6-те най-добри алкални храни на планетата

Рафинираните зърнени храни, преработените продукти и червеното месо - са само малка част от дългия списък продукти с подобен ефект
6-те най-добри алкални храни на планетата

Написано от Katherine Flórez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Консумацията на алкални храни е важна за поддържане на баланса в организма. Прекалено високата киселинност в тялото може да доведе до различни здравословни проблеми.

Знаете ли, че pH в кръвта трябва да е в определени граници, за да се предотврати появата на сериозни заболявания. Може да не ви се струва съществено, но повечето болести са свързани с повишената киселинност, причинена от неправилно  хранене .

Магазините са пълни с огромни количества висококалорични храни, които предизвикват киселинност. Рафинираните зърнени храни, преработените продукти и червеното месо – са само малка част от дългия списък храни с подобен ефект.

Ако добавите стреса и токсините, отделени в околната среда, не е чудно, че все повече хора се разболяват или са с здравословни проблеми.

Консумацията на алкални храни, богати на антиоксиданти и основни хранителни вещества, нормализира pH в кръвта и предотвратява лошите последици.

Тъй като е абсолютно необходимо да  включите алкалните храни в менюто, ще споделим 6-те – най-добри от тях.

6-те най-добри алкални храни

1. Спанак

Спанак

Един от продуктите, който е най-пълноценен откъм хранителни вещества, е спанакът. Той съдържа витамини, минерали, протеини и фибри, съдействащи за правилното протичане на основните функции в организма.

Както и останалите зеленолистни продукти, спанакът е богат на хлорофил – алкална субстанция, действаща изключително ползотворно на кръвта.

При консумиране на спанак, получавате:

 • Витамини (A, C, B2, B9, E и К)
 • Минерали (манган, магнезий, калий, калций и желязо)
 • Хранителни фибри

2. Кейл (къдраво зеле)

Той е кръстоцветен зеленчук, който се откроява в алтернативната медицина със способността да детоксикира организма и да намалява холестерола.

Съдържа много антиоксиданти, предотвратяващи киселинното увреждане и развитието на различни видове ракови клетки.

Въпреки че не е особено популярен спрямо останалите зеленчуци, кейлът е един от най-добрите алкални продукти. Той е добър източник на:

 • Витамини (А, С и К)
 • Глюкозинолати
 • Хлорофил
 • Минерали (калий, цинк и желязо)

3. Краставици

Краставици

Основното им предимство произтича от факта, че съдържат 95 % вода. Това не само ги нарежда сред зеленчуците с най-малко съдържание на калории, но и сред най-алкалните храни в света.

Краставиците съдържат важни антиоксиданти, като лигнани – свързани с предпазването от хронични болести.

Най-хубавото в тях е, че те са толкова многостранни: могат да бъдат включени в менюто по няколко различни начина. Това ги прави чудесна основа за алкална диета.

Някои от съставките му включват:

 • Витамини (А, С, К и В комплект)
 • Минерали (магнезий, селен, мед, калий, желязо и цинк)

4. Броколи

За пълноценно хранене и добро здраве всеки трябва да включи поне 4 порции броколи всяка седмица. Този зеленчук е източник на хлорофил, антиоксиданти и диетични фибри, които намаляват киселинността в кръвта и токсините.

Препоръчва се за подобряване на сърдечното здраве, за подобряване на метаболизма и за укрепване на имунната система.

Те са добър източник на хранителни вещества, като:

 • Витамини (А, В2, В6, В9 и К)
 • Минерали (манган, калий, магнезий и калций)
 • Протеини

5. Авокадо

Авокадото е сред най-добрите алкални храни.

Много хора са изключили авокадото от менюто, заради факта, че 85 % от калориите идват от мазнини.

Това схващане е погрешно, тъй като те са полезни мазнини и не водят до натрупване на килограми. Точно обратното – те спомагат за намаляване нивата на холестерол и за увеличаване на наситените липопротеини.

Свойствата им намаляват и киселинността в организма, предпазват от дисбаланс, причинен от възпалителните процеси.

Авокадото съдържа:

 • Диетични фибри
 • Витамини (В5, В6, В9, С и К)
 • Калий

6. Лимони

Заради цитрусовата киселина, която съдържат, много хора считат, че лимоните са част от групата киселинни храни. И това схващане е погрешно. Всъщност тези цитруси са едни от най-алкалните продукти.

Всеки лимон има pH 9.0, което помага за алкализирането на кръвта по време на храносмилане.

Те са и чудесен източник на:

 • Витамини (А, С и Е)
 • Минерали (калий, желязо, цинк и магнезий)
 • Диетични фибри
 • Антиоксиданти

Храните, споменати тук, са само част от алкалните продукти, които си заслужава да включите в диета.

Опитайте да ги консумирате няколко  пъти през седмицата. Използвайте ги като заместители на други, причиняващи киселинност, храни.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Filippini T, Violi F, D’Amico R, Vinceti M. The effect of potassium supplementation on blood pressure in hypertensive subjects: A systematic review and meta-analysis. Int J Cardiol. 2017 Mar 1;230:127-135.
 • Sharma GN, Gupta G, Sharma P. A Comprehensive Review of Free Radicals, Antioxidants, and Their Relationship with Human Ailments. Crit Rev Eukaryot Gene Expr. 2018;28(2):139-154.
 • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.