8 натурални средства с водороден пероксид

Смесете 1 и 1/2 лъжица от течността с 3 супени лъжици вода и изплаквайте устата за премахване на бактериите, които причиняват лош дъх
8 натурални средства с водороден пероксид

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Днес ще ви покажем 8 натурални средства с водороден пероксид, които ще ви бъдат от полза.

Водороден пероксид (Н202) е популярен продукт в цял свят, който присъства в дома на повечето хора.

Обикновено се използва за лечение и дезинфекция на рани, защото е мощен антибиотик, който помага за защита на кожата от различни видове микроорганизми. Съществуват и много други начини, чрез които може да се възползвате от този домакински продукт – както за вашето здраве, така и за разкрасяване.

Преди да започнем обаче, е важно да отбележим, че трябва да си набавите продукта от аптека или магазин за хранителни стоки, да е опакован в тъмна бутилка и да бъде 3% (максимум 5%) – в противен случай може да бъде вреден за здравето.

#1 от 8 Натурално средство с хидроксид пероксид: Борба с акне

Елиминирайте акнето с водороден пероксид.

Това е едно от многото възможни лечения за този често срещан проблем на кожата . Малко хора знаят, че нещо толкова просто и евтино като водороден пероксид може да бъде от голяма полза.

Как да го използвате?

 • Най-напред измийте лицето или част от тялото, която е засегната от акне, след това нанесете малко водороден пероксид с памучен тампон.
 • Не е добра идея да го прилагате върху кожата редовно, тъй като може да бъде дразнещо и да предизвика сухота.

# 2 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Дезинфекция на рани

Без съмнение това е един от най-разпространените начини за използване на водороден пероксид благодарение на способността му да се бори с бактериите и да дезинфекцира мястото около раната.

Как да го използвате?

 • Просто напоете памучен тампон или парче марля във водороден пероксид и го поставете върху раната, като се уверите, че ръцете ви са чисти.

# 3 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Борба с гъбички на краката и ноктите

Премахване на гъбички с водороден пероксид

Гъбичките на краката и ноктите могат да бъдат досадни и болезнени за хората, които страдат от тях. Важно е да се предприемат действия срещу тези проблеми, тъй като може да се отразят неблагоприятно върху здравето на краката.

Как да го използвате?

 • За двата случая е препоръчително да се приготви смес от 1 част водороден пероксид с 3 части вода и да накиснете краката в него в продължение на 20 минути.
 • Трябва да повторите тази процедура от 2 до 3 пъти на ден, за да прогоните гъбичките за кратко време.

# 4 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Успокояване на възпалено гърло и настинки

Мощността на бактериите на водороден пероксид помага много за облекчаване на болки в гърлото.

Как да го използвате?

 • Смесете 1 част топла вода с 1 част водороден пероксид и правете гаргара със сместа. Внимавайте да не я погълнете.
 • Това средство също може да помогне за предотвратяване на настинки и грип, защото ефективно премахва бактериите, които ги причиняват.

# 5 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Изсветляване на цвета на косата

Изсветляване на косата с водороден пероксид

Едно от най-популярните приложения на водороден пероксид в света на красотата е добавянето на натурални акценти в косата. В действителност може да бъде много полезен и за изсветляване на тези тъмни косъмчета, които понякога се показват над горната устна.

Не се препоръчва обаче за хора с много тъмна коса, защото това би могло да създаде жълтеникав или оранжев оттенък.

Как да го използвате?

 • Смесете равни части вода и водороден пероксид в бутилка-спрей и напръскайте върху мястото, което искате да изсветлите.
 • Друг вариант е да добавите малко водороден пероксид към обичайния си шампоан и просто да измиете косата, както обикновено.

# 6 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Вода за уста

Антисептичните свойства на водороден пероксид го правят добра съставка за приготвяне на домашна вода за уста. Той е достатъчно мощен, за да убие бактериите, които причиняват лош дъх.

Как да го използвате?

 • Смесете 1 и 1/2 супена лъжица и водороден пероксид с 3 супени лъжици вода и изплакнете устата, преди да си измиете зъбите.
 • Някои хора използват продукта без разреждане, но това не се препоръчва, тъй като може да предизвика възпаление на вътрешната страна на устата.

# 7 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Премахване на петна

Премахване на петна с водороден пероксид

Благодарение на леките избелващи ефекти на водороден пероксид това е идеален начин за намаляване появата на тъмни петна по лицето в резултат на излагане на слънце или хормонални промени.

Как да го използвате?

 • Накиснете памучен тампон във водороден пероксид и го приложете внимателно върху всички засегнати области.

# 8 от 8 Натурално средство с водороден пероксид: Почистване на ушите

Натрупването на ушна кал може да бъде едновременно досадно и опасно за слуха.

Водородният пероксид спомага за лесното отстраняване на ушна кал и помага за предотвратяване на инфекции на вътрешното ухо.

Как да го използвате?

 • Смесете 1 супена лъжица топла вода с 1 супена лъжица водороден пероксид и добавете няколко капки към всяко ухо.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.