Някога чували ли сте за синдромът на супержената? И така. доста често срещано е при жени, които играят ролята на…
6-те най-добри алкални храни на планетата
Рафинираните зърнени храни, преработените продукти и червеното месо - са само малка част от дългия списък продукти с подобен ефект

Консумацията на алкални храни е важна за поддържане на баланса в организма. Прекалено високата киселинност в тялото може да доведе до различни здравословни проблеми.
Знаете ли, че pH в кръвта трябва да е в определени граници, за да се предотврати появата на сериозни заболявания. Може да не ви се струва съществено, но повечето болести са свързани с повишената киселинност, причинена от неправилно хранене.
Магазините са пълни с огромни количества висококалорични храни, които предизвикват киселинност. Рафинираните зърнени храни, преработените продукти и червеното месо – са само малка част от дългия списък храни с подобен ефект.
Ако добавите стреса и токсините, отделени в околната среда, не е чудно, че все повече хора се разболяват или са с здравословни проблеми.
Консумацията на алкални храни, богати на антиоксиданти и основни хранителни вещества, нормализира pH в кръвта и предотвратява лошите последици.
Тъй като е абсолютно необходимо да включите алкалните храни в менюто, ще споделим 6-те – най-добри от тях.
6-те най-добри алкални храни
1. Спанак
Един от продуктите, който е най-пълноценен откъм хранителни вещества, е спанакът. Той съдържа витамини, минерали, протеини и фибри, съдействащи за правилното протичане на основните функции в организма.
Както и останалите зеленолистни продукти, спанакът е богат на хлорофил – алкална субстанция, действаща изключително ползотворно на кръвта.
При консумиране на спанак, получавате:
- Витамини (A, C, B2, B9, E и К)
- Минерали (манган, магнезий, калий, калций и желязо)
- Хранителни фибри
2. Кейл (къдраво зеле)
Той е кръстоцветен зеленчук, който се откроява в алтернативната медицина със способността да детоксикира организма и да намалява холестерола.
Съдържа много антиоксиданти, предотвратяващи киселинното увреждане и развитието на различни видове ракови клетки.
Въпреки че не е особено популярен спрямо останалите зеленчуци, кейлът е един от най-добрите алкални продукти. Той е добър източник на:
- Витамини (А, С и К)
- Глюкозинолати
- Хлорофил
- Минерали (калий, цинк и желязо)
Вижте още: Рецепти за вкусни зеленчукови супи
3. Краставици
Основното им предимство произтича от факта, че съдържат 95 % вода. Това не само ги нарежда сред зеленчуците с най-малко съдържание на калории, но и сред най-алкалните храни в света.
Краставиците съдържат важни антиоксиданти, като лигнани – свързани с предпазването от хронични болести.
Най-хубавото в тях е, че те са толкова многостранни: могат да бъдат включени в менюто по няколко различни начина. Това ги прави чудесна основа за алкална диета.
Някои от съставките му включват:
- Витамини (А, С, К и В комплект)
- Минерали (магнезий, селен, мед, калий, желязо и цинк)
4. Броколи
За пълноценно хранене и добро здраве всеки трябва да включи поне 4 порции броколи всяка седмица. Този зеленчук е източник на хлорофил, антиоксиданти и диетични фибри, които намаляват киселинността в кръвта и токсините.
Препоръчва се за подобряване на сърдечното здраве, за подобряване на метаболизма и за укрепване на имунната система.
Те са добър източник на хранителни вещества, като:
- Витамини (А, В2, В6, В9 и К)
- Минерали (манган, калий, магнезий и калций)
- Протеини
Прочетете повече: 4 рецепти с броколи за лека вечеря
5. Авокадо
Много хора са изключили авокадото от менюто, заради факта, че 85 % от калориите идват от мазнини.
Това схващане е погрешно, тъй като те са полезни мазнини и не водят до натрупване на килограми. Точно обратното – те спомагат за намаляване нивата на холестерол и за увеличаване на наситените липопротеини.
Свойствата им намаляват и киселинността в организма, предпазват от дисбаланс, причинен от възпалителните процеси.
Авокадото съдържа:
- Диетични фибри
- Витамини (В5, В6, В9, С и К)
- Калий
6. Лимони
Заради цитрусовата киселина, която съдържат, много хора считат, че лимоните са част от групата киселинни храни. И това схващане е погрешно. Всъщност тези цитруси са едни от най-алкалните продукти.
Всеки лимон има pH 9.0, което помага за алкализирането на кръвта по време на храносмилане.
Те са и чудесен източник на:
- Витамини (А, С и Е)
- Минерали (калий, желязо, цинк и магнезий)
- Диетични фибри
- Антиоксиданти
Храните, споменати тук, са само част от алкалните продукти, които си заслужава да включите в диета.
Опитайте да ги консумирате няколко пъти през седмицата. Използвайте ги като заместители на други, причиняващи киселинност, храни.