изборът на по-малко болезнен начин и преодоляването на пречките не означава, че трябва да се върнем към този човек и да продължим връзката си или да оправдаем това, което той е направил.

Прошката включва елиминирането на силата на този човек да ви наранява, както и оставянето на проблема в миналото. 

3. Изразявайте това, което чувствате

Задължително е да дадете воля на чувствата си и да освободите тези, които изпитвате към човека, който ви е наранил. Това не означава, че трябва да има конфронтация, която ще направи проблема по-голям. Не забравяйте, че всичко, което правите, е за вас самите.

Преди да говорите с този човек, първо трябва да си изясните вашите идеи и мисли за това, което ще кажете.

Опитайте се да не задържате нищо, докато не получите облекчение. Обяснете защо се чувствате толкова зле или напише това, което се е случило с вас: гнева, горчивината и тъгата.

Няма проблем, ако прекалите. Важно е да изразите цялата си болка. Не е необходимо да изпращате писмото на човека, който ви е наранил. Това писмо, което пишете, е за вас, за да прогоните болката, да го изгорите и да го изхвърлите.

Не се подценявайте. Важно е да сте наясно с факта, че заслужавате с вас да се отнасят с уважение. Признайте и изразете всичко негативно, което чувствате към този човек.

4. Приемете грешките си

Има много болезнени емоции, скрити вътре във вас, които ви пречат да простите навреме. Тези емоции са тъга, унижение, отхвърляне и лъжа. Важно е да го приемете и да се опитате да се поставите на мястото на другия човек.

Има много болезнени емоции, скрити вътре във вас, които ви пречат да простите.

Понякога ние съдим прекалено много и не мисли за това, което бихме направили в същата ситуация. Може би това ще бъде нещо, което не бихме искали да направим, но ще се наложи.

Не поставяйте под съмнение нищо. Помислете за други ситуации, когато сте се чувствали така. Помислете дали това, което се е случило, заслужава важността, която му придавате.

Не е нужно всички да споделят вашите ценности, възгледи, начин на мислене или усещане. Това не означава, че се опитвате да оправдаете всичко. Трябва да разберете, че хората са по-добри от грешките, които допускат понякога. 

5. Приемете ситуацията

Поставете началото. Продължете напред и не се обръщайте назад. Трябва да разберете, че прошката не се случва за един ден. Това е процес, който трябва да възприемете. Времето, необходимо за завършването на този процес, зависи от човека.

Само вие знаете колко време е необходимо да продължите напред и да забравите всичко, което се е случило. Не се придържайте към болката, но си дайте време да простите.

Просто трябва да се изправите пред този човек и да кажете: “Прощавам ти”. Тогава ще усетите, че всичко е по-добре и ще се почувствате свободни.

Помнете, че да простиш е процес, който ще ви позволи да продължите напред, без някой човек или постъпка да повлияят на вас, бъдещите ви връзки или настоящия ви живот.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Casullo, MM. Las razones para perdonar: Concepciones populares o teorías implícitas. Psicodebate. Psicología, Cultura y Sociedad 2006; 7: 9-20.
  • Fariña F, Abilleira A, Martínez-Valladares M. Actitudes hacia la resolución de conflictos y el perdón a uno mismo. Papeles del Psicologo 2015; 36(3): 230-237.
  • Vázquez C, Hervás G, Rahona JJ, Gómez D. Bienestar psicológico y salud: Aportaciones desde la Psicología Positiva. Anuario de Psicología Clínica y de la Salud 2009; 5(1): 15-28.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.